Hae
VillaNanna

Loman ensimmäinen ompelutyö

Loman ensimmäinen ompelutyö

Loman ensimmäinen ompelutyö valmistui keskiviikkona, vaikka blogissa näyttää sille, että ompelisin koko ajan, niin se ei valitettavasti pidä paikkansa. Olen tämän vuoden aikana ommellut hyvin vähän verrattuna siihen miten paljon olen ommellut vuosien aikana. Välillä on monta kuukautta väliä. Minulla on vain tapana se, että ompelen kerralla enemmän, jos ompeluun jää aikaa.

Loman ensimmäinen ompelutyö

Tärkein homma ompeluhuoneessa on nyt se, että saan sen siistiksi ja ompeleminen on yksi osa siivousta. Näin saan kaikenlaisia pinoja pienemmäksi, jolloin tilaa tulee ja voin siirtää pinoja toisaalle. Tämän vuoksi aloitin ensimmäisestä pinosta, jossa oli t-paitoja, huonokuntoisia t-paitoja, joita ei voi enää laittaa kierrätykseen. Näistä paidoista voi kuitenkin vielä tehdä kaikenlaista. Yleensä leikkaan kuteeksi ja virkkaan asioita, mutta nyt värit olivat sellaisia, ettei ne kelvanneet kuteeksi. Niistä tehdään silloin rättejä. Eri kokoisia, eri tarkoituksiin. Pienet rätit ovat minulle ompelukoneiden putsaukseen, välillä kun on rättiäkin käytettävä. Kaikki rätit ovat kaksinkertaisia, joten eivät ihan heti hajoa käsiin.

Samassa pinossa oli tyynyliina sekä palanen lakanaa, näitäkään ei enää voi laittaa kierrätykseen, vaikka materiaali on ihan hyvää vielä, näistä valmistui pehmeitä nenäliinoja. Kyllä, meillä käytetään pestäviä nenäliinoja, eikä meillä siitä huolimatta taudit pesiydy. Nenäliinojen reunojen huolittelu tehtiin saumurilla, hyvin kapealla ompeleella ja kolmella langalla ainoastaan. Rullapäärmeen tavoin.

Samassa ompeluvimmassa, korjasin pari trikoopaitaa, joissa oli pienet reiät, en niiden reikien vuoksi meinaa laittaa paitoja vielä pois. Eilen taas korjasin housut ja ompelin essumekosta hameen. Mutta näistä lisää myöhemmin.

Siivouksen ilo

Meillä siivous tapahtuu lähes pelkästään sitruunahapolla, soodalla sekä etikalla. Rätit ovat omista tekstiilijätteistä tehtyjä, aina. Ei tarkoituksiin tehdään omansa, trikoo, pyyhkeet sekä lakanat ovat niitä joista yleensä ompelen uusia rättejä. Tosin näitä ei tarvitse kovin useasti tehdä. Viimeksi tein rättejä 2013. Seuraavana pitääkin ommella pesukintaita vanhoista pyyhkeistä. Nämäkin omat omia pyyhkeitä sieltä kultaiselta 70 -luvulta. Pyyhkeet alkavat olla ihan liian kovia ja reunat moneen kertaan korjattuja, joten aika on laittaa ne paloiksi.

Kaikkea ei siis tehdä räteiksi, vaan käymme tarkkaan läpi mitä tarvitaan ja sen mukaan tehdään. Pesukintaita on vielä hyvin käytössä, mutta jotenkin niitäkin aina jonnekin katoaa…Pesukone nielee? Tai sitten saattavat jäädä matkan varrelle jonnekin. On aika itsestään selvää, että loman ensimmäinen ompelutyö on jotain siivoukseen liittyvää, nyt kun on aikaa siivota, ehkä…Siivooja kun ei meillä käy nyt hetkeen.

Mitä ompelusuunnitelmia minulla on kesäksi?

Ainoastaan Make nine -haasteen osalta on pari suunnitelmaa. Muutoin koitan ommella niin, että saan kasoja pois sängyltä. Tarkoittanee sitä, että ainakin housut on tulossa ja muutama mekko. Pojalle tulee pyjamapöksyt läjästä rikkinäisiä pyjamapöksyjä. Muuta sellaista tähdellistä ei ole tulossa. Jotain kivaa myös tilkkukassien sisällöstä olisi suunnitteilla. Näin saan taas tilkkuja pois ja ehkä osan lahjoitan työpaikalleni.

Koska pienensin vanhan lattiatyynyn Söpön pesään, niin siitä jäi valtavasti yli pehmustetta ja sekin olisi tarkoitus saada pois lattialta pyörimästä. Ongelma vain on se, että mihin sen käyttää…Tyynyjä on ihan tarpeeksi ja pehmoleluja ei tarvita. Tällä materiaalilla taas ei ole töissä tarvetta, sielläkin tehdään niin vähän mitään sellaista missä tätä materiaalia tarvittaisiin.

Loman ensimmäinen ompelutyö

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

8 kommenttia

 1. Sonja Suomela kirjoitti:

  Tosi hyviä vinkkejä! Pitäisi itsekin hyödyntää vanhoja tekstiilejä räteiksi 🙂

 2. riitta reissaa kirjoitti:

  Hienosti uusiokäytät pienellä lisävaivalla vaikka mitä! Kiitos hyvistä vinkeistä!

 3. Marjut kirjoitti:

  Itse käytän myös siivoukseen. 🙂

 4. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Täältä löytyy taas loistavia lisävinkkejä napattavaksi itsellekin käyttöön 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *