Hae
VillaNanna

Kestonenäliinat vanhoista tyynyliinoista

Tiesitkö, että meillä kestoillaan? Et, noh minäpä kerron meidän kestoista. Lähes mitä tahansa voi tehdä kestoversiona ja parasta on se, että ne voi tehdä oman kaapin tekstiileistä. Näin säästyy iso tukku rahaa kun ei tarvitse koko ajan ostaa nenäliinoja, toinen hyvä juttu on se, ettei tekstiilijätettä synny isoja määriä ja kolmas, joka minulle on todella tärkeä…Nimittäin, nenä ei mene rikki kun ompelee pehmeistä, jo vanhuus kuluneista materiaaleista. Kuten nyt tyynyliinoista.
Tulikin jo aika lyhyesti kerrottua miksi olemme vaihtaneet kestotuotteisiin. Aluksi homma oli hiukan hankala mutta nykyään osa omaa elämää, ettei edes aina tajua, että meillä kaikki on kestoja. Tai no, vessapaperi ei ole kestotuote meillä. Mutta moni muu on ja lisää on tulossa, kunhan tässä saan aikaiseksi.
Kaikki kestot voi toteuttaa kierrätysmateriaaleilla, ei tarvitse olla uusia kankaita. Mielikuvitus on rajana kun aloittaa tekemään kasseja. Itselläni on monen monta ja erilaista kestokassia ja käytän niitä nykyään enemmän kuin tavallisia laukkuja. Minulta löytyy eri kokoisia ja mallisia kasseja, joka on helpottanut paljon myös kaupassa käyntiä. Kirppareilla minulla on aina mukana tietyn kokoiset kassit, ihan siitä syystä, että isompikin ostos tai löytö mahtuu kassiin, mukana on myös yksi pienempi kassi siitä syystä, ettei mene homma överiksi.

Meidän kestot
Meikinpoistolaput
Pesukintaat
nenäliinat
kestokassit
kestohedelmäpussit
siivousrätit
kesto”talouspaperi”
kestoservetit
tiskirätit (saadut)

Meidän tarina kestoilusta löytyy klik. Suosittelen muutenkin tutustumaan Kodin kestot ry:hyn. Kestot eivät ole vain vaippoja, terveyssiteitä vaan kestoja voi olla paljon muutakin ja niin kuin jo totesin, tämän vuoden aikana tutustutaan meidän kestoiluun enemmänkin. Tähän nimittäin tulee himo kun sen aloittaa, ei voi enää lopettaa, vaan pikku hiljaa alkaa kotiin ilmestyä erilaisia kestojuttuja.

Kestoilu on todella helppoa, se on ekologista (varsinkin jos tekee oman kaapin materiaaleista) ja se säästää ison tukun rahaa. Kun tämän kerran aloittaa, siitä ei halua enää luopua. Itse olen ainakin ihan koukussa ja täytyy sen verran myös kertoa, että aina tulee tutkailtua vanhoja vaatteita sillä silmällä, että tuosta saisi tehtyä kestoja…Oikeasti välillä mietin näin…

*    *    *    *    *

Meillä on jostain syystä kadonnut iso määrä nenäliinoja jonnekkin, yksi syy on varmaan erittäin nälkäiset pussilakanat mutta se on vain osa syy luulen. Joka tapauksessa nyt on aika aloittaa nenäliina tehdas ja siihen tietenkin tarvitaan parasta materiaalia, joka tällä kertaa löytyi liinavaatekaapin tyynyliinahyllyltä. Meillä on valtavasti tyynyliinoja ja tuossa viikolla ne kävin läpi, ne mitkä vielä säästetään on kaapissa, Hope -yhdistykselle lähti pino ja toinen pino tuli halliin. Ensimmäiset tyynyliinat on leikattu, osa jo ommeltu mutta isompia nenäliinoja vielä on tarkoitus tehdä näiden pienempien lisäksi. Jokaiselle nenälle sopivat liinat.
Nenäliinojen teko on helppoa kuin hyppiminen, leikkaat niin ison neliön kuin haluat, päärmää reunat..Se on siinä. Toki voi reunat koristella pitsein tai käsin ompelemalla eirlaisia koristeompeleita mutta itse olen laiska ja minulle riittää kapea päärmäys. Olen lapsesta asti tottunut pestäviin nenäliinoihin, mutta miehelleni tie on ollut kuoppainen mutta nykyään hänkään ei suostu vaihtamaan näitä tavallisiin kertakäyttöliinoihin enää.

18 kommenttia

 1. Metsäntyttö kirjoitti:

  Onhan nuo kivan näköisiä:) Itselläkin lapsuudesta kokemusta siitä, että pestäviä nenäliinoja oli. Meillä syntyi tässä taannoin lasten kanssa juttua kangasnenäliinoista, he kun ihmettelivät, että voiko sellaisiakin olla. Minä sitten selittämään, että ennen ne oli vallan sellaisia. Ja löysin sitten näytillekin yhden lapsuudenaikaisen, jossa oli joku kiva kuva. Sitäkin selitin, että jotkut hienot nenäliinat voi olla nimikoituja. Ja löytyypä joistakin kaupoista nykyäänkin kangasnenäliinoja. Jossain juuri taannoin sellaisia näin. Enpä oikein tiedä, mahtaisinko itse haluta palata niihin, mutta voisihan muutama olla ikäänkuin kokeeksi, ja pienempään nuhaan. Ainakin voisi olla kiva pieni ompeluprojekti. Ja kuten kirjoitit, tuollaiset valmiiksi pehmenneet liinavaatteet on kyllä kätevää materiaalia siihen. Mukavaa viikonloppua sinnulle:)

 2. Sesse kirjoitti:

  Lapsuudesta tuttuja nuo kangasnenäliinat, ja oli mulla pitkään nuorena aikuisenakin käytössä…en muista mihin loppujen lopuksi joutuivat.

 3. hannamaria kirjoitti:

  Tekemästäsi listasta löytyy itseltä kaikki muu paitsi kangasnenäliinat ja kestoservetit (niitä tosin käytetään niin vähän että yksi paketti kestää vuosia). Kestonenäliina on sellainen johon en itse ole ihan heti ryhtymässä, ei ole minua varten! 😀

  hanna
  http://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

 4. Melissa L kirjoitti:

  Meilläkin on sellaisia kirjailtuja nenäliinoja täällä kotona. Ovat todella kauniita.

 5. Melissa L kirjoitti:

  Meillä kukaan ei osaa edes paperisia käyttää, menee nenä rikki.

 6. Melissa L kirjoitti:

  Meillä menee niin paljon nenäliinoja, kun allerginen nuha vaivaa meitä ympäri vuoden. Siksi helpoin on kestonenäliinat.

 7. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itsellä kuluu nenäliinoja melko vähän, mutta toisaalta voisihan tuota silti kokeilla joskus 😀

 8. Tuula's life kirjoitti:

  Kestonenäliinat ovat hyvä idea. Lapsuudessani käytettiin kankaisia nenäliinoja ja mieleni ei enää tee niihin palata. Toki ymmärrän ekologisuuden. Kestoservetit ovat ihanat. Ja pöydässä arvokkaammat kuin paperiservetit. Kauniita liinoja olet tehnyt ja arvoa annan nenäliinoillekin.
  Hyvää viikonloppua Melissa <3

 9. Melissa L kirjoitti:

  Nenä tykkää kun käyttää kankaisia liinoja 🙂

 10. Melissa L kirjoitti:

  Sama juttu, että kankaisia käytettiin.

 11. Nyyti kirjoitti:

  Ensimmäisiä ompeluksiani lapsena olivat kestonenäliinat! Ukki toivoi niitä aina joululahjaksi ja piti eniten trikoisista, joten mummo aina joulun alla silppusi jonkin ukin kuluneista aluspaidoista tai keräsi muista trikoo-ompeluksista jääneitä tilkkuja talteen ja auttoi sitten minua kääntämään ja ompelemaan niiden reunat. Joka joulu ukki oli yhtä mielissään ja yllättynyt uusista, hienoista nenäliinoistaan. 😀

 12. Melissa L kirjoitti:

  Ihana muisto tuollainen <3

 13. Diina-Maria kirjoitti:

  Wautsi todella kauniita ja muistan omasta lapsuudesta mummin ompelemat nenäliinat – miksei nykyään käytetä enään kestoliinoja! 🙂

 14. Melissa L kirjoitti:

  Ajatellaan, että kestot on vaivalloisempia kuin kertakäyttöiset.

 15. Taina Lötjönen kirjoitti:

  Allergisen nuhan kanssa kangasnenäliina on ”ainoa oikea”. 70-luvulla kiellettiin paperiliinoilla niistäminen/nenän alueen pyyhkiminen koska paperiliinoista irtoava pöly kiihdyttää allergista nuhaa, kieltäjånä Helsingin Allergiasairaala (lasten sairaala, itse olin potilaana siellä kamalan koti-ikävän kanssa).

  • villananna kirjoitti:

   Totta, meillä ei koskaan ollutkaan noita paperinenäliinoja kotona, eikä myöskään lasten kanssa. Kestoliinat on monella tapaa ihan parhaita.

 16. Mira kirjoitti:

  Onpa kauniita liinoja! Kaikki itse tehty on paljon yksilöllisemmän näköistä, kuin kaupasta ostettu tusinatavara…
  Meillä on käytetty jo vuosia pelkkiä kankaisia nenäliinoja, joita olen itse tehnyt, ihan vaan saumurilla tai siksakilla reunat huolittelemalla.
  Mulla on iso, siis jättimäinen kassillinen vanhaksi kuluneita lakanoita ja tyynyliinoja, joista tulisi liina jos toinenkin, eli aivan liian paljon omiin tarpeisiin.
  Kun olen tässä yhtään viimeisimpiä keskusteluita kangasnenäliinoista seuraillut netissä, niin monet kyselee mistä niitä saisi.
  Olenkin ajatellut, että jos niitä itse ompelisi ja laittaisi johonkin myyntiin, niin mahtaisiko ihmisiä kiinnostaa, näin ekoilun kulta-aikana… Taka-ajatuksena tietenkin laittaa omat kaapinperällä lojuvat vanhat kankaat kiertoon, ja siten ehkä hiukan työllistää itseäni, kenties muutamien lisäeurojen toivossa… 🙂
  Onko kenelläkään mitään kokemuksia, esim. menisikö kaupaksi vaikkapa jollain kirpputoreilla?

  • villananna kirjoitti:

   Olen hankkinut kestonenäliinoja myös kirppareilta ja iso osa on tullut perintönä meille. Nykyään on kyllä tullut kestoja ihan myyntiinkin ja ovat ekologisesti useat myös valmistettu ja tietenkin kestoja on alkanut näkymään markkinoilla myynnissä myös. Kannattaa siis ihan testata menisikö kaupaksi. Kestoilu on nykyään tullut aika normaaliksi ja lisääntyy vain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *