Hae
VillaNanna

Paluu zero waste -ompeluun

Paluu zero waste -ompeluun

Paluu juurille, eli zero waste -ompelun pariin. Zero waste tarkoittaa monille hiukan eri asioita, toiset hyödyntää alun perinkin koko kankaan ilman minkäänlaista hävikkiä ja toiset taas hyödyntää leikkuujätteen ja jopa ompelujätteen.

Paluu zero waste -ompeluun

Itse en ole tainnut tehdä kuin yhden vaatteen niin, että leikkuujätettä ei syntynyt yhtään. Itselle siis zero waste -ompelu liittyy pitkälti siihen, että voidaan hyödyntää myös kaikki ylijäänyt materiaali johonkin. On se sitten tilkkutyö tai jotakin muuta, kunhan kaikki materiaali tulee käytettyä. Eniten harmaita hiuksia saan ompelujätteestä, joka on siis sitä materiaalia, jota tulee esimerkiksi saumurilla ommeltaessa, siihen kuuluu myös kaikki langanpätkät yms. Näistäkin olen tehnyt kyllä kaikenlaista kuten viirejä, mutta ompelujätteen hyödyntäminen on aika tuskallista puuhaa ja onko se ihan tarpeellistakaan yrittää hyödyntää ihan kaikkea mahdollista?

Siinä hommassa kun tuntuu menevän ikä ja terveys, eikä ompelujäte tunnu loppuvan koskaan. Siksi pyrin siihen, että sitä tulisi mahdollisimman vähän. Olen siis yhden projektin jälkeen jättänyt ompelujätteen omaan arvoonsa ja keskittynyt vain lähinnä leikkuujätteeseen, josta on enemmän hyötyä ja siitä saa enemmän irti. Näin pääsemme tämän kertaisen työn alkulähteelle, miten tämä vaate liittyy zero waste -ompeluun?

Kesäinen tunika jämistä

Tunikani on tehty t-paidan yläosasta (helma käytettiin muuhun) sekä paitojen ylijäämästä. Koska ompelen paljon erilaisia vaatteita miesten kauluspaidoista, niiden jämiä kerääntyy aika nopeasti nurkkiin. Yksi tapa hyödyntää jämät on tehdä niistä esimerkiksi vaikka tällaisia tunikoita. Kaavoja ei tarvita näihin ollenkaan, paidoissa on jo hyvin tietty muoto, jota voi helposti hyödyntää leikkuussa. Kannattaa käyttää myös hihat, jotka ovat myös jo leikattu sellaiseen muotoon, ettei niille tarvitse tehdä yhtään mitään.

Tunikan helma muodostui epäsymmetriseksi ihan vahingossa, sillä paitojen jämät olivat eri mittaisia, joten asettelin lyhyemmät eteen sivulle, niin sain tunikasta mahdollisimman kevyen näköisen minulle. Loput jämät yhdistin toisiinsa ja tein helmaan rypytyskaitaleen, näin tunikasta tuli suloisen boheemi, juuri minun makuuni sopiva. Halusin ehdottomasti yhdistää tunikan valkoisiin leggareihin, joissa lahkeissa on pitsikoristukset. Muistatteko kun tällaiset oli muotia 2000 -luvun alussa? Jalkaan laitoin farkun jämillä tuunatut läpsyttimet ja farkkujämistä tehty vyölaukku keikkui mukana. Päähän painoin virkatut hatun, jonka olen ostanut vuosia sitten Kierrätyskeskuksesta. Kaikki materiaalit, joita olen tunikaan käyttänyt on myös aikanaan haettu Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta.

Asu

Mitä mieltä olette tällaisista vaatteista?

Paluu zero waste -ompeluun

Ompelun iloa kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

4 kommenttia

  1. Anne kirjoitti:

    Hieno tunika.
    Ja hieno nimi tuo Zero Waste. En ole ennen kuullut.
    Asiahan on tuttu jo aikojen alusta. Viisasta puuhaa.

  2. Nadine G kirjoitti:

    Hyvin onnistunut projekti kaiken kaikkiaan. Kesäinen ja raikas vaate!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.