Hae
VillaNanna

Zero Waste – Askel leikkuujätteen maailmaan

Zero Waste - Askel leikkuujätteen maailmaan

Zero Waste – Askel leikkuujätteen maailmaan on jälleen harpattu. Leikkuujätteen maailma on mielenkiintoinen. Siinä tehdään asioita erikokoisista paloista, käytetään mielikuvituksen korkeaa voimaa ja sukelletaan sellaisiin syvyyksiin, joista ei tiedä aina olevan olemassa.

Zero Waste – Askel leikkuujätteen maailmaan

Minulta kyseltiin aikaa sitten, kun tein ensimmäiset swantsini, että mitä tapahtuu jämille mitä paidoista jäi jäljelle. Silloin en vielä ollut suunnitellut mitä jämistä tulee, mutta nyt voin ne esitellä. Olin siis alun perin tehnyt neuleesta ja flanellipaidasta itselleni mekon, josta en sitten lopulta tykännyt ollenkaan, kaivelin siis toisen paidan kaapista ja tein oloasun käyttäen ”mekkoa” sekä paitaa apuna. Näin näistä materiaaleista jäi jäljelle hiukan paidan helmaa, pääntienosa sekä hihaa. Näistä paloista olikin oikein helppo lähteä tekemään jotakin pientä.

Pääntien osassa oli poolokaulus, niin siitä tuli hyvä kauluri, hihaosista tuli söpöt kämmekkäät ja helmaosasta sain pannan. Ihana syksyn lämpösetti oli näin valmis. Reunat huolittelin näppärästi flanellipaidan jämillä. Mitään kaavoja näihin ei tarvitse. Kaikki on helppo leikata ilman. Vaikka materiaali on puuvillaa, on se silti tähän aikaan vuodesta lämpöinen, kun retkeilee.

Aina kannattaa tehdä jämistä jotakin

Kun aloitan jonkin tuunausprojektin, jätän jämät aina odottamaan ja yleensä pyrin siihen, että pääprojektin jälkeen teen lopuista jotakin, ettei tilkkupinot kasaudu valtaviksi. Valitettavasti joskus käy niinkin, että tulee kerättyä laatikkoon tilkkuja ja sitten joutuu miettimään kauan, että mitä kummaa mistäkin tekisi. Jos laatikko on täynnä jämiä, menee valtavasti aikaa siihen, että suunnittelee ja tekee siitä yhdestä laatikosta jotakin ja vaikka miten tekisi, tuntuu kuin ne tilkut eivät katoaisi ollenkaan. Siksi yritänkin heti tehdä jotakin jämistä mitä päätyöstä jää.

Muutama vinkki leikkuujätteen käyttöön

Tilkuista voi siis tehdä ihan mitä tahansa halutessaan. Olen tehnyt niin asusteita, kuin vaatteita tilkuista ja sisustukseen sekä kattaukseen kaikenlaista. Tilkkutyöt myös virkistää aivoja ja saa ne nuortumaan silmissä. Toki ylipäänsä käsityöt hoitaa aivoja, mutta tilkkujen työstäminen onkin sellainen maailma, missä aivot saavat kunnolla jumppaa ja lopputulos on aina mahtava.

Zero Waste - Askel leikkuujätteen maailmaan

Ihanaa tiistaita kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

2 kommenttia

  1. Enkulin käsityöt kirjoitti:

    Suloiset neuleet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.