Hae
VillaNanna

Osta aina kiinasta se on halpaa

Osta aina kiinasta se on halpaa

Osta aina kiinasta, se on halpaa huudellaan pienituloisille. Mutta entä ne kirpparit? Liian vanhoja, kuluneita, rumia, haisevia, liian kalliita vaatteita. Entä jos yhdistelee omia vanhoja vaatteita uudella tavalla? Ei, eivät ole enää muotia. Mutta jos vaikka vaihdat napit tai hiukan muokkaat uudeksi? Ei viitsi, saa halvemmalla kun ostaa kokonaan uuden.

Osta aina kiinasta se on halpaa

Milloin kertakäyttökulttuurista tuli muotia? Vai onko se sitä? 80 -luvun nousukaudella meidät opetettiin kuluttamaan, osta onnea, osta parempaa elämää. Ostamalla elämä muuttuu paremmaksi. Ihmiset alkoi vaatia aina vain halvempaa ja aina vain nopeammalla tahdilla uutta. Näin yritykset vastasivat siihen…Laatu heikkenee heikkenemistään ja kuka lopulta maksaa sen rievun teon?

Joku saattaa sanoa, että ostaa halppisvaatteita sen vuoksi, että köyhä lapsi voi pitää huolta perheestään, eikä joudu myymään itseään. Valitettavasti useasti lapset ovat myyty tehtaaseen ja kun lapsi ei enää pysty tehdastyöhön, hänet myydään bordelliin. Näin siis voi myös käydä,  ei lapsen edes kuuluu olla se, joka elättää perhettä, vaan vanhempien.

Mitä voimme siis tehdä, että tilanne muuttuu?

Koulutus on ainoa tie lasten oikeuksien, sekä varsinkin tyttöjen oikeuksien paranemiseen ja näin myös vähenisi lasten huono-osaisuuden jatkuminen. Tämä on yksi osa kestävää kehitystä. Meillä kuluttajilla on vastuu siitä, että vaadimme tiettyjä asioita tekstiiliteollisuudelta. Tilanne kuitenkin tuntuu olevan päinvastainen. Ihmisiä ei kiinnosta, koska halpa vaate on niin muodikasta ja pitää olla muodin huipulla.

Minulle muoti ei merkitse enää nykyään yhtään mitään, se on vain lumetta, joka muka tuo onnea. Minulle tärkeää on se miltä vaate tuntuu päällä sekä se, miten pitkään voin vaatetta käyttää. Uutta ostan todella harvoin, viimeksi shoppailin uusia vaatteita 2020, kun kaikki kirpparit suljettiin. Mutta onneksi se hetki oli lyhyt.

Vaatekaappini perukoilta

asuni on koottu vanhoista vaatteista, jotka on kulkenut mukanani jo 14 vuotta. Asun osat ovat eniten käytetyt vaatekappaleet mitä kaapissani on. Paidan olen hankkinut uutena ja hameen olen tehnyt uudesta kankaan palasesta. En näitä laita pois vaan korjaan, jos menevät rikki, Paidan olette nähneet monessa kuvassa blogissani sekä Instassa tässä aikojen kuluessa. Kenkiä vaihtamalla asu muuttuu erilaiseksi. Toki myös vaihtamalla muita osia asu näyttää ihan toiselle.

Ei siis vanhoja vaatteita kannata heittää pois tai viedä kierrätykseen. Niiden ulkonäköä voi muuttaa monella erilaisella tavalla. Vaatteilla on helppo toteuttaa itseään, ei vain ompelemalla itse, vaan ihan pukemalla vaatteet päälleen.

Sekoita kuoseja toisiinsa, kokeile välillä yhdistää vastavärejä toisiinsa. Riko sävysävy asu jollakin raikkaalla värillä. Älä mieti liikaa sitä, sopiiko vaate ikään tai, onko maha liian suuri, onko rinnat liian esillä yms.. Ei muuta kuin nauttimaan pukeutumisesta. Heittäydy mukaan kuin lapsi. Oma kaappi on ihan paras shoppailupaikka, eikä rahaakaan kulu!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

LUE MYÖS:

Ostanko hyvää mieltä kirpputoreilta

Ostanko kirppareilta yli tarpeen

Miksi kirpputorit

6 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus:) Mä olen kyllä ostanut Kiinasta,mutta en vaatteita.. Lähinnä koteloita kännykkääni.
  En ole koskaan ollut erityisesti muodin orja, vaan käyttänyt sitä mistä tykkään kuten sinäkin. Tänä vuonna olen ostanut vain yhden vaatteen, kesämekon, ja sen lisäksi pakollisia juttuja kuten sukkia ja alkkareita.

  • villananna kirjoitti:

   Olen kerran ostanut kiinasta, muutamat kengät. Olen niitä paljon käyttänyt mutta en sen jälkeen tilannut. Tilaan muutenkin hyvin vähän netin kautta mitään. Joitain kirjoja.

 2. Nora kirjoitti:

  Kun ostetaan paljon niin sanottujen halpatuottajien vaatteita, niin se näkyy kertakäyttökulutuksena. Ja näin myös kirpputoreille päätyy yhä enemmän tavaraa, joka on huonompilaatuista eikä oikein kunnolla sovi tuunaukseenkaan. Ja tästä syntyy myö se kierre, että tuunauskaan ei ole enää kovin kannattavaa. Toki kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista yhä löytyy myös kohtuulaatuisia ja tosi hyvälaatuisiakin vaatteita, kodintekstiilejä jne.

  Kirpputoritkin alkavat olla kuitenkin sellainen villi viidakko, että sielläkin näkee mitä tahansa hintoja (varsinkin itsepalvelukirpputoreilla). Huonolaatuisellekin vaatteelle ja jo ihan kulahtaneille saatetaan laittaa korkeampiakin hintoja (kerran näin ihan kulahtaneen Marimekon t-paidan, jolle oli laitettu aika korkea hinta ja vain siksi, että sattui olemaan Marimekkoa). Mielestäni joku järki pitäisi olla kädessä kirpputorien myyjilläkin minkälaisia hintoja laitetaan, jos halutaan, että tavara menee kaupaksi. Hintojen nousuun on osasyynä myös se, että nykyään myös isompipalkkaiset ihmiset ovat alkaneet käydä niissä, koska kirppistely on ekologista ja halutaan olla ekologisia. Tämä on hyvä asia, mutta sitten se saattaa näkyä myös hinnoissa, että laitetaan isompi hinta, koska senhän voi ostaa ihan hyvin myös joku jolla on enemmän varaa.

  • villananna kirjoitti:

   Olet oikeassa, että kirpparit alkavat olla villi viidakko ja hinnat on kummallisia. Itse tykkään vintageliikkeistä ja nuo kunnon liikkeet myyvätkin isommalla hinnalla vaatteita, itseäni se ei haittaa kun ovat hyvä laatuisia ja niitäkää ei ostata kaapit täyteen, vaan muutama juttu. UFFin tasatahapäiviä olen tukenut ja ostan pääasiassa juuri itse tehtyjä juttuja, kun haluan ostaa jotakin. Todella harvoin käyn itsepalvelukirppiksillä ihan tuosta samasta syystä, että myyntiin laitetaan myös kaikki rikkinäiset ja kulahtaneet vaatteet kovaan hintaan.

 3. Johanna kirjoitti:

  Näitä tekstejä on mielenkiintoista lukea, joissa ravistelet asenteita. Ostammeko onnea? Onko pääasia saada halvalla (kiinasta)? Minulle on helpointa korjata vanha vaate käyttöön kuin lähteä ostamaan uutta. Yritin ostaa pari uutta vaatetta verkkokaupasta, mutta koot menivät ihan pieleen. Tuon ajan mitä käytin valintaan, vertailuun, paketin noutoon ja palautukseen niin siinä ajassa olisin jo ommellut itse uuden vaatteen. Ja kirppisten valikoima on kyllä ihan laidasta laitaan. Itselle tuli viimeksi huti ostos. Huomasin vasta kotona, että softshell takin vuori oli jo ihan hapertunut ja ritisi kun takkia taivutteli.

  • villananna kirjoitti:

   Joo, aina pitää olla todella tarkka kun ostaa kirpparilta. Useasti viat myös laitetaan hyvin piiloon, ettei niitä välttämättä huomaa ollenkaan. Joskus ei edes tajua katsoa joitain asioita ja huomaa vasta kotona, että oho, onkin rikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *