Hävikkiruokaa tarjoaa kunnon väki
Meillä tavallaan alkaa joulun jälkeen joulu. Nimittäin näitä hävikkiruokapäiviä odotetaan todella paljon kun aattona laitellaan ruokia esiin tarjolle. Tänä vuonna ei paljoa ruokaa yli jäänyt, esimerkiksi kaikki laatikot meni parempiin suihin kolmen päivän aikana sekä myös kalat. Muuta tosin jäi kuten leikkeleitä, juustoja ja äyriäisiä. Toki myös hedelmiä ja vihanneksia, mutta niistä saakin helposti kaikenlaista herkkua. Eilen tarjoilin lämpimän ruuan sekä jälkkärin hävikkiruokana ja oli niin namia, että hävisivät parempiin suihin nopeasti.
Hävikkiruoka on tajuttoman hyvää ja koskaan täysin samanlaista ruokaa ei valmistu juuri siitä syystä kun tarvikkeet ovat useasti eri. Minusta on myös erittäin ihanaa kokkailla hävikistä kaikkea, sillä se virkistää hyvin mielikuvitusta. Ja se fiilis kun näkee muiden kasvoista hyvänolontunteen. Reseptien tutkiminen ja etsiminen on hauskaa puuhaa ja niiden uudelleen kehittely mielenkiintoista. Koskaan ei tiedä millainen on lopputulos.
– aurinkokuivattua tomaattia
– sipulia ja valkosipulia
Kalkkunatortelliinit
Kalkkunapalvia
aurinkokuivattua tomaattia
1 iso sipuli
2 valkosipulia
tuoretta basilikaa
tuoreita tortelliineja
mustapippuria ja merisuolaa
Paloittele sipuli, valkosipuli, kalkkunapalvi, aurinkokuivatut tomaatit. Paista kaikki öljyssä hyvin. Silppua basilikaa joukkoon ja mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa.
Keitä tortelliinit ohjeen mukaan.
* * * * *
Joulusuklaabrownies
suklaata esimerkiksi 80% sekä maitosuklaata yhteensä 200g
erilaisia konvehteja ja pussisuklaita
125g voita
4 kananmunaa
3dl sokeria
1tl vaniljaa
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Leikkaa suklaa pieneksi paloiksi.
Sulata voi kattilassa, laita joukkoon 80% suklaa sekä maitosuklaa, sekoittele kunnes seos on tasaista ja suklaa kokonaan sulanut. Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vanilja sekä suklaapalat, sekoita varovasti. Lisää vehnäjauhot sekä leivinjauhe, sekoita tasaiseksi. Sekoita lopuksi voi-suklaaseos taikinaan ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Riippuen uunista. Valmis piirakka saa jäädä keskeltä hiukan tahmeaksi.
Anna jäähtyä hyvin. Tarjoa kermavaahdon kanssa.
* * * * *
Kiva postaus ja tuo joulusuklaabrownie on hyvä idea, itse en nimittäin kaikista joulusuklaista tykkää ja tuossahan ne menisi hyvin. Meillä yleisin "hävikkiruoka" on kesäisin jäljelle jääneistä uusista perunoista tehty pyttipannu.
Jämillä säästää myös rahaa kivasti enkä tykkää heittää ruokaa roskiin, joten jämät on pop! 🙂
Herkullisen näköistä syntyi! Tykkään myös tehdä ruokaa samanaisella luovuudella eli sekoittelee vain aineksia mitä kaapista sattuu löytymään ja yleensä tulee kyllä huippuhyvää yllätysruokaa 😀 <3
Minun pitäisi kunnostautua tässä jämäruoka-asiassa. Meillä syödään jämät tylsästi jäminä. Niistä pitäisi kyllä loihtia jotain uutta eikä vain paistaa pannulla tai pahimmassa tapauksessa mikrossa. Tuossa olisikin minulle sopiva haaste ensi vuodeksi.
Mukavia vuoden viimeisiä päiviä!
Pyttis on meilläkin tuttu juttu, on muuten niin hyvää itse tehty pyttis…
Kyllä vain, rahaa säästyy pitkä penni kun hyödyntää hävikin hyvin.
Se on mahtavaa loihtia uusia makuja ja myös nähdä miten vanha ruoka muuttuu ihan uudeksi.
Kuulosta super hyvälle 🙂 Kiitos, sitä samaa sinulle <3