Hae
VillaNanna

Lumberjack – tyylinen pipo

Perjantaina olimme kuuntelemassa mitä merelle kuuluu ja samalla päästiin seikkailemaan Helsingin historiassa. Kohteena oli Jollaksen porvariskuninkaan uimaranta sekä sen vieressä oleva puisto. Kun nousimme autosta ulos, meren pauhuna kuului parkkipaikalle asti. Parkkipaikka ei ole kovin kaukana rannasta mutta sen verran kaukana, että oli aika erikoista kuulla meren mylvintä niin voimakkaana. Meren mahti ja voima tuntui luissa ja ytimissä, meri on kuin minun kuohuava veri. Nautin niin olla lähellä merta.
Kun ranta oli tutkittu ja mitä pauhunan yli kyettiin toisillemme puhumaan, käännyimme lopulta nousemaan porvariskuninkaan puistoon. Puisto on palanen Helsingin historiaa ja puiston paikalla on komeillut upea huvila joskus aikanaan. Nyt paikalla on mielenkiintoiset rauniot. Halusin niin päästä kuvaamaan huvilan pääportaita, jotka johtavat terassille. Eipä portaita tarvinnut kuvata. Harmittaa niin paljon, että rauniot on päästetty rappeutumaan sellaiseksi mitä ne nyt ovat. Portaiden ympärillä oli varoitusnauhaa sekä varoituksia, ei päässyt ollenkaan kuvaamaan kaunista näkymää. Alueen kunnossapidosta on tehty suunnitelmakin mutta mitään ei ole tehty, onkohan rahat loppuneet kesken vai mikä on tullut, että hanke ei ole edennyt. Sama koskee myös rantaa. Porvariskuninkaan kartanosta itsestään löytyy hyvin vähän mitään infoa mistään mutta kyseessä on arkkitehti Paul Olssonin (1890-1973) suunnittelema puutarha ja huvila. Arkkitehdista löytyy kyllä historiikkia kun googlettelee. Itse en nyt keskity häneen. Hirveintä oli nähdä, että puistossa on käynyt varkaita jotka ovat vieneet esimerkiksi omenapuutarhasta puita. En voi ymmärtää moista touhua.

Vaikka tuon puiston tila madalsi meidän fiilistä todella paljon, niin siitä huolimatta nautimme suunnattomasti siitä mitä näimme. Paikka on upea, vielä upeampi olisi, jos kaupunki alueen kunnostaisi. Tosi iso harmistus tämä, että annetaan alueen rapistua ja kadota, emmekä saa nauttia alueen tuomasta historiasta ja toiminnasta.

Kun lähtee viileänä päivänä kuuntelemaan meren kertomuksia, kannattaa laittaa päälleen lämpimästi ja yksi tärkeä elementti on pipo. Koska olemme olleet paljon sisätiloissa sairaan lapsen vuoksi niin olen sitten aika paljon neulonut. Kun kyllästyin neulomaan sukkaani niin oli aloitettava pipon neulominen mutta ei minkä tahansa pipon vaan lumbejack tyyppisen pipon. Tämä innostus ei myöskään jää tähän yhteen pipoon… Lumberjack on metsuri ja näkyvin osa tässä on juurikin tuo ruutukuvio, josta sitten nimikin juontaa juurensa. Tyyliin kuuluu ruutupaita (panainen flanelli), farkut, metsurinhattu ja maiharit tai timberlandin tyyliset kengät.
Minun lumberjack pipoon yhdistetään farkkupaita, leggarit, kelsiturkki ja maiharit. Niin mainio yhdsitelmä. Niin rento ja toimiva ja on lämmin meren sylissä. Eri tyyleillä on hauska leikkiä ja parasta on kun sen voi tehdä ihan itse.

*    *    *    *    *
Pipon ohje
7- veljestä isoveli lankaa: kivi 50g, vadelma 50g, karpalo 50g, noki 50g
5mm pyörö- sekä sukkapuikot
karvaa tupsuun
pikkuinen määrä vanua

Luo pyöröpuikolle 88 silmukkaa ja neulo suljettuna 2o, 2n neulosta 12 krs. aloita sen jälkeen lumberjack-kuvio. Neljä silmukkaa karpalolla ja neljä mustalla vuorotellen. Neulo näillä neljä kerrosta. Vaihda sen jälkeen värejä ja neulo neljä vadelmalla ja neljä karpalolla. Neulo näitä neljä kerrosta. Neulo tässä järjestyksessä niin pitkään, että pipon pituus on kokonaisuudessaan noin 26 cm ( mustia ruutuja pipon piituudessa on neljä) 
Tämän jälkeen neulo jokaisen ruudun kaksi keskimmäistä silmukkaa oikein yhteen ja vaihda samalla pyöröpuikko sukkapuikkoihin. Jokaisessa ruudussa on nyt kolme silmukkaa. Jatka näillä vielä kolme kerrosta (yhteensä neljä kerrosta). Katkaise langat ja vedä karpalon värinen lanka kaikkien silmukoitten läpi, kiristä hyvin ja sulje aukko.
Tee pipolle turkistupsu tällä ohjeella ja kiinnitä se hyvin pipoon. 
Päättele langanpätkät ja höyrytä pipo.
*    *     *    *    *


Ihanaa sunnuntaita!

-Melissa-

12 kommenttia

 1. Metsäntyttö kirjoitti:

  Hauska:) Ihan tulee mieleen kuviosta joissain elokuvissa nähdyt ruutupusakat.

 2. marja liljeström kirjoitti:

  Meren ranta on upea paikka. Voin melkein kuulla sen mylvinnän. Kauniita kuvia siitä. Metsuripipo on kaunis.

 3. Marjo kirjoitti:

  Kiitos kun Melissa vinkkasit tästä paikasta! Haluan käydä itse myös katsomassa tätä Porvariskuninkaan uimarantaa ja entisten huviloiden jäänteitä. Tästä tulee niin surullisesti mieleen myös Kruunuvuoren hylätät huvilat ja niiden rapistuminen/palaminen/häviäminen. Tein itse siitä pari vuotta sitten postauksen…
  http://styleheaven-marjorie.blogspot.fi/2015/10/hylatyt-talot-autiot-pihat.html

  Ja tosi MAGEE pipo! Aurinkoista sunnuntaita 🙂

 4. DiaryOfShopaholic kirjoitti:

  Tosi hauska pipo, sopisi hyvin mun päähäni 😀 Ja onpa vaan upeita maisemia!

 5. Melissa L kirjoitti:

  Sitähän se lumberjack juuri onkin 🙂

 6. Melissa L kirjoitti:

  Kyllä, minä tarvitsen merta jotta sieluni rauhoittuu. Veden äärellä kaikki huolet haihtuu on vain minä ja meri. En ole metsäihminen, en välitä siitä, se ei aiheuta rauhoittumista vaikka nautin vaeltamisesta mutta meri…se on <3

 7. Melissa L kirjoitti:

  Kruunuvuoren huviloita meidänkin olisi tarkoitus mennä katsomaan ja kuvaamaan tässä jossakin kohtaa.

 8. Melissa L kirjoitti:

  Helsinki on todella kaunis kaupunki ja täällä on vaikka miten paljon nähtävää ja koettavaa..

 9. Melissa L kirjoitti:

  Kiitos paljon 🙂

 10. Villa Pipo kirjoitti:

  Aivan ihana pipo<3

 11. Melissa L kirjoitti:

  Kiitos. Itsekkin tykkään tuosta piposta ihan valtavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *