Hae
VillaNanna

Super helppoja muokkauksia vaatteisiin

Olen monessa postauksessa sanonut siitä, että useasti ei tarvitse lähteä suuriin muutoksiin kun haluaa muodistaa vanhoja vaatteitaan tai luoda uusi käyttötarkoitus vaatteelle. Valitsin ideoihin myös sellaisia juttuja, joissa ei liiemmin tarvita super taitoja. Eli virkkauksen alkeet ja ompelun alkeet riittää. Tällainen vaatteiden muokkaus on myös ihan oma maailmansa toisin kuin sitten tehdä vanhoista vaatteista kokonaan uusia vaatteita. Tällaisesta muokkailusta on helppo aloittaa tuunausharrastus. Idea pläjäyksessä on mukana super helppoja sekä pikkuisen vaativampaakin, ei kuitenkaan liian vaikeita ja aloitetaan siitä ihan kaikkein helpoimmasta ja edetään sitten sinne vaikeampaan. Tällä tavoin pysyy myös kiinnostus yllä kun opettelee tuunausta, ensin helposta vaikeaan. Jos heti päättää hypätä tekemään tilkuista suuria luomuksia, eikä oikein hallitse kaikkia ompelun kikkoja, niin käy niin, että vaate lentää roskiin ja unohtuu kokonaan sinne, eikä ompelukoneelle löydy enempää aikaa.
Niin kuin tuossa jo sanoin, niin tästä touhusta on tullut ihan harrastus ja on mahtavaa, että innostus on säilynyt jo kohta kuusi vuotta. Vaikka olenkin toiselta ammatiltani mallipukineidenvalmistaja, niin aloitin tuunaamisen ihan näin helpoista jutuista, toki myös niin, että ompelin lakanoista uusia vaatteita, sekin on super helppoa jos ompelun taitaa hyvin. Mutta näin aloittelijan kannattaa tehdä sellaista mikä on oikeasti helppoa, ei tarvitse ommella vetoketjuja, ei yleensä edes napinläpejä yms. Pieniä muutoksia vanhan vaatteen ulkonäköön, se riittää.
1. Kelsiturkista liivi
Tähän ei tarvita kuin saksen. Leikkaa aivan hihan saumasta hihat pois ja liivi on valmis. Säästä kuitenkin hihat myöhempään, kun osaat ommella hyvin. Niistä voi ommella laukun, hatun tai rukkaset.

2. Takkiin koristeita

Nykyään myydään paljon erilaisia merkkejä, joita voi ommella tai silittää vaatteisiin. Itse käytän näitä paljon. Ovat muuten ainoita asioita mitä tulee ostettua isompia määriä ihan uutena. Kuvan suuri merkki on Karnaluksista, Tallinnasta.

3. Housujen lyhennys

Housujen lyhennyksessä voi käyttää apuna omia sopivan mittaisia housuja tai sitten vetää pöksyt jalkaan ja merkata sovittamalla oikea mitta. Muista jättää aina käänteisiin noin 3-4 cm vara.

3. Hameenhelma epäsymmetriseksi

Jos hameessa on volanki, kuten tässä kuvan hamessa, puretaan se ensin pois ja laitetaan hame sen jälkeen lattialle sivusaumat yhdessä ja leikataan kaarevasti, edestä hiukan lyhyemmäksi kuin takaa. Tämän jälkeen ommellaan volanki kiinni. Jos volankia ei ole, jätetään käännösvaraa ja ommellaan helma ilman volankia. Muista jälleen sovitella ja merkata oikea kohta, jotta ei tule liian lyhyeksi, on helpompi aina ppoistaa kuin lisätä.

4. Neulepaitaan farkkukoristeita

Vanha käyttämätön villaneule saa uutta särmikkyyttä kun siihen ompelee eri farkun osia. Itselle paidasta tuli ihan lemppari kun vähän muokkasin sitä. Osat voi ommella helposti joko koneella tai sitten käsin.

5. Neuleeseen kuvioita ommellen

Kahdenlaista neuleen koristelua. Toinen on aikaavievää, toisen tekee hups vaan. Langanjämät saa hyvin hyötykäyttöön molemmissa. Kirjonnassa ei tarvitse seurata neuleen silmukoita mutta jos haluaa erilaisia kuvioita, niin homma menee astetta vaativammaksi kun pitää tarkkaan seurata missä silmukat vilisee. Tämä on juuri sellaista hommaa kun vettä sataa ulkona, niin sarjamaratoni telkusta päälle ja neula käteen.

6. Kahdesta huivista liivi
Kun vilu yllättää ja kaapissa on vino pino huiveja, joita ei ole enää aikoihin käyttänyt. Ne kun yhdistää, saa liivin. Haastavaksi homman tekee se, että tässä on käytetty erilaisia materiaaleja villasta nahkaan. Eli vyöt ja virkatut liinat voi hvin hyödyntää tähän hommaan. Nämä kaikki voi myös jättää pois ja yhdistää vain huivit toisiinsa. Silloinkin tuunaus on näyttävän näköinen.

7. Neuletakkiin koristeet

Jokaisen kaapista löytyy heräteostos, joka on ollut vikaostos. Minulla sellainen pyöri kaapissa monet vuodet, lähes 24 vuotta. En osannut luopua neuletakista, sillä se oli ihanan lämmin vaikka en sitä käyttänyt kuin pari kertaa. Jossakin välissä lisäsin siihen pitkän avoketjun mutta en käyttänyt sitä senkään jälkeen montaa kertaa. Kotona pyöri samaan aikaan muutamia lankakeriä, joita ei tullut käytettyä mihinkään…Noh, ne löysi tiensä yhdeksi upeaksi vaatteeksi. Tämä oli myös hyvää virkkausharjoittelua minulle.

8. Kaksi paitaa yhteen

Tässä on jo pikkuisen enemmän haastetta vaikka helppo onkin. Leikkaa neulepaita rintojen alta poikki ja kauluspaita kainaloiden alta poikki. Yhdistä nämä kaksi osaa toisiinsa. Jos kauluspaita on monta kokoa suurempi kuin yleensä käytät, rypytä se ensin, ennen kuin ompelet kiinni neulepaitaan. Vaatteeseen voi lisäillä pitsejä yms. mitä haluaa.

9. Paitaan uutta 
Tämä on myös hiukan haastavampi, paitaan saa uuden ilmeen ihan leikkaamalla palaset pois olkapäiltä. Hankalaksi homman tekee kaarevat reunat ja niiden kääntäminen nurjalle puolelle, varsinkin jos tämän tekee esimerkiksi farkkupaitaan. Kun muutaman on tehnyt, niin osaa jo hyvin tämän homman.

10. Korjaa vaate niin, että suurennat reikää

Itse en paljoakaan välitä parsituista jutuista esimerkiksi näin trikoopaidoissa, siksi useimmiten keksin jonkin toisen tavan, jolla piilottaa reikä. Tämä on yksi tapa ja vähän hankala tapa. Avaa hihan sauma auki, jotta ompelu olisi helpompaa. Ompele pienellä siksakilla pitsiverhon palanen hihaan niin, että myös reikä menee piiloon verhon palan alle. Leikkaa varovasti paidan osa pois pitsin alta. Ompele hihasauma kiinni. Näin paita muuttuu aika helposti mutta hieman kinkkisemmin.

Näiden lisäksi erittäin helppoja tuunauksia ovat nappien vaihtamiset ja koristenauhojen ja pitsien lisäämiset vaatteisiin. Muuta ei tarvita. Tällaisia töitä on näkynyt tässä blogissa valtavasti. Ompelemattakin voi muuttaa vaatteen ulkonäköä esimerkiksi asusteilla, hatut, irtokaulukset rintarossit yms. kaikki nuo muuttaa aina asun ulkonäköä vaikka samat vaatteet olisikin päällä koko ajan. Hauskinta on kun voi leikkiä peilin edessä vaihdellen ja muokkaillen omia vanhoja vaatteitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *