Hae
VillaNanna

Poistotekstiilin keräys

Poistotekstiilin keräys

Poistotekstiilin keräys on HSY:n testihanke, joka alkoi vuonna 2019 Sortti-asemilla. Nyt testikeräys on laajentunut vuoden 2022 alussa ja maksuttomia keräyspisteitä tulee olemaan yhdeksässä kauppakeskuksessa sekä yhdessä itsepalvelukirpputorilla.

Poistotekstiilin keräys

Poistotekstiilien keräyspisteitä tullaan laajentamaan tämän vuoden aikana ympäri Suomen. Poistotekstiilikeräyslaatikoihin voi tuoda ne tekstiilit, jotka eivät kelpaa kirppareille. Ne kannattaa myös kiikuttaa keräykseen sen vuoksi, että ne voidaan hyödyntää muulla tavoin. Toisin sanoen, kotona kannattaa tehdä huolellinen lajittelu ja viedä oikeaan paikkaan kaikki.

Pääkaupunkiseudun keräyspisteet:

 • Akseli kirpputori, Mankkaa, Sinimäentie 6 A, kaksi keräysrullakkoa kassojen vieressä.
 • Kauppakeskus Iso Omena, Matinkylä, P1-kerros, kierrätyspiste parkkihallin sisäänkäynnin lähellä, 2 rullakkoa.
 • Stockmann Ainoa, Tapiola, Stockmannin 1. kerroksen palvelupiste.
 • Kauppakeskus Hertsi, Herttoniemi, P2-sisääntuloaula, 4 rullakkoa.
 • Kauppakeskus Kamppi Helsinki, P-taso, Annankadun hissiaula. (keräyspiste on avattu 25.1.)
 • Kauppakeskus Kaari, Kannelmäki, -1. kerros, parkkihallin sisäänkäynnin lähellä, 2 rullakkoa.
 • Stockmann Itis, Itäkeskus, Stockmannin 2. kerros.
 • Stockmann keskusta, 6. kerros hissiaula ja P3-tason noutopiste.
 • Kauppakeskus Myyrmanni, Myyrmäki, 1. kerroksen keskusaula.
 • Stockmann Jumbo, Pakkala, Stockmannin 2. kerroksen lastenosasto.

Poistotekstiilien keräyspisteitä on tullut nopeassa ajassa monelle paikkakunnalle. Kuten esimerkiksi Länsi-Suomeen.  Keräyspisteitä on toistaiseksi aika vähän, mutta laajenee aivan varmasti. Joten kannattaa hyödyntää ja viedä kaikki kirppareille kelpaamaton tekstiilijäte keräysastiaan.

Mihin poistotekstiiliä käytetään?

Poistotekstiili jatkojalostetaan mekaanisesti kierrätyskuiduksi. Kierrätyskuidusta taas valmistetaan vaatteita, lankaa, suodatinkankaita, eristemateriaalia tai akustiikkalevyjä. Tälle kuidulle koitetaan löytää koko ajan uusia käyttöhoteita.

Mitä poistotekstiilit ovat ja mitä keräysastiaan ei saa laittaa?

Poistotekstiilit ovat sellaisia vaatteita ja tekstiilejä, jotka ovat rikkinäisiä ja muuten käyttökelvottomia. Myös tilkut ja langat kelpaa keräysastiaan. Muista pakata ompelujämät omaan pussiin, erikseen muista tekstiileistä. Keräysastiaan voit laittaa hameet, housut, takit sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Pakkaa kaikki kunnolliseen ehjään muovipussiin tai muovisäkkiin.

Ei kuitenkaan homeisia tai sellaisia, jotka ovat täynnä esimerkiksi tuholaisten saastuttamia tekstiileitä. Myös kaikki voimakkaasti haisevat ja öljyiset vaatteet kuuluu laittaa sekajätteeseen. Sekajätteeseen kuuluu myös kaikki sukat ja sukkahousut, alusvaatteet, kengät, laukut ja vyöt. Sekä tyynyt, peitot, matot, pehmusteet kuuluvat sekajätteeseen (osan käyttökelpoisista voidaan lahjoittaa eläintaloille). Myös pehmoeläimet kuuluvat sekajätteeseen.

Vaikka vaikuttaisi sille, että poistotekstiilin keräyspisteisiin ei voi kaikkea kiikuttaa, niin siitä huolimatta kannattaa silti lajitella ja viedä oikeaan osoitteeseen. Parempi hyödyntää kuin heittää taivaan tuuliin.  Mitä enemmän hyödynnämme omia jätteitämme, sen enemmän hyvää se tuo. Keräyspisteitä tulee varmasti koko ajan enemmän, mitä enemmän käytämme niitä.

Lähteet: HSY ja Lounais -Suomen jätehuolto

Poistotekstiilin keräys

Mukavaa päivää kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

16 kommenttia

 1. riitta reissaa kirjoitti:

  Poistotekstiilin kerääminen on hyvä juttu, kunhan tekstiilijäte erotellaan ja käsitellään huolella ennen työstämistä. Kaikki eivät kuitenkaan noudata esimerkiksi puhtauteen liittyviä ohjeita.

 2. byelinpo kirjoitti:

  Minulle poistotekstiilit oli ihan uusi juttu, en ole tiennyt mitä niistä valmistetaan.
  -byelinpo

  • villananna kirjoitti:

   Ei tästä nyt ole vielä pitkä aika kun Suomessa onnistuttiin erottelemaan kuidut toisistaan ja näin valmistamaan uutta. Eli on tosiaan aika uusi juttu, mutta erittäin tärkeä asia.

 3. petra kirjoitti:

  Meillä muutama vaatekauppa huolii poistotekstiilejä, en tosin tiennyt ettei sinne saa laittaa alusvaatteita/sukkia tai sukkahousuja! ? Surutta olen nimenomaan parittomat sukat sinne kiikuttanut ??‍♀️ nytkin on useampi pussi piilossa kaapissa, jotka menossa sinne, pitääpä käydä ne vielä läpi ettei mene väärään paikkaan ?

  http://www.sangynalla.fi

  • villananna kirjoitti:

   Nuo vaatekaupat ei kuulu tähän kokeiluun, ne vie kyseiset vaatteet toiseen maahan ja monessa tapauksessa toisen maan riesaksi. Ei taida kaikki niistä päätyä uudelleen käyttöön. Tämä projekti on ihan eri ja tarkoitus hyödyntää täällä Suomessa tekstiilijäte.

 4. Taina Lötjönen kirjoitti:

  Kiitos aiheen esille ottamisesta. Aiheesta puhutaan liian vähän ja kierrätys pisteitä vielä liian vähän.

 5. finintirol kirjoitti:

  Hienoa kehitystä! Tuli tuosta mieleen, että Suomessa tuli vanhoja tekstiileitä laitettua niihin keräyspaikkoihin, joita oli jossakin näkyvillä. Täällä Itävallan Tirolissa en ole huomannut, josko täällä olisi keräyspaikkoja. Todennäköisesti löytyisi mikäli etsisi. Ei vaan noita vaatteita ole niin paljon vielä kerinnyt täällä loppuun kulutettua. Ne vähät, jotka ovat loppuneet on laitettu sekajätteeseen.

  • villananna kirjoitti:

   Ei taida ihan samaa kierrätystoimintaa muutenkaan olla juuri muualla kuin Suomessa. Mielestäni tämä olisikin hyvä vientikohde ulkomaille. Miten hyödyntää ja kierrättää jätteet.

 6. Anna/Kello neljän aamukahvi kirjoitti:

  tämä on kyllä hyvä idea!

 7. Anne N kirjoitti:

  Mahtava juttu, että näitä keräyspisteitä on ja lisää toivottavasti tulee!

 8. Nadine kirjoitti:

  Se on aivan loistava idea, ja mielestäni muissa maissa on ollut käytössä jo joku aikaa. Minulla koronan aikana kertyi kasa rikkinaisia kotivaatteita, joita olen kärrännyt kierrätykseen ahkerasti ?. Eihän niille muuta käyttöä keski, kun raaka-aineiksi uusiin tekstileihin.

  • villananna kirjoitti:

   Tämä systeemi vain on erilainen. Nyt kun SUomi on ensimmäinen maa, joka on kehittänyt tavan millä erotellaan kuidut toisiinsa, voidaan materiaali hyödyntää paremmin ja laajemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.