Hae
VillaNanna

Shoppaillen

Historian tutkimisen välissä ehdimme myös shoppailla. Aika kuluu kivasti shoppaillen ja samalla tutustuu myös kaupunkiin. Vanhan kaupungin alueelta sekä Kazimierzin läheisyydestä löytyy kaksi isoa ostoskeskusta, josta löytyy lähes kaikki samat liikkeet mitä täällä Suomessa on. Tuontitavara on samoissa hinnoissa mitä ne ovat täällä Suomessa, mutta jos haluaa shoppailla sellaista mitä ei muualta saa, niin kannattaa keskittyä kivijalkamyymälöihin, sekä torin antimiin. Varsinkin kesällä torit ja paikallisten suosimat shoppailupaikat kuhisee elämää. Näissä paikoissa kannattaa kuitenkin olla hiukan varovainen, sillä näissä myydään vähän mitä sattuu, tarkoitan tällä torien myyjiä.

Tässä postauksessa minun piti esitellä kovasti Krakovan second hand kulttuuria, mutta minulla ei ollut aikaa tutustua sen kummemmin kauppoihin, niitä kyllä on monta Kazimierzissa sekä vanhan kaupungin ympäristössä. Oli kiva myös huomata se, että kangaskauppoja on tullut paljon myös. Innostuin kuitenkin erittäin paljon käsityöliikkeistä, jotka myivät uusiotuotteita. Pari myymälää pisti silmään ja näistä hankin juttuja itselleni. Nyt en puhu siis joululahjoista, vaan ihan matkamuistoista, joita ostin itse. Vanhempi poikani hankki lenkkarit, joita ei Suomesta saa ja nuorin ei mitään halunnut, sillä hänellä oli lahjaksi saatu Lego.

Päivä kuluu nopeasti Krakovassa shoppaillen. Tämä on mahtava tapa tutustua Krkaovan käsityöhön, sekä ostoskulttuuriin. Täältä löytyy vaikka ja mitä ja aina kannattaa avata ovi, jos huomaa jonkin pikkuruisen suloisuuden ikkunassa. Krakova on erikoinen paikka ja minusta shoppaillen pääsee hyvin sisälle puolalisten ajatuksiin. Tervetuloa mukaamme!

Shoppaillen Krakovassa

Kazimierz

Kazimierz onkin hiukan hankalampi paikka, siellä ei ole mitään selvää ostoskatua, vaan joka kadulla on kaikenlaisia myymälöitä tai sitten vain ravintoloita. Välillä voi löytää jonkin pikkuruisen kaupan hotellien ja ravintoloiden välistä. Siellä siis kannattaa pitää silmät auki, hyvin ammollaan kun kulkee. Kazimierzissa on paljon koruliikkeitä, sekä antiikkia. Myös täällä on IDEA FIXIn tyylisiä käsityöliikkeitä ja suosikkini löytyy Josefa kadulta: Pracownia sekä  Galeria, sekä monen monta muutakin ihanaa liikettä. Jos ei halua etsimällä etsiä löytöjä, niin Josefa kadulta löytyy kyllä aika mahtava määrä erilaisia käsityöliikkeitä. Käsityöliikkeiksi sanon nyt kaikkia liikkeitä, joissa on käsityönä tehtyjä tavaroita, kuten koruja ja vaatteita.

Itse ostin kellon osista tehdyn ranneketjun, samaa ideaa löytyi myös kaulakoruina, mutta ihanstuin niin kovasti ranneketjuun. Korviksia löytyi ihan joka paikasta ja niitä oli jos jonkinlaisia, myyntiä löytyi myös joulutorilta. Itse valitsin tällä kertaa Harry Potter kirjat roikkumaan korviini. Tällaisia Design -tuotteita löytyy paljon ja nämä on todellakin niitä mitä kannattaa hankkia matkamuistoksi itselleen. Ei turistikrääsää, vaan käsitöitä. Ja valikoimaa riittää, löytyy jokaiselle jotakin.

Shoppaillen

Shoppaillen

Stradomska katu

Minun suosikki ostospaikkani on Stradomska katu, joka on pääkatu Kazimierzin ja vanhan kaupungin välillä. Kivijalkamyymälöitä on toki ympäri kaupunkia, mutta tämä on sellainen katu, jossa on vaikka ja mitä. Sieltä löytyy myös aivan ihana myymälä, IDEA FIX, joka myy käsityönä tehtyjä vaatteita, laukkuja sekä koruja. Mahtavinta tässä on se, että usea mallisto on vanhoista vaatteista valmistettu ja ovat erittäin upeita, olisin ostanut koko kaupan tyhjäksi, jos ei mieheni olisi toppuutellut. Suosittelen todella lämpimästi tätä kauppaa, jos lähtee Krakovaan ihan shoppailemaan. Tuen tätä kauppaa ja näitä nuoria puolalaisia suunnittelijoita ihan 100%.

Tällä kadulla on ihan joka lähtöön kauppoja, on merkkiliikkeitä, on puolalaisia liikkeitä, on second hand -myymälöitä, kenkäkauppoja…Kannattaa siis kurvata tälle kadulle tutustumaan mitä kaikkea täällä on. Ja kadun varrelta löytyy myös syötävää sekä juotavaa. Eli kadulla voi viettää enemmänkin aikaa.

Tällä kadulla shoppaillen aika kuluu todella nopeasti. Myymälöitä on valtava määrä ja koko päivä menee niihin tutustuessa, jos haluaa nähdä ihan kaikki kaupat ja niiden tarjonnan. Kun saavutaan lähemmäs Vanhaa kaupunkia, niin kaupat muuttuu pitkälti turistikrääsä kaupoiksi. Tosin jouduin sellaisesta ostamaan pipon heti tulopäivänä, sillä olin unohtanut oman piponi kotiin.

ShoppaillenShoppaillen

Ostoskeskukset

Lähialueelta löytyy kaksi ostoskeskusta Galeria Kazimierz sekä Galeria Krakowska. Toinen löytyy Kazimierzin läheisyydestä ja toinen on rautatieaseman läheisyydessä. Kumpikaan ei siis kovin pitkällä, molemmat löytyy todella hyvin. Galeria Krakowskasta ostin yhden neulemekon sellaisesta kaupasta, jota ei Suomessa ole Myös vanhempi poikani shoppaili yhdessä sellaisessa, puolalaisessa ketjuliikkeessä, tätäkään ei Suomessa ole (ei siis sama mikä on Triplassa). Nuorimmainen osti sormuksia ja kaulakorun samasta ketjuliikkeestä. Olen nihkeä ostamaan tavaraa sellaisista liikkeistä mitkä löytyy Suomesta, joten pakotin pojatkin valitsemaan ostokset sellaisista paikoista mitä ei ole täällä, tosin vanhempi sai ostaa yhdestä kenkäliikkeestä merkkikengät tarjouksesta, joita ei ole täällä myynnissä. Pienen neuvottelun jälkeen tosin. Se, ettei niitä kenkiä saa täältä on oikeastaan eri asia, erikoisuuksia kun sinne me mennään ostamaan.

Shoppaillen

Vanhan kaupungin terassit

Krakovassa aurinko laski aikaisin ja väsykin alkoi vähän painaa, jotta jaksoimme kävellä takaisin hotellille ilman kiukuttelua, oli istahdettava terassille nauttimaan lämpimistä juomista sekä herkuista. Nämä ihanat ympäri vuotiset terassit ovat aivan ihania ja olisi ihanaa, jos Suomessa olisi tällaisia myöskin olemassa. On ihana sujahtaa lämpimään terassiin hoitamaan kipeytyneitä jalkoja ja nauttimaan hetkisen hyvästä seurasta ja herkuista. Olisimme toki voineet syödä myös, mutta meillä oli toinen suunnitelma.

Terassit ovatkin se juttu Krakovassa, oli sitten kesä tai talvi. Terassilla on ihana istua ja nauttia olostaan. Ne olivatkin aina täynnä ja ravintolat taas olivat tyhjiä, ei tosin silloin kun kaikki halusivat päästä suojaan sateelta. Ravintolat olivat siis järjestäen täynnä. Mutta talvisin tämäkin oli jo aika valtava kokemus istua terassilla. Ja tämä olikin yksi niistä asioista miksi me mentiin vanhaan kaupunkiin, minua kun on todella vaikea saada Kazimierzista pois, mutta lämmitettyjen terassien vuoksi lähdin mielelläni tallustamaan kohti vanhaa kaupunkia.

Kazimierzin street food parkkipaikka

Krakova on tunnettu street foodistaan, varsinkin Zapiekankasta mutta Kazimierzista löytyy aivan ihana parkkipaikka, josta on tehty street food keskittymä. Sieltä saa hamppareita, aasialaista ruokaa, on falafelia ja vohveleita ja vaikka ja mitä. Paikalla ei ole vain kojut, vaan siitä on tehty ihana illan vietto paikka, pöytineen ja katoksineen. Ihanat valot loivat pimeällä ihanan fiiliksen meille. Vanhempi poikani lähti hakemaan isoa annosta ranuja hamppareiden kylkeen ja me päätimme tutustua näihin myyntikojuihin. Hampparit valittiin ja tutustustuttiin tähän grillimestariin. Hän muuten keroi, että oli tulossa muutaman päivän päästä uudeksi vuodeksi Suomeen. Oli tulossa tutustumaan musiikkikulttuuriin. Hän itse asui KAzimierzissa ja oli innoissaan siitä, että me olemme niin syvästi rakastuneita tähän alueeseen. Niin syvästi rakastuneita, että haluaisimme muuttaa sinne.

Voin muuten suositella tätä parkkipaikkaa ihan kaikille. Mahtava fiilis ja kesällä varsinkin aivan mahtava paikka viettää aikaa syöden ja hengaillen. Tämä paikka oli avoinna jo viimeksi kun täällä olimme, mutta emme sillä kertaa ostaneet täältä mitään. Parkkipaikka löytyy Waska ja Swietego Wawrzunca katujen kulmasta.

Olimme aikaisemmin päättäneet, että syömme tällä kertaa päivällisen ihan hotellilla ja näinhän me tehtiin. Mukaan grilliltä lähti myös puolalista limpparia, mitä kannattaa muuten myös maistaa kun Puolaan asti lähtee.

Shoppaillen

Nautinnollista sunnuntaita kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

12 kommenttia

 1. Nora kirjoitti:

  Monesti kun mennään matkoille ja varsinkin ulkomaille, niis ostetaan juurikin sitä niinsanottua turistikrääsää tai sitten esim. joku nahkalompakko hotellin yhteydessä tai sen lähellä olevasta nahkamyymälästä. Alkoholijuomat ovat myös yleisiä ostoksia. Tai sitten, jos ei jakseta paikan päältä ostaa mitään ostetaan tuliaiset lentokoneesta tai laivalta. Kaikki ihmiset eivät ole käsityön ja paikallisen designin suosijoita, eivät täällä Suomessakaan, vaan haluavat ostaa lomamatkallakin sitä samaa tuttua ja turvallista mitä täällä Suomessakin. Ruuatkin haetaan tutusta ja turvallisesta marketista, esim. Lidlistä jos on huoneistohotelli, jossa huoneessa on mahdollisuus laittaa ruokaa. Ja joillakin suurin osa matkasta kuluu rannalla tai hotellin allasalueella loikoillen.

  • villananna kirjoitti:

   Totta, jokainen tekee omat valintansa, mikä kennellekin on tärkeää. Itselleni on tärkeää se, että muisto puhuttelee minua ja käytän sitä koko elämän. Tietenkin paikallisten yrittäjien tukeminen on minulle tärkeää, myös Suomessa.

 2. Tuula / Tuula’s life kirjoitti:

  Kiitos kattavasta postauksesta. Todennäköisesti menemme Krakovaan keväämmällä, joten tätä ostosjuttuasi pitää silloin avata tarkemmin.
  Teillä on ollut onnistunut loma Krakovassa!

 3. Johanna - Omamaamansikka-blogi kirjoitti:

  Olipa kivat kuvat ja huikeita kauppoja! Mä tykkään käydä kirpputoreilla ja kaikesta second hand. Täällä meillä on kyllä varmaankin maailman parhaat kirppikset ja olen sitten vähän kranttu esimerkiksi suomalaisilla käytettyjen tavaroiden turuilla ja toreilla.

  Mun paras täkäläinen löytö on varmaankin Arabian mansikka pomona. Hyvänä kakkosena pieni Alvar Aalto -tarjoiluastia.

  • villananna kirjoitti:

   Kiitos paljon 🙂 Täälläkin on laidasta laitaan second hand kauppoja ja kirppareita.

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Kiitos tästä mielenkiintoisesta ja kattavasta esittelystä. Täytyy myöntää, että todella monipuoliset shoppailumahdollisuudet jokaiseen makuun!

  • villananna kirjoitti:

   On kyllä, tuolta löytyy tutut ja turvalliset ja sitten löytyy paikallisia juttuja tosi paljon. Myös tietenkin iso määrä turistihömppää, varsinkin vanhassa kaupungissa.

 5. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  Ihania kuvia ja monipuolisia ostosmahdollisuuksia. Ennen shoppailu oli suurinpiirtein parasta, mitä matkoilla voi teidä. Nykyään tavarmäärä ahdistaa ja ekologisuus mietityttää. Tulee onneksi ostettua harkitummin. Paikalliset käsityöt kiinnostaisi minuakin.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, Krakovassa on vaikka ja mitä. Vintageliikkeitä, käsityöliikkeitä, joissa lähes kaikki on kierrätysmateriaalista tehtyjä, puolalisten omia kauppoja ja sitten tuontitavaraa, ihan laidasta laitaan ja myös paljon matkamuistokauppoja.

 6. Mira Rinne | Voimaannuttava ystäväsi Fashion Poetryssä www.fashionpoetry.store kirjoitti:

  Ihanan tunnelmallisia kuvia ja monipuolista tietoakin! <3 Erioten mua sykähdytti nuo käsityöt ja vintage 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, tuolla on jos jonkinmoisia kauppoja, jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *