Hae
VillaNanna

Kuusi päivää, neljä museota

Kuusi päivää, neljä museota

Oltiin Krakovassa kuusi päivää ja ehdittiin sinä aikana käydä neljässä eri museossa. Osa museoista oli hyvin mielenkiintoisia, osa taas aiheutti enemmän pään raavintaa. Kaikissa museoissa ei ole englanninkielellä mitään, vain puolaksi, joten hiukan pihalla valitettavasti oli. Pakko oli sitten vain googletella, että vähän tiesi missä on. Käydään nyt pieni pintaraapaisu näistä neljästä museosta missä käytiin.

Kuusi päivää, neljä museota

Jätän yhden ns. museon pois, kerron siitä erillisessä postauksessa ja myös sen miksi en suosittele paikkaa ollenkaan. Näihin museoihin ei mene koko päivää ja jos ei halua kävellä sellaisia matkoja mitä me kävelimme, niin ratikalla ja linja-autolla pääsee helposti paikasta paikkaan. Mutta me kävelimme, sillä näimme enemmän matkalla asioita.

Krakovan illuusiomuseo

Tähän museoon olisin halunnut mennä jo vuonna 2019 poikien kanssa, valitettavasti museo ei ollut koko aikana silloin auki. Mutta nyt olimme miehen kanssa kahdestaan ja voin sanoa, että lapset tykkäisi kovasti tästä paikasta. Ihmettelyä riittää nimittäin. Museo sijaitsee aika piilossa, vanhassa talossa. Siitä kävelee helposti ohi, jos ei tiedä missä museo on.

Linkki omille sivuille.

Parasta tässä museossa oli illuusioiden historia ja sitten erilaiset huoneet, joissa pääsi osaksi teosta. Me aikuiset viihdyimme peilihuoneessa kaikkein parhaiten. Mutta esimerkiksi upside down -huone oli hauska myös. Täällä oli myös englanniksi kaikki selitykset, joten täällä ei tarvinnut puhelinta googletteluun.

Kuusi päivää, neljä museota

Galicia juutalainen museo

Ihan hirmuisen montaa kuvaa en täältä ottanut, näyttely oli sen verran raju että kuvaaminen jäi aivan kokonaan. Isossa huoneessa siis oli näyttely, jossa esiteltiin kuvia tuhotuista juutalaisen kulttuurin perinnöistä. Täällä myös voi tutustua englannin kielellä teoksiin sekä juutalaiseen historiaan Puolassa.

Linkki omille sivuille.

Tämä museo oli meidän hotellin läheisyydessä, heti vanhan synagogan takana. Eli pitkälle ei tarvinnut kävellä. Museon löytää myös helposti, sen kyljessä on suuri keltainen muraali ja itse rakennuskin näyttää edestä päin museolle. Suosittelen siis käymään ehdottomasti tuolla katsomassa näyttelyä. Näyttely joka nyt siellä pyörii on mielenkiintoinen.

Kuusi päivää, neljä museota

Kuusi päivää, neljä museota Kuusi päivää, neljä museota

Kaksi museota englanniksi, kaksi puolaksi

Tosin tuossa toisessa museossa oli sana siellä, sana täällä englanniksi. Ehkä olisi pitänyt ottaa sellainen englanninkielinen prosyyri oppaaksi. En kyllä tiedä olisiko ollut. Näin kyllä niitä kassalla eri kielisillä. Mutta jotenkin vain jäi sitten ottamatta itselleen. Toinen näistä museoista oli myös hiukan erikoinen muutenkin ja toisessa ulkopuolinen vähän huolestui meikäläisestä.

Kościuszko kukkula

Matkaa hotellilta kukkulalle on noin rapiat 3 km suunta ja me päätimme kävellä tuon matkan. Sinne menee ihan museon eteen myös linja-auto ja raitiovaunu taas jää alapuolelle, josta kävellään noususuuntaisesti kohti museota. Kävelemällä näkee Krakovasta aivan uuden puolen ja nähtävyyksiä on matkan varrella monen monta. Eli suosittelen kävelemään matkan, vaikka se onkin aika raskas menosuuntaan.

Linkki museon omille sivuille.

Kościuszkon kukkula on keinotekoinen kumpu, jonka on pystyttäneet Krakovan asukkaan  Puolan kansallisjohtajan Tadeusz Kościuszkon muistoksi. Vaikka museon sivut saa englannin kieliseksi, niin museossa ei mitään ollut englanniksi. Ehkä se englanninkielinen prosyyri olisi ollut siinä aulassa, mutta sepä jäi ottamatta. Eli kannattaa katsoa, jos sellainen löytyy. Kiipeäminen kukkulalle oli meikäläiselle hyvin haastellista ja ulkopuolinen hiukan huolestui kun meikäläistä pelotti. Hengissä selvittiin silti.

Kuusi päivää, neljä museota Kuusi päivää, neljä museota

Krakovan akvaario ja luonnontieteellinen museo

Tämä museo on pieni ja hyvin vaatimaton. Siellä kyllä rakennettiin kovin näyttelyä lisää. Mutta vielä alue oli suljettu. Paikka on vaikea löytää, sillä samassa rakennuksessa on myös passikonttori tai vastaava. Eli ulko-ovella hämmentyy. Mutta kun kävelee reippaasti sisälle ja kävelee eteen päin löytää tiensä museoon.

Linkki museon sivuille.

Museo on suloinen, mutta välillä kohoaa kulmakarvat, että mitähän ihmettä. Täälläkin varmasti englantia olisi voinut prosyyristä lukea, mutta eipä tullut sitä siinä tohinassa ajatelleeksi. Näyttelyiden joukossa on myös eläviä eläimiä, muovisia eläimiä sekä täytettyjä. Museosta löytyy myös hyvin pikkuinen akvaario alue. En ihan päässyt kiinni siihen, että miksi siellä oli myös eläviä eläimiä.

Kuusi päivää, neljä museota Kuusi päivää, neljä museota

*****

Näin kuusi päivää piti sisällään neljä erilaista museota. Oikeastaan meidän piti mennä myös Kansallis museoon, mutta jonot olivat sellaiset, että käännyimme pois. Eihän me voida millään jonottaa. Ei kai, siinä oli jotain ihmeellistä sekoilua, jossa piti joidenkin turistien kirjoittaa joitain lappuja ja todistaa ikäänsä sun muuta. Ei oikein ymmärretty, että mitä ihmettä siinä puuhattiin. Jono eteni sen vuoksi niin hitaasti, että päätimme lähteä muualle. Ei siis tiedetä miksi sellaisia papereita piti alkaa kirjoitella. Vain yksi kassa oli avoinna ja jono oli pitkä. Ehkä joskus sitten sinne.

Matka Kościuszko kukkulalle oli myös hiukan mielenkiintoinen, sillä tuona päivänä piti sadella ja olla pilvistä. Noh, olikin puoli pilvistä ja meikäläinen paloi kunnolla. Eli kaikkeen kannattaa varautua kun on Krakovassa. Meikäläinen vähän unohti sen asian kokonaan taas. Ja säätiedoissa oli koko ajan, että sataa ja on pilvistä, vaikka sateen alku aina muuttui. Meillä oli sateenvarjot mukana mutta oltiin sen verran tomppeleita, että jätimme sitten aurinkorasvan hotellille.

Kuusi päivää, neljä museota

Rentoa sunnuntaita kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

LUE MYÖS:

Kuvia Krakovasta

Hotel Rubinstein ja Suomalainen sauna

10 kommenttia

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin kirjoitti:

    Krakovassa on tosiaan paljon erilaisia museoita, mekin kävimme muutamassa. Tuo illuusiomuseo kuulostaisi todella hauskalta, ilman muuta tulee mentyä sinne seuraavalla matkalla. Niin ikään Galicia kiinnostaisi, vaikka aihepiiriin tulikin muutoin kyllä tutustuttua varsin perusteellisesti Krakovassa käydessämme.

    • villananna kirjoitti:

      Krakovassa on kyllä kaikenlaista nähtävää ja koettavaa. Ja joka kerta kun sinne uudelleen mennään, on taas uusia juttuja mitä pitää kokeilla. Kävittekö seurakunnassa myös?

  2. Jael kirjoitti:

    Mielenkiintoisia museoita,ja etenkin tuo illuusiomuseo sellainen jossa olisi kiva käydä.Myös Galicia sellainen mikä kuulostaa mielenkiintoiselta.

    • villananna kirjoitti:

      Illuusiomuseo oli kiva. Tekemistä ja ihmettelemistä oli vaikka kuinka…Se on tosi pieni mutta harkitusti tehty.

  3. Hannele/ Hipaisuja Maapallolla kirjoitti:

    Iluusio-museoon en ole vieläkään eksynyt, vaikka mahdollisuuksia on ollutkin. Pelkään, että ne on pettymys ja ajattelen vaan, että saman kuvan saa editoinnilla. Odotan, että joku kaveri suorastaan hinkuu illuusioiden pariin ja taivun vasta sitten:)
    Usein kuitenkin museot antaa paljon enemmän kuin mitä niistä kuvittelee, joten en sano lopullista eitä tällekään.

    • villananna kirjoitti:

      Minusta taas illuusioiden historia on mielenkiintoinen, miten kaikki on saanut alkunsa. Oli kiehtovaa myös oppia miten kaikki toimii.

  4. Nadine G kirjoitti:

    Illuusio-museo olisi tosi hauska vierailukohde itsellekin.

  5. Kirsi Rajapuro kirjoitti:

    Mielenkiintoista tuo, miten ilman englantia kyltit ja opastukset jäävät ns hepreaksi. Saman olen todennut kulkiessani ummikkomieheni kanssa suomalaisissa museoissa ja nähtävyyksissä. Ihan turha mainostaa niitä turisteille, jos ei ole käännöksiä, edes englanniksi. Kuka jaksaa googlata koko ajan?

    • villananna kirjoitti:

      Joo, osaa mainostetaan ja osa on vain paikallisille. Mutta tosiaan, voi olla, että heillä on noissa prosyyreissa sitten englanniksi kerrottu kaikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *