Hae
VillaNanna

Ostolakon vaikutukset meidän perheessä

Millaiset ovat ostolakon vaikutukset meidän perheessä? Onko tästä mitään hyötyä ja onko tämä kannattavaa?

Ostolakon vaikutukset meidän perheessä

Aloitin tammikussa ostolakon ja raportoin joka kuukauden viimeinen päivä miten homma etenee kuukauden aikana. Joka kuukausi ymmärsin uutta mutta ostoksia tuli tehtyä tarpeeseen ostolakosta huolimatta. Kesän aikana olen asiaa pähkäillyt ja miettinyt ylipäänsä sitä, että olenko parempi ihminen kun en osta mitään? Koitan jotenkin saada omia ajatuksiani nyt tähän postaukseen.

Ostolakon raportit

Olen kesän aikana tehnyt päätöksen, ettei ostolakko jatku enää pidemälle. On turha jatkaa haastetta, sillä sellaisena kuin sen suunnittelin, ei toteudu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etten välitä enää yhtään asiasta. Tarkoitus on jatkaa aloitettua matkaa, jonka aloitin vuosia sitten ja lisätä tämän haasteen aikana opitut asiat mukaan. Myös Zero Waste -ajattelu tulee voimakkaana mukaan käsityön puolelle. Ylipäänsä ostolakon vaikutukset meidän perheessä ovat olleet suuret. Myös pojat miettivät tarkkaan ostopäätöksiään, vaikka en pakota heitä ostamaan kaikkea kirppareilta. He siis tekevät hankintoja sekä että. Vanhempi mieluiten tilaamalla, jonka vaikutuksista olemme puhuneet hänen kanssaan myöskin. Eli kyllä, ostolakon vaikutukset meidän perheessä ovat sellaisia, että voidaan sanoa, että suunta on oikea.

Ostolakon vaikutukset meidän perheessä

Mitä opin?

Opin olemaan entistä tarkempi siitä mitä kaappiin tarvitsen ja mitä vaatteita minun tulee käytettyä eniten. Olen vaatefriikki ja kerään niitä, joten on aika itsestään selvää, että minulla niitä vaatteita on. En myöskään ole minimalisti, eikä minusta sitä tule. Se aiheuttaa niin paljon stressiä ja itsensä soimaamista, että olen jättänyt moisen kokonaan pois ajatuksista.

Minun vaatekaappini on runsaudensarvi ja kengät ovat suurin keräilykohteeni. Ja näin saa ollakkin. Tärkeintä on se, että mistä ostan, mitä ostan ja millaista materiaalia. Tärkeää on myös tarve. Koska olen tunnepukeutuja, jolla ei ole vain yhtä tiettyä tyyliä, vaan minulla on monen monta erilaista tyyliä, joita käytän eri tilanteissa, niin vaatetta ja rompetta pitää olla. Tärkeintä tässäkin on se, että käytän ne itse loppuun asti, kuin se, että roudaan niitä pitkin pitäjää.

Jos ja kun näitä tilanteita on, jolloin tyhjennän kaapit ja laitan vaatteita kiertoon, lähtevät ne suoraan Hope -yhdistykselle, joita ei tulla enää käyttämään ja joita ei kannata lähteä tuunaamaan. Tässä kohtaa on siis vielä tekemistä. Eli ettei kaappiin tule mitään sellaista, joka unohtuisi kaapin perukoille. Tämä on tuonut minulle uudet työkalut avuksi, miten hyödyntää kaapin herkkuja uusilla tavoilla.

Niin kauan kuin vaatteelle/tavaralle on oma paikkansa, niin kauan en huolestu liiasta tavaramäärästä. Ei se määrä minusta parempaa tee. Jatkossakin pyrin siihen, etten osta uusia vaatteita mistään vaatekaupasta tai ylipäänsä uutena. Toki jos kirpparilta löydän uuden vaatteen, joka selkeästi on ensin ostettu tarpeeseen mutta jäänyt käyttämättä, ostan sen. Se on aina ekologisempi vaihtoehto kuin oikeasti uuden hankkiminen. Enkä tarkoita näitä krääsälooseja, joita monissa itsepalvelukirppareilla on.

Lyhyesti
 • Mistä ostan
 • Mitä ostan
 • Mihin tarpeeseen
 • Mihin lahjoitan
 • Pukeutumisen työkalut

Olenko parempi ihminen?

Olen ihan täsmälleen sama ihminen kuin tammikuussa, kun päätin lähteä soitellen sotaan. Sillä tavoin olen parempi, että olen oppinut asioita ja ottanut niistä onkeeni. Mutta ei ostamatta jättäminen tee minusta mitenkään parempaa. Olen törmännyt siihen ajatteluun, että kun ei osta mitään, niin ei tarvitse enää ajatella mitään. Uskonnollinen askeettisuus on muuttanut muotoaan, mutta onko se lopultaan mitenkään hyvä juttu? Uskon jokaisessa asiassa tasapainoon. Tämän vuoksi valitsen järkevän kuluttamisen. Minulla oli ennen haastetta monta kuukauttakin väliä, ettei tullut käytyä kirppareilla, mutta heti kun aloitin tämän projektin, niin tarpeita alkoi nousta esiin. Toki hyvä kysymys on se, että ovatko nämä olleet todellisia tarpeita. Se nähdään tässä ajan kanssa. Tostaiseksi ovat olleet.

Tärkeää on myös se, että tiedostaa itse miksi lähtee ostolakkoon, mitkä ovat sen vaikutukset. Olen törmännyt tässä siihenkin, että ostolakkoon lähdetään vain muiden vuoksi, voidaan silotella ja sanoa muille, että sä oot ihan paska, mut mä oon hyvä kun en osta mitään. Se ei kuitenkaan ole tarkoitus.

Onko minulla vaatteita yli tarpeen? Kyllä, niitä on ja paljon. En koe olevani siltikään huonompi ihminen kuin se, joka ei osta koskaan mitään tai ostaa vain jos sattuu tarvitsemaan, kun vanhat kengät menee rikki yms. Minulle on tärkeää, etti minun tarvitse mennä ostamaan rikkoutuneiden tilalle kenkiä, kun voin ottaa kaapista toiset. Ja on aikoja jos en löydä kirppareilta mitään, edes tarpeeseen, niin se on ok. Tätäkin tapahtuu oikeasti paljon. Työvaatteita ei tarvitse miettiä ollenkaan nyt syksyllä, kun kaikki löytyy mitä tarvitaan ja vapaa-aikaan on sopivasti, muutama asia puuttuu, niin kuin olenkin tuossa sanonut.

Onko kokeilu kannattavaa?

On, aina kannattaa haastaa itsensä mukaan monissa asioissa. Ostolakko on vain yksi sellainen. Ostolakon vaikutukset näkyvät monin tavoin. Oma ostokäyttäytyminen on vain osa kokonaista vaikutusta. Ekologisesti ajatellen on tärkeää, että vähentää ylimääräistä kulutusta, mutta tärkeää olisi miettiä myös miten kuluttaa ja mistä hankinnat tekee. Minulle uusi tuote on aina rasite luonnolle, oli se sitten miten ekologisesti tahansa tuotettu. Kierrätetty on aina ekologisin.

Jokainen meistä kuitenkin valitsee sen oman tapansa, kumpi on itselle parempi tapa kuluttaa. Ostolakon vaikutukset näkyvät silti lyhyellä tähtäimellä sekä pidemmällä. Se on sen tarkoituskin, mennä itseensä ja tutkia itseään ja omaa käytöstään, omaa suhtautumista ostamiseen, sekä tuotteisiin. Mutta itseään ei kannata hukuttaa kuitenkaan. Minulle siis ostolakon vaikutukset näkyvät lyhyesti mutta ytimekkäästi, suon itselleni kuitenkin asioita, tiettyyn rajaan asti. Sitä rajaa ei ole ylitetty vuosiin, eikä sitä ylitetä.

Nautinnollista viikkoa kaikille!

-Melissa-

12 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Minusta on uskomattoman hienoa, että jotkut ihmiset pystyvät ihan totaaliseen ostolakkoon. Mitään ei osteta edes kirppareilta. Itse en ehkä ihan sellaiseen elämään pystyisi, mutta aika ajoin tarkastelen omaa kulutustani tarkalla silmällä ja sellainen ajanjakso on tulossa ihan hetikohta. Minäkin rakastan kirppareita ja ostan valtaosan vaatteista sieltä. Aina kun kannan jotain ”uutta” sisään, pengon myös vanhaa pois. Sinulta oikeastaan sain vasta idean, että vanhoistahan voi tosiaan tuunata uuttakin ja vaikka oma vanha paita muuntautuu helposti tyttärelle käyttökelpoiseksi vaatteeksi. Meillä puhutaan myös paljon ostamisesta, siitä mistä tavarat tulevat ja milloin kannattaa tai ei kannata ostaa jotain. Nyt on edessä taas tytön vaatekaapin raakkaus, kun on kasvanut vaatteistaan ulos, joten uusille on tarvetta. Onneksi on muutamat kankaat vielä odottamassa, joista saan ainakin pari mekkoa, paitaa ja housuja tehtyä. 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Eipä se mullakaan nyt onnistunut vaikka yritin. Tarpeita on monenlaisia ja tärkeintä on se, että tiedostaa ja oppii muuttamaan muilla tavoin kulutustaan.

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Tätä ostolakkoilua on ollut todella mielenkiintoista seurailla vaikken itse moiseen pystyisikään 😀

  • villananna kirjoitti:

   Tärkeää on pysähtyä miettimään omaa kulustaan ja muuttamaan ekologisempaan suuntaan.

 3. Iisa / Aamupuurolla kirjoitti:

  Mä oon ollut nyt kahdeksan kuukautta vaatteiden ostolakossa (myös kirpparit pannassa) ja tarkoitus olisi olla vielä marraskuuhun asti, jotta vuoden mittainen lakko täyttyy. Ja lakko on ollut ehdottomasti todella hyvä päätös, sillä olen
  a. oppinut arvostaaman vaatteita, joita jo omistan
  b. ymmärtämään paremmin omaa tyyliä, jotta voin tulevaisuudessa välttyä entistä tarkemmin hutiostoksilta
  c. ymmärtämään syitä miksi olen aiemmin shoppaillut.
  d. säästynyt todellakin ajalta ja vaivalta, kun en ole pyörinyt kaupoissa juuri ollenkaan kahdeksaan kuukauteen.

  Myös kierrätettyihin vaatteisiin liittyy ongelmia (esimerkiksi tässä kerrottu hyvin: http://www.vihreatvaatteet.com/kierratys-ei-pelasta-maailmaa/ ), joten tärkeää ymmärtääkseni on, että suosii mahdollisimman hyvälaatuista. Anyways, mielenkiintoinen aihe josta voisi jauhaa loputtomiin! 😀

  https://www.lily.fi/blogit/aamupuurolla/

  • villananna kirjoitti:

   Tuttu linkki, tosin siinä on vedetty mutkat suoriksi. Jos haluaa lahjoittaa puhtaat, ehjät vaatteet, suosittelen Hope-yhdistystä, jonka kautta vaatteet menevät niitä tarvitseville ihmisille. Muutoin kannattavinta on oppia huoltamaan vaatteet oikein, korjaamaan ja muokkaamaan niitä. On tärkeää mitä sieltä kirpparilta ostaa mutta kyllä siellä on myös laadukkaita merkkejä, jotka on pilattu väärällä vaatehuololla paljon. Myöskään polttaminen ei ole ekologista, sillä polttamisesta jää jäljelle tuhkaa, joka on myrkyllistä. Eli kannattaa löytää erilaisia tapoja kierrättää omat tekstiilijätteet, esimerkiksi matonkuteiksi, siivousräteiksi yms. Kestotuotteina huonotkin materiaalit kelpaa vielä pitkäksi aikaa.

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Aivan upea kirjoitus! Analysoit tätä meidän naisten vimmaa ostaa uutta jatkuvasti hyvin ja sitä, että onko sitten parempi ihminen, jos ei osta mitään.

  Itselläni mikään ostolakko ei onnistu ja enkä aio yrittääkään. Rakastan vaatteita yli kaiken mutta olen opetellut järkeväksi kuluttamisen suhteen!

  • villananna kirjoitti:

   Tärkeää mielestäni on se, että miettii omaa kulutustaan ja osaa muuttaa sitä ekologisempaan suuntaan. Kaikesta ei tarvitse kuitenkaan luopua, sillä vaihtoehtoja on.

 5. Sonja kirjoitti:

  Tosi kiva postaus! En tiedä kykenenkö ite täysin ostolakkoon 🙂

  • villananna kirjoitti:

   En siihen minäkään nyt kyennyt 🙂 Mutta opin kuitenkin paljon tästä kokeilusta.

 6. Laura kirjoitti:

  Ostolakko on kyllä asia, joka teoriassa kiinnostaisi, mutta käytännössä ei niinkään. En muutenkaan osta hirveästi vaatteita, ja ne mitä ostan on yleensä kirpparilta. Vaatekaappi kuitenkin pursuaa, sillä oon niin huono luopumaan mistään.

  Mä päätin yrittää ostaa vain tarpeeseen syksyn aikana ja kirjata kaikki menot ylös exceliin. Jospa se motivoisi harkitsemaan ostoksiaan vielä enemmän. 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Tuosta on hyvä lähteä, että miettii mitä tarvitsee ja katsoo mistä ostaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *