Hae
VillaNanna

Itse tehdyt vaatteet

Itse tehdyt vaatteet

Itse tehdyt vaatteet tuovat itselle todella hyvän mielen, se nostaa itsetuntoa sekä hoitaa aivoja. Ylipäänsä kädentaidot hoitaa aivoja tehokkaasti. Käsityöt ovat siis yksi osa ihmisen hyvinvointia. Kädentaidoilla pidetään hyvin huolta siitä, että muisti virkistyy ja mahdollinen muistisairaus pysyy poissa pidempään. Ei siis ihan pikku juttu aivoille tömä harrastus.

Minulle kädentaidot ovat myös stressin poistaja, mikään ei ole niin ihanaa kuin sukeltaa omaan maailmaan samalla kun neuloo tai omplee jotakin mielenkiintoista. Ja kun näkee vihdoin sen valmiin työn…Se tunne on jotakin sanoinkuvaamatonta. Kyllä siinä hyväolo nousee ja miettii, että vau, tää on mun kädenjälkeä. On myös upeaa nähdä miten käsityön arvostus on alkanut vihdoin myös nousta. Vielä kun täällä arvostettaisiin sitä suomalaista lampaanvillaa, on meinaan surullista lukea siitä, että villaa tuhotaan kun sitä ei ketään halua. Meillä kuitenkin on hienoa lampaanvillaa, jota ei haluta hyödyntää, hukkaan heitetty luonnon materiaali on aina luonnolle pahin mahdollinen.

En kuitenkaan nyt mene tähän villa asiaan tämän enempää, aiheesta on uutisoitu ja eettiset ja ekologiset bloggaajat ovat aiheesta kirjoitelleet paljon ja muutoksiakin on asian suhteen tullut. Itse haluan nyt keskittyä siihen mitä hyvää tulee kun tekee käsitöitä. Kädentaidot hoitaa terveyttä ja useasti ajatellaan, että käsityöt on sama asia kuin neulominen, vaikka käsityöt on laaja käsite ja jokaiselle löytyy oma juttunsa. Minulle saman tehon antaa niin ompelu kuin neulonta.

Itse tehdyt vaatteet

Miehen collegetakista hame

Mieheni on siivonnut vaatekaappiaan ja iso määrä vaatteita on vaihtanut omistajaa, mutta muutaman paidan halusin itselleni ihan vain sen vuoksi, että voin tuunata niistä itselleni jotakin pientä kivaa. Yksi sellainen vaate oli aikanaan ilmaisosastolta löytynyt collegepaita, jota mieheni on käyttänyt todella paljon, on ollut yksi hänen lemppareistaan. Halusin siis säästää sen tekemällä siitä itselleni hameen. Hihoista on vielä tulossa asioita jossakin kohtaa, mutta ensin tein hameen.

Hame on erittäin helppo tehdä erilaisista paidoista. Mittaa vain lantion ympärys ja lisää siihen 4 cm, tai miten kapean ikinä tahtoo. Ja leikkaa se mitta paidasta. Mitä suurempi paita sen enemmän väljyyttä siihen saa. Itse leikkaan hiukan muotoon hametta, mutta sen voi leikata myös ihan suoraan, sillä kuminauha hoitaa vyötärön osuuden napakaksi. Vyötärönauhan tein kauluksesta.

Poolopaita

Poolopaidan kaavoja löytyy paljon mutta kaavan voi myös fiksata ihan tavallisesta pitkähihaisen trikoopaidan kaavasta helposti. Näin olen itse tehnyt. Kaavan alkuperästä ei ole mitään tietoa, sillä tällä kaavalla olen tehnyt jo silloin kun opiskelin vaatetusalalla. En muistaakseni ole tehnyt kaavoja kokonaan itse. Kangas on jämäkangas, jota jäi toisesta projektista. Halusin saada heti koko kankaan käytettyä ja siitä on nyt jäänyt muutama suiro, jonka olen säästänyt askartelua varten. Perusvaatteita tarvitaan aina.

Itse tehdyt vaatteet

Bootsit

Tammikuussa on avattu Myrtsiin uusi Kierrätyskeskus myymälä ja pakkohan siellä oli käydä tässä kääntymässä. Sielt löysin nämä aivan ihanat huovutetut nilkkurit. Nämä sopii hyvin omaan tyyliini ja helppo yhdistää erilaisiin hameisiin ja mekkoihin. Niin tyttömäiset ja suloiset.

Minulta on paljon kyselty, jos voisin tehdä taas kirppispostauksen ja yritän niitä lähiaikojen löytöjä koittaa tuoda jotenkin esiin vähän useammin taas. Olen ollut huono kuvaamaan nykyään, kun olen niin vähän kotosalla.

Itse tehdyt vaatteet

Näin saan yksilöllisiä, oman näköisiä vaatteita, joita muilla ei ole. Se on yksi asia miksi haluan tehdä itse vaatteeni, toinen asia on se, että varsinkin vaatteiden tuunaaminen ja korjaaminen on ekologista ja myös eettistä. Niin kuin alussa sanoin, se tuottaa mileihyvää ja poistaa stressiä, palaudun hyvin työstäni jota pääasiassa teen päivisin.

Minulta myös kysytään sitä, että onko minulla tähän pakon omainen tarve? Ei ole! Voin olla pitkäänkin ompelematta tai neulomatta. Syksyllä oli pari kuukautta kun en ommellut kuin yhden tai kaksi asiaa. Yleensä kun hommiin ryhtyy, niin teen monta asiaa samalla kertaa, niin ei tarvitse sitten hetkeen tehdä. Aika kuitenkin on rajallista ja perhekkin tarvitsee omaa aikaansa ja minun aikaani.

*****

Mukavaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

6 kommenttia

 1. souliina kirjoitti:

  On ihana kun vaalit osaamistasi ja teet vaatteita itse. Aivan upeita asuja taas kerran!

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Ei olisi tullut mieleeni, että hame olisi alunperin ollut miesten paita!

 3. Nora kirjoitti:

  Todella upeita vaatteita! Itselläni eivät taidot aivan omien vaatteiden tekoon riitä, mutta on upeaa kuinka hienoja vaatteita saa kierrättämällä vanhoja

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä vain, vanhoista vaatteista saa aivan ihania uusia juttuja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *