Hae
VillaNanna

Älä osta mitään -haaste – Tammikuun raportti

Tämä haaste ei lähtenyt kovin hyvin liikkeelle. Tammikuu alkoi kaappien tyhjennyksellä, joka muuten tulee jatkumaan pitkään. Joitain pakollisia asioita oli pakko hankkia eri tarkoituksiin mutta sitten kävi ohraisesti…Koskaan ei saa sanoa, että käydään jossakin itselle uudessa paikassa vaan katsomassa…Huoh. Ei kuitenkaan ihan herätteitä, tarpeeseen sekä nyt ei tarvitse tuunata kun löytyi valmiina jakku, jollaisen olen ajatellut tuunata. Tässä kuussa kuitenkin opin sen, että vaikka homma meni plörinäksi, en meinaa itseäni kyllä potkia sen vuoksi. Otan iisisti ja otan jälleen uudelleen haastetta kiinni sarvista. Totutun kuvion irti repäisy ei ole heti helppoa vaikka luulin kun on pitkiä aikoja kun en kirppareillakaan käy.

Tammikuun ostokset:
2x laatikko eteisen hyllyyn kengille
3x käsityölehti
1x valkoinen ompelulanka
3x kevät takki yht. 12€
paita, 1€
Neuletakki, 5€
kertakäyttö partaterät
kalenteri
* Ostin laatikot eteiseen ihan siitä syystä, että saan osan kengistä piiloon laatikoihin, tarpeeseen mutta valitettavasti kirppareilta ei löytynyt oikean kokoisia, joten lopulta kurvasimme Ikeaan. Hyllykin kun on 12 vuotta sitten hankittu Ikeasta, niin tietenkin oikean kokoiset löytyy samasta kaupasta. Toki kirppiksilläkin on paljon Ikeatavaraa mutta ei nyt ollut sitten näitä laatikoita.
* Käsityölehdet ostin oikeasti jo ennen kuin päätin osallistua tähän projektiin mutta koska ostin ne kuitenkin tammikuussa laitoin ne listaan. Käsityölehdet ovat mun toinen pahe kenkien jälkeen ja tästä on ihan oikeasti pakko päästä irti. Kierrätyskeskuksessa on niin paljon käsityölehtiä myynnissä, että niihin olisi hyvä keskittyä.
* Ompelulanka, tarvitseeko tätä tämän enempää selitellä? Lanka loppui ja tarvitsin uutta.
* Hope -yhdistykselle meni juuri monta kassia tavaraa ja joukossa sekalainen määrä takkeja. Oli siis hyvä hetki ostaa monen tilalle kolme täysin eri tyyppistä takkia, jotka sopii jokainen minun perustyyleihin. Paitaan minulle ei ole mitään selitystä…Ei tarvitse tehdä samanlaista paitaa… Kierrätyskeskuksesta oli pakko napata mukaan yksi ihana, jonkun toisen tuunaama neuletakki. Tosin kun takki pääsi kotiin ja oli ottanut kuvat siitä, sain ajatuksen ja takki on nyt työnalla ja muuttuu eri näköiseksi, vaikka olikin jo tuunattu mielenkiintoiseksi mutta se ei ollut ihan mun juttu kuitenkaan.
* Minulla on muutossa käynyt niin, että olen laittanut nypyn poistajan jemma nimiseen paikkaan ja nyt en sitten tiedä missä tämä jemma on. Joten oli ostettava nuo partaterät, että saan huollettua parit villavaatteet (josta tulee myös postaus).
* Kalenteria tarvitsen töissä ja se oli pakollinen ostos.
Monet ovat rajanneet ostoksista tietyt asiat pois, myös minä rajaan lasten vaatteet ja kengät pois, varsinkin kun nuorimmainen on kasvupyrähdyksen kourissa ja joudutaan ostamaan koko ajan uutta. Mutta itse laitan listaan kaikki muut hankinnat kuten kotikosmetiikka tarvikkeet, ilmaisosaston tarvikkeet yms. materiaalin, jota tarvitsen projekteissani. Toki pyrin siihen, ettei tarvitsisi ostaa mutta kun kaikkea tarviketta ei tällä hetkellä ole ja kosmetiikka hommia tarvitaan meillä nyt niin valitettavasti tähän hommaan on pakko ryhtyä. Raha määriä en laita kun en ikinä niitä muista. Jos muistan, niin toki laitan esiin kaikki.
Kaikkinensa tammikuu meni hyvin ja ei mennyt hyvin. Parannettavaa on paljon mutta määrät ovat olleet hyvin pieniä ja harkintaa on käytetty. Vaikka en tyytyväinen tähän kuukauteen ole, on tilanne sentään parempi mitä se on joskus ollut. Siis ennen tuota Vuosi ilman uusia vaatteita -haastetta.

Mukavaa päivää!
-Melissa-

12 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Varsin maltilliset ja perustellut hankinnat kuitenkin 🙂

 2. Marke S kirjoitti:

  Tuo on kiva idea, jonka nappaan – tuo harmaan mekon tuunaus. Minulla on yksi rakas, kauhtunut tunika. Sitä piristäisi kivasti tuollaiset jotkut värikkäät napit sekä virkatut somisteet.

 3. Niina / niinapaju.com kirjoitti:

  Tämä on haaste, joka mun kans tekisi mieli toteuttaa. Se on aika extreme, koska itsekin joutuisin sortumaan lasten hankintojen (ja varmaan millon minkäkin tarpeellisen) vuoksi. Mutta tätähän vois kokeilla myös lyhyemmällä ajalla, vaikka kuukauden jaksolla. Ihan on maltilliset sun hankinnat olleet 🙂

 4. Melissa L kirjoitti:

  Joo, ihan samaa mieltä, että aikas maltillisesti lähti homma.

 5. Melissa L kirjoitti:

  Tuota neuletta muokkaan nyt. Sen lopullinen ulkomuoto selviää kunhan saan joskus valmiiksi tuon 🙂

 6. Melissa L kirjoitti:

  Monet ovat jättäneet nuo lasten hankinnat tämän haasteen ulkopuolelle. Myös minä, meillä tuo nuorin on kovassa kasvussa ja iso määtä vaatetta on jäänyt pieneksi taas, vaikka juuri hiukan ennen joulua ostettiin vinot pinot.

 7. Marjo kirjoitti:

  Minusta haaste on sinun osalta oikein hyvä käynnistynyt. Älä ole liian ankara itsellesi. Koska lapsi on kasvavassa iässä on varmaan myös ihan pakko ostaa pieneksi jäänneidensä tilalle uutta.

 8. Melissa L kirjoitti:

  En tietenkään ole liian ankara. Vaikka ei ihan suunnitelman mukaan lähtenyt liikkeelle tämä homma.

 9. HannaV kirjoitti:

  Minusta varsin hyvin lähtenyt käyntiin, ostit käytettyä, annoit myös takaisin viemällä Hopelle. Minusta suurin ongelma on järkyttävää hiilijalanjälkeä luova verkkokauppatilausrumba; tilataan jostain huitsin kuikasta samat vaatteet jotka löytyisi kivijalkamyymälästä, ja sitten; oho, väärä koko, lähetetään takaisin ja tilataan toinen. Käsittelen päivittäin näitä tilauksia, joissa yleensä toistuu samat nimet viikottain. Minun mielestä, etenkin trenditietoisille vaikuttajille olisi jo suuri teko ympäristölle se, että jos jotain on ihan pakko ostaa, ostetaan se, joka on jo tuotu tänne isossa kuormassa kivijalkamyymälään, kuin että yksittäisiä ryysyjä matkataan edestakaisin läpi Euroopan ja jopa kaukomaiden 'koska vaikka mulla on jo näitä kuus, niin ei vielä tän väristä'. Samalla tuettaisiin yrittäjyyttä täällä kotimaassa. Ehkä niissä verkkokaupoissa saa joskus edullisemmin, mutta jos tässä haetaan sitä sädekehää pään päälle niin silloin ne muutamat ylimääräiset eurot ei pitäisi ympäristön nimissä paljon painaa, kun harvoin vaateostoksissa on tilanne 'ilman tätä puseroa henkeni on vaarassa…' Kauhia mäkätys, mutta tää on kytenyt jo pitkään ?? ja on siis ihan yleisellä tasolla, ei kohdennettu ketään tiettyä kohtaan.

 10. Melissa L kirjoitti:

  Minä en tilaa mitään netistä, tai tilasin kyllä saippua pohjat mutta hain ne paikan päältä itse kun tilaus oli valmis. Samoin saatan tilata ompelukoneen varaosia netistä. Vaatteita ei tule hankittua ollenkaan. Opin tuossa 80-90 -lukujen taitteella, että se ei kannata.

 11. Mira Rinne kirjoitti:

  Ihanan näköisiä nuo vaatteet tuossa postauksesi lopussa -eritoten farkullinen ja raidallinen! 🙂

  Mutta älä säti turhaan itseäsi, mielestäni on pääasia, että silloin kun ostaa (oli se sitten kerran vuodessa tai kerran viikossa) niin kyseessä on aidosti tarpeelliset asiat ja niissä funtsitaan sitä käyttöä esimerkiksi viiden vuoden päähän. Eikä sekään aina onnistu, sillä hyvätkin materiaalit kuluvat ja kokokin saattaa vuosien saatossa vaihdella.

  Mutta ehkä se pääasia on kuitenkin se, että ylipäätänsä funtsii sitä omaa kulutusta ihan rehellisin silmin ja edes pyrkii muuttamaan, mitä muutettavissa on -tämäkään asia, kun ei edellytä täydellisyyttä 🙂

 12. Melissa L kirjoitti:

  Se on todellakin näin, että kannattaa edes pysähtyä miettimään omaa kulutustaan ja hankkia vain mitä tarvitsee. Itselläni kaikki hankinnat eivät ole tarpeellisia ja siksi tämä on minulle hirmu tärkeä projekti vaikka olen kulutustani paljon muuttanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *