Hae
VillaNanna

Kun ilmastonmuutos iski vasten ihmisten kasvoja

Ilmastonmuutos, se on vääjäämätön juttu. Maapallo on elävä ja muuttuu koko ajan, nyt ihmiset ovat nopeuttaneet planeettamme muuttumista ja saa nähdä millainen on lopputulos. Uutiset heittää ilmastonmuutoksesta valtavasti juttuja, raportit on julkaistu, ihmisten huoli on muuttunut lähes paniikiksi. Toinen puoli huutaa, että asialle pitää tehdä jotain ja toinen puoli huutaa, että mikä suomalaisten apu tässä kaikessa kun koska Intia ja Kiina.

On hienoa, että huoli on noussut kaikille ja useimmat ymmärtävät myös sen, että tämä on yhteinen asia, ei vain Intian ja Kiinan. Miksi? Me täällä lännessä vaadimme nopeasti vaihtuvaa muotia, isoa määrää tavaraa kauppoihin ja iso osa niistä tavaroista valmistetaan näissä maissa. Afrikkakin on imetty kuiviin, eli kyllä meistä lähtee muutos, meidän kulutustottumuksista ja vaatimuksista.
Intiassa on jo monet puuvillapellot niin myrkytettyjä, ettei niissä voi enää viljellä mitään muuta kuin tuota puuvillaa, tai ei välttämättä enää sitäkään. Maaseudun köyhyys ja naisten kouluttamattomuus aiheuttaa holtitonta lisääntymistä. Kyllä, moni asia ja muutos lähtee meistä itsestämme, mikä muuttaa suuntaa myös näissä kolmansissa maissa. Yhdessä, yhteisesti. On turha verrata saastuttamisen määriä kun me ollaan niitä, jotka vaatii toisilta niin paljon.

Onko ekologiseen elämäntapaan siirtyminen luopumista asioista? Ei, se tuo paljon uutta, uusia ajatuksia, uusia ideoita. Parasta on luovuuden astuminen elämään ja uusien taitojen oppiminen. Ja koko ajan oppii uutta ja saa uusia ahaa-elämyksiä. Tuntuu, ettei tässä hommassa ole koskaan valmis vaan koko ajan tajuaa uusia juttuja. Vaihtoehtoja on valtavasti miten elää ekologisemmin, jokainen valitsee itselle parhaimman tavan. Minulle se on lähiruoka, Suomen omat super foodit, kirpparit, Näistä kahdesta olen lähtenyt liikkeelle, tai oikeammin kirppareista se lähti, siinä hommassa auttoi ”Vuosi ilman uusia vaatteita”-projekti. Vaatteet on minun elämäntapani myös ja olen siinä kohtaa armollinen itselleni.

En usko, että toisesta ääripäästä siirtyminen toiseen ääripäähän olisi maapallomme pelastus. Ei mikään sellainen ole. Me emme tarvitse tehotuotettua ruokaa, oli se sitten kasvista tai lihaa. Uskon, että eläminen tasapainossa luonnon kanssa on ainoa oikea tie. Ihmisillä on vain taipumus mennä ääripäästä ääripäähän ja ollaan aina menossa ojasta allikkoon. Useasti näkeekin nyt ohjeita, että älä tee sitä. älä tee tätä mutta missään ei puhuta mitä saa tehdä ja mitä uutta se tuo elämään. Se harmittaa todella vietävästi.

Esimerkiksi: Hanki polkupyörä auton tilalle! Mitä tällä saa?

* Kun hankit polkupyörän kierrätettynä säästät noin 250kg luonnonvaroja. (Lähde: Kierrätyskeskus)
* Pyöräily kuluttaa ylimääräistä energiaa ja kiinteyttää kroppaa nopeasti,
ei tarvita kalliita liikuntakortteja kun pyöräilee.
* Tutustuu ympäristöön ihan eri tavoin mitä autolla liikkuessa, löytää uutta ja kiinnostavaa.
* Liikkuminen pyörällä on nopeaa
* Tulee iloiseksi.
Itse en osaa enää luopua polkupyörästä, sen avulla meilläkin on vähentynyt autoilu todella paljon, eikä erikseen tarvitse järjestää mitään liikuntaa kun tätä voidaan tehdä yhdessä ja erikseen. Pyöräily on yksi mieletön tapa tehdä asioita perheenä tai hoitaa omaa parisuhdetta.
Se mitä yritin tuoda tässä sekasotku ajatuksessa esiin on juuri se, että ekologinen elämä ei vie sinulta mitään pois, ei aikaa ei hyvinvointia vaan se oikeasti juurikin tuo sitä. Ja tämä on kaikki myös meidän käsissä, ei komlansien maiden ja syykin on hyvin selvä! Sitä on turha selitellä. Pienistä puroista kasvaa suuri joki. Jokainen valitsee itselleen sopivan tavan yrittää elää ekologisemmin. Otetaan iisisti, eikä syytellä toinen toisiamme, sillä kukaan meistä ei ole täydellinen ja teemme virheitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *