Hae
VillaNanna

Jouluruuasta uutta ruokaa

Jouluruuasta uutta ruokaa

Nyt joulun jälkeen eri kokkiryhmät täyttyvät vinkkikyselyistä, että mitä kaikkea voi jouluruuasta tehdä vielä. Miten tehdä jouluruuasta uutta ruokaa? Osa kyselee, osa jakaa vinkkejä. Meidän vinkin on aina lähes samat, juustot ja leikkeleet pitsoihin, voi tehdä piirakoita, kelpaamattomista karkeista muffineja tai keksejä tai mitä ikinä mieleen juolahtaa.

Meillä on perinteeksi muodostunut se (jos olemme kotona joulun), että kalkkuna muuttuu nyhtökalkkunaksi, siitä voikin sitten tehdä oikeastaan ihan mitä vaan. Laittaa hot dogeihin, tortilloihin tai vaikka meidän tapaan hamppareiden väliin. Ihan kaikki ruoka voidaan muuttaa uudeksi ruoaksi hyvin helposti.

Minulle hävikkiruoan hyödyntäminen on kunnia-asia, ei häpeä, vaikka tätäkin näkee sanottavan paljon somessa ja useasti monissa kokkiryhmissä. En koskaan unohda keskustelua, jossa aloittaja sanoi, ettei koskaan kehtaisi tarjoilla vieraille eilisestä tehtyä ruokaa. Niin kuin tiedätte, kyseinen ketju keräsi kommentteja ja paljon.

Jouluruuasta uutta ruokaa

Meidän perinteeksi on muodostunut se, että uutena vuotena syödään viimeiset tähteet, mitä joulusta on jäänyt. Aina ei voida mennä samoilla resepteillä, sillä aina ei jää samoja asioita kaappiin pyörimään. Välillä syödään vain tähteet tähteinä, mutta joskus käy niin, ettei ole kuin jokunen peruna ja vähän kalkkunaa ja pakkasessa saattaa olla voitaikinalevyjä ja suklaata on aina jäänyt. Näistä yksi uusi vuosi loihdimme aivan ihanan herkkupöydän.

Pääruoka

Revitty kalkkuna
 
Noin 300g kalkkunaa
½ dl vaaleaa siirappia
½ dl tummaasokeria
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl soijakastiketta tai kanafondya
2 tl sambal oelek -chilikastiketta
3 valkosipulinkynttä murskattuna
iso porkkana pieneksi raastettuna
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
2 rkl ketsuppia
2 rkl sinappia
suolaa
Sekoita yhteen maustekastikkeen ainekset ketsuppia ja sinappia lukuun ottamatta. Laita paistileikkeet uuninkestävään vuokaan ja kaada niiden päälle puolet maustekastikkeesta. Peitä paistileikkeet foliolla ja kypsennä niitä noin 2 tuntia 150 asteisessa uunissa.  Poista folio ja anna lihojen hieman jäähtyä. Siivilöi liemi kattilaan ja keittele sitä kasaan, kunnes siitä on jäljellä noin puolet. Revi sillä aikaa paistileikkeet ohuiksi säikeiksi. Lisää revitty liha, loput maustekastikkeesta sekä sinappi ja ketsuppi keitettyyn liemeen. Sekoita tasaiseksi, kuumenna, maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

*****

Uuniranskalaiset

Noin 5 kpl perunoita
öljyä
meirsuolaa
rosmariinia
oreganoa
perunamaustetta

kuori ja viipaloi perunat, laita uunivuokaan, kaada päälle hiukan öljyä ja mausteet, kierittele perunat hyvin öljyssä ja mausteissa. Laita 200 asteiseen uuniin niin pitkäksi aikaa, että pehmenevät ja saavat nätin värin pintaansa. meidän perunat olivat uunissa noin 30 minuuttia.

Jouluruuasta uutta ruokaa

*****

Hampurilaissämpylät

3dl maitoa
2dl vettä
25g hiivaa (itse laitoin 7g kuivahiivaa)
2tl suolaa
2rkl sokeria
12-13dl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmuna ja koristeeksi seesaminsiemeniä (ei pakko)

Sekoita maito ja vesi, lämmitä kädenlämpöiseksi (kuivahiivalle hiukan lämpimmäksi). Murenna hiiva kulhoon ja kaada hiukan vesimaitoseosta päälle (kuivahiiva kannattaa sekoittaa pieneen määrään jauhoja). sekoittele, kunnes hiiva on liuonnut. Lisää loput nesteestä, suola, sokeri, ja niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee tasaista, eikä se enää tartu kulhoon tai käsiin (itse jätin taikinan aika löysäksi). Anna taikinan kohota leivinliinan alla.

Alusta taikina jauhoitetulla leivinalustalla. jaa taikina kahteen osaan ja rullaa molemmat osat pitkulaisiksi patukoiksi. Jaa patukat 7-8 osaan. Pyörittele taikinan palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Anna kohota.

Paina sämpylöitä littanoiksi ja anna sämpylöiden kohota vielä rauhassa. Voitele pinta kakanmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla kunnes ne saavat kauniin värin. 250 asteessa noin 6-8 minuuttia.

Jouluruuasta uutta ruokaa

Jälkiruoka

Mustikkaiset valkosuklaamousse- veneet

500g voitaikinaa
2dl kuohukermaa
1tl vaniljasokeria
1prk mascarponea
200g valkosuklaata
mustikoita

Voiteluun kananmuna

Anna taikinan sulaa ja leikkaa sulanut taikina puoliksi. Asettele taikina muffinivuoan päälle kupiksi. voitele kananmunalla ja paista ohjeen mukaan.

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuivata astia pohjasta ja laita odottamaan huoneenlämpöön. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja sula suklaa.

Aseta jäähtynyt kuppi lautaselle, laita kupin pohjalle mustikoita, sen jälkeen pursottimella valkosuklaamousse, koristele maitosuklaakuvioin ja keksimuruilla.

Jouluruuasta uutta ruokaa

*****

California dreaming by J.E

2 lorausta omenamehua
3dl anansmehua
1 loraus sitruunanmeha
jääkuutiot
Prosecco kuohuviiniä

Laita mehut ja jääkuutiot tehosekoittimeen ja sekoita 30 sekunttia. Kaada mehusekoitus lasiin noin puoleenväliin ja sen jälkeen kuoharia puolet.

HUOM: Holittomaan versioon voi laittaa kuoharin tilalla spritea.

Ja nyt saa sitten joulu ja uusi vuosi unohtua, huomisesta lähtien uudet kujeet teidän kanssa!

Herkullista päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

VillaNanna SecondHand

LUE MYÖS:

Jouluruoka on hyvää vielä seuraavanakin päivänä

Hävikkiruokaa tarjoaa kunnon väki

Osso bucosta tomaattikeitoksi

 

8 kommenttia

 1. Katja //Valkoisen vuoren rinteillä-blogi kirjoitti:

  Ihania reseptejä, kuulostaa aivan ihanalle menulle ja todella hyvin niissä on saanut jouluruuan jämiä menemään! Meilläkin tänään suikaloitiin loput joulukinkut, osa meni jo hernekeittoon ja osa menee alkuviikosta perunasipulisekoituksen ja kerman sekaan uuniin. Itse tykkään myös riisipuuron jämästä tehdystä ”risifrutista”, sekin on helppo ja hyvä. Tuo kuoharidrinkki muuten menee testaukseen!

  • villananna kirjoitti:

   Mä tykkään paljon keksiä jämistä uutta, se on mielenkiintoinen matka ruuan keskipisteeseen.

 2. Johanna / Karisma Coaching kirjoitti:

  Kivoja ideoita! Jouluruokia kun jää aina yli ja aika äkkiä niiden maku alkaa tökkiä. Täytyypä napata nämä vinkit talteen!

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Me oltiin muiden pöydissä jouluna niin ei jäänyt jouluruokia itselle hävitettäväksi 😀

 4. Diiskuneiti kirjoitti:

  Tosi hyviä vinkkejä!
  Meillä ei syödä ollenkaan jouluruokia, joten ei onneksi ole tarvinnut sen enempää pohtia hävikkiä yms 😀

  • villananna kirjoitti:

   Meillä ajatellaan aina 😀 Oli sitten juhlaruokia tai tavallisia ruokia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *