Hae
VillaNanna

Taiteiden yö

taiteiden yö

Taiteiden yö on oikeastaan minulle sellainen syksyn herätyskello, nyt alkaa syksy kun vietetään taiteiden yötä. En tiedä miksi näin on, mutta se vain on. Johtuukohan se enemmänkin siitä, että alunperin taiteiden yötä vietettiin sillä ajatuksella? Mene ja tiedä mutta se on nyt syksy ja keskityn syksyn asioihin tästä eteen päin.

minulle on hyvin tärkeää jakaa tietoa ilmaisista retkivinkeistä, sekä ilamisista tapahtumista. Haluan näyttää, että ilmaiseksikin voi nauttia elämästään ja ilmaiset juttut eivät aina tarkoita sitä, että ne ovat huonoja, ei, kyllä ne ovat useasti mahtavia juttuja, joita kannattaa kiertää. Oman kaupungin tapahtumakalentereita kannattaa selailla ja etsiä ne itselleen sopivimmat tapahtumat. Oman kaupungin matkailua kannattaa muutoinkin toteuttaa, varsinkin jos löytyy polkupyörä, jolla mennä ja vilistää. Me olemme useasti vain eksyneet tiettyihin paikkoihin vahingossa mutta osa jutuista me halutaan etsiä ja tutkia tapahtumakalentereista. Myös Facebook on hyvä paikka saada tietoa erilaisista tapahtumista sekä retkikohteista.

Taiteiden yö

Torstaina vietettiin Helsingissä taiteiden yön 30 vuotis taivalta. Taiteiden yötä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989, tällöin tämä upea festivaali oli myös koulujen aloitusjuhla. Merkitys on tämän jälkeen muuttunut mutta edelleen juhlat ovat upeat. Näin juhlavuonna, tapahtumanjärjestäjiä oli ennätysmäärä ja tosiaan, nähtävää ja koettavaa olisi ollut valtavasti. Ohjelmaa kun selasi ennen menoa juhlahumuun, huomasi miten paljon kaikkea mielenkiintoista olisi löytynyt.

Koska meillä on koululaisia, niin emme kovin montaa tuntia halunneet viettää juhlissa mutta koska ilmaiset jutut vetää meidät aina mukaansa, niin pakkohan meidän oli muutamaan paikkaan mennä. Nämä muutamat paikat oli kaksi museota, joissa sitten vietettiin monta tuntia aikaa. Minulle yksi tärkeimmistä kohteista oli Hakasalmen huvilan Suruton kaupunki -näyttely.

Taiteiden yö on upea tapa viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Kaikille löytyy omat jutut ja parasta on se, kun perheestä kaikki sanoo, että mennään minne tie vie ja kaikki nauttivat asioista, kuten nyt museoiden salatusta maailmasta. On mahtavaa nähdä miten museot ovat muuttuneet aikojen saatossa, eivät ole enää hyshys paikkoja, joissa vanhat ihmiset kuluttaa aikaa, vaan museot on kaikille avoimia paikkoja, joista löytyy erilaisia toimintoja. Olet osa museon näyttelyä.

Suruton kaupunki

Rakastan sukeltaa historiaan, minulla on monta vuosisataa, vuosikymmentä, jotka kiinnostavat ja siksi tämä näyttely veti minua itseensä voimakkaasti. Oli hyvin mielenkiintoista kulkea läpi Helsingin historian, miten juhlittiin, miten elettiin siihen aikaan, 1920 -luvun Helsingissä. Näyttely oli koottu mielenkiintoisesti ja molemmat pojat olivat täysillä mukana, sopii siis monen ikäisille, ei vain aikuisille. Näyttely on 1.9 asti esillä, joten nyt pian katsomaan, jos haluaa nähdä miten tuohon aikaan juhlittiin. Lisää tietoa linkissä.

Tiedätkö mitä tarkoittaa sana kidekone tai pahvikoija? Ymmärtäisitkö 1920- luvun Helsinkiläistä, kun hän puhuu sinulle? Itse en mutta onneksi tutustuminen suruttomaan kaupunkiin oli helppoa sanaston avulla. Sanasto oli niin mielenkiintoinen, että pojat omaksuivat hetkessä uusia sanoja ja sanontoja, joita muuten käyttävät nyt. Näin se vanha tulee osaksi nykyaikaa.

Kansallismuseo

Täällä meillä menikin aikaa muutamia tunteja. Emme kiirehtineet ja parasta antia oli lautapelit, joita pääsimme pelaamaan. Kokeilimme uusia ja vanhoja pelejä yhdessä. Sellainen pysähtyminen teki hyvää myöskin, sillä Kansallismuseo on suuri ja näyttelyitä monta, niin hetkinen istahtaa, pelata, viettää aikaa ihan rauhassa, oli mielenkiintoista ja tärkeää nuorimmalle pojalle, joka vielä toipui flunsasta.

Kierrettiin kaikki näyttelyt, paitsi koivupihan näyttely. Niin paljon oli nähtävää, ettei kaikkea sitten millään voitu mennä katsomaan. Suurin puheenaihe oli Inherit the dust – Nick Brandtin valokuvia näyttely. Se aiheutti Härdellissä paljon tunteita ja kysymyksiä, Härdelli todella paneutui aiheeseen pelin muodossa, jonka pystyi lataamaan joko älylaitteelle tai sitten ottaa museolta lainaan täppärin. Tämä näyttely päättyy 1.9 myöskin, että vielä ehtii katsomaan. Suosittelen todella, herättää keskustelua. Lisää Kansallismuseon näyttelyistä löytyy linkistä.

taiteiden yö taiteiden yö taiteiden yö taiteiden yö

Vielä piti mennä muuallekkin mutta Härdelli väsähti Kansallismuseossa niin paljon, että suuntasimme suoraan syömään, kuuntelemaan musaa ja katselemaan kun ihmiset tanssi kadulla. Oli mahtavaa menoa ja meininkiä, ensi vuonna toivottavasti toisenlaiset kuviot. Viime vuonna ei päästy ollenkaan kun mulla pamahti kova migreeni. Nyt oli Härdelli hieman toipilaana mutta ilta meni oikein hyvin ja jokainen sai hyvin irti hommasta, vaikka nälkä aiheuttikin hiukan kiukkua jokaisella.

taiteiden yö

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

-Melissa-

10 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Piti kurkata milloin vähän vastaava tapahtuma on Joensuussa; jo ensi viikolla! Mutta eihän tätä viimeistä kesäkuutta enää tosiaan paljoa ole jäljellä ja vaihdetaan niidenkin osalta syksyyn..

  • villananna kirjoitti:

   Mahtavaa, toivottavasti voin lukea teidän tapahtumasta myöhemmin 🙂

 2. Nora kirjoitti:

  Taiteiden yössä pitää päästä joskus itsekin käymään! Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja monipuoliselta tapahtumalta 🙂

  https://noraadler.com

 3. Jael kirjoitti:

  Kivat kuvat:) Taiteiden yö on kyllä kiva täynnä kaikkea kivaa ja mielenkiintosta sisältävä tapahtuma.

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Taiteiden yö on varmasti teillä täynnä kaikennäköistä tapahtumaa! Kansallismuseo vaikutti todella kivalta ja näyttelyt!

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä vain, kaikkea mahdollista, pika tatuoinneista pihatansseihin löytyi. Aivan mahtavaa!

 5. Mari kirjoitti:

  Kiitos muistutuksesta, täällä Turussakin on tosiaan joka vuosi taiteiden yö, on vaan päässyt tällä kertaa unohtumaan. Täytyykin katsoa onko se jo mennyt vai vieläkö ehtisi :).

  • villananna kirjoitti:

   Ensi vuonna sitten jo on ohi jo mennyt. Oma ensimmäinen taiteiden yö on ollut Turussa, samana vuonna kun Turku julistettiin kulttuuripääkaupungiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *