Hae
VillaNanna

Melissan vinkit kirppistelyyn

Melissan vinkit kirppistelyyn

Melissan vinkit eivät ole mikään uusi juttu ja taitaa olla olla monella käytössä oleviakin asioita. Minulta on kuitenkin kyselty vinkkipostausta tuossa viime vuoden puolella ja nyt on vinkkipostauksen aika. Nämä minun vinkkini löytyy kyllä muualtakin, mutta tässä vähän päivitetympi versio.

Melissan vinkit kirppistelyyn

Vuosien saatossa on löytynyt itselle se hyvä tapa etsiä ja löytää kirppareilta itselle sopivia vaatteita, asusteita, huonekaluja yms. Lähes kaiken voi hankkia kierrätettynä. Jokaiseen makuun löytyy kyllä vaikka ja mitä. Toki myös sekin ratkaisee missä asuu tai mistä etsii. Olen kuullut, ettei joka paikassa ole ihan sellaisia apajia mitä on Pääkaupunkiseudulla. Mutta nämä minun käyttämät vinkit sopii ihan kaikille, jotka haluavat alkaa tekemään löytöjä kirppareilta.

Tee lista

 • Aina ennen kuin lähden kirpparille, kirjoitan listan tai kerään Pinterestiin tai Instagramiin listan, mitä tarvitsen kaappiin. Lista vähentää heräteostoksia.

Tee lista kirppareista

 • Aina kannattaa myös tehdä lista missä kirppareissa menee käymään. Itse kun lähden esimerkiksi Fredalle, niin käyn kaikki siinä olevat kirpparit ja second hand liikkeet läpi. Aloitan UFFista ja kierros päättyy yleensä Reloveen, jossa istutaan hiukan pidempään viinilasillisilla.

Älä katso kokonumeroita

 • Kokonumerot on oikeasti sivuseikka. Kerää kaikki mitä listalta löytyy koriin ihan rauhassa. Varsinkin vintage vaatteissa ei ole samoja mittoja kuin nykyvaatteissa.

Sovita aina

 • Sovita kaikki valitsemasi vaatteet, silloin tiedät mikä sopii ja mikä ei. Itse otan mukaan vain ne vaatteet, jotka päälle laitettaessa tuntuu heti lempivaatteelle. Tällä tavoin ei tule myöskään ostettua sellaista, mikä ei mahdu päälle.

*****

Katso saumanvarat

 • Joskus jokin vaate on juuri sieltä listalta mutta ovat hivenen liian napakat. Tarkista voiko saumanvaroista päästää hiukan, että voi pienellä korjauksella saada vaate sopivaksi.

Tarkista vetoketju ja saumat

 • Vetoketjut on syytä aina katsoa toimivatko, samoin saumat, että ovatko ehjät. Toki jos on hyvinkin ompelutaitoinen, niin nekään ei estä ostamasta tuotetta, sillä aina voi korjata.

Tarkista puhtaus

 • Useimmat tahrat lähtee pesussa, mutta ei kaikki. Kannattaa siis katsoa tuote läpi tarkkaan, millaisia tahroja niissä on ja mieti kannattaako nähdä vaivaa tahrojen poistossa.

Pidä aina puhelin mukana

 • Google on kirppistelijän paras ystävä. Useimmiten google kertoo kannattaako jokin tuote hankkia tai onko jonkin tuote hinnoiteltu yläkanttiin. Silloin tiedöt kannattaako tuote ostaa.

Kengissä

 • Kengissä on hyvä tarkistaa vetoketjut sekä korkolaput. Myös kengän pinta kannattaa tarkistaa. Keinonahkaiset ovat hankalampi saada pidettyä hyvänä.

Kannattaa myös muistaa, että kaiken voi myös korjata tai korjauttaa. Valitettavan usein näkee hyvässä kunnossa olevia kenkiä, joista kuitenkin puuttuu korkolaput. Itse kiikutan aina tällaiset kengät suutariin. Nyt odottaa kahdet saapikkaat vetoketjun laittoa. Itse kun ostan kengät, ne ovat minulla loppuun asti. Niiden käyttöikää voidaan pidentää itse huoltamalla sekä joissain tilanteissa myös viemällä suutariin.

Kirpputorien monet kasvot

Nykyään puhutaan jo siitä, että onko kirppistely (thriftaaminen) sittenkään kovin ekologista, kun ostetaan samoja määriä mitä ennenkin kertakäyttömuotia. Monet kirppiksetkin on täynnä eri kertakäyttömuodin vaatteita, jotka ovat jo aika kammottavassa kunnossa. Paljon näkee myös piloille pestyjä vaatteita, kenkiä, joita ei ole huollettu ollenkaan yms. Näkee pitkälle miten ihmiset eivät vaatteitaan kunnioita ollenkaan.
Olen myös itse miettinyt asiaa, sillä minulla on näitä vaatteita paljon ja sen vuoksi halusin ryhtyä ostolakkoon, jotta voin miettiä vielä enemmän omaa kulutustani ja sitä, mikä todella tulee oikeaan tarpeeseen. Eikä liity enemmän sellaiseen halutarpeeseen. Toki minun vaatteille kaikille on paikkansa ja tarpeensa. En juurikaan laita mitään kiertoon enää takaisin, vaan pyrin hyödyntämään kaiken itse. Toki aika perusvaatteet lähtee kyllä kiertoon, jos en niitä käytä ja niiden tarkoitus on kadonnut.
P.S. Kerro omat vinkkisi, niin voin lisätä ne tähän Melissan vinkit kirppistelyyn -postaukseen. Tai tehdä vaikka teidän lukijoiden vinkit postauksen. 
Melissan vinkit kirppistelyyn

Kengät ostettu aikanaan Kierrätyskeskuksesta, 25€ Kengät ovat tällä hetkellä noin 229€ hintaiset tarjouksessa (Lähtöhinta on 500€). Olen näiden kenkien myötä ihastunut Sigerson Morrisonin kenkiin.

Mukavaa päivää kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

16 kommenttia

 1. Riitta Reissaa kirjoitti:

  Nuo kengät ovat huikea löytö! Hyvin bongattu! Ja hyviä vinkkejä kriittiseen shoppailuun.

 2. petra kirjoitti:

  oho vau mikä löytö nuo kengät! Kun asuin vielä äidin ja isin luona, meidän perhetutut perustivat oman kirpparin, ja se sattui vielä aika lähelle meidän kotia ja siellä oli sitten myös töissä useampi meidän kaveri, niin siellähän tuli sitten pyörähdettyä useammankin kerran ja sieltä tein aikanaan hyviä löytöjä ensimmäiseen omaan kotiini 🙂 Nykyään olen tosi huono käymään kirppareilla enkä oikein ikinä tiedä mitä teen siellä. Ehkä juuri siksi, että ei ole listaa siitä mitä tarvitaan 😀 Lapsille on helmpompi käydä etsimässä aina tarpeeseen kirpparilta ja jos ei löydy niin sitten vasta kauppaan 🙂 Ihailen kyllä tuollaista kirppistelytaitoa! ja taitoa se todella minusta on!

  http://www.sangynalla.fi

  • villananna kirjoitti:

   Nuo oli kyllä löytö. Kirppareilla pitää jaksaa kierrellä ja löytää ne omat lempparikirpparit, joista aina jotain löytää. Itselläkin homma on ollut monen vuoden kestävä ja nyt alkaa löytyä ne joissa on kiva käydä ja mistä löytää etsimänsä.

 3. Anna/Kello neljän aamukahvi kirjoitti:

  itse harvemmin löydän kirppareilta vaatteita, mutta astioita senkin edestä 😀

 4. Jasmin kirjoitti:

  Todella hyvä ja kattava postaus! Itseasiassa olenkin menossa tällä viikolla kiertelemään kirppiksiä, niin täytyy pitää tämä lista mielessä 😉

 5. Nadine kirjoitti:

  Olen kirppistelystä aika tavalla samaa mieltä: usein ihmiset hylkäävät sinne roskaa, koska eivät viitsi hoitaa omat jätteet asianmukaisesti. Helmien löytäminen sieltä on suhteellisen vaikea, vaikei mahdotonta (https://viaperasperaadastra.com/2020/07/17/myydaan-hyvakuntoinen-kirppis-mustavalkoisella/). Mielestäni kirppisten pitää olla täynnä kunnollisia, hyvin hoidettuja vaatteita, jotka jostain syytä ovat poistuneet käytöstä itsellä. Omista vaatteistani mikään ei koskaan pääse kirppikselle asti: ne napataan käsistäni siinä vaiheessa, jolloin olen lajittelemassa ne pois kaapista.

 6. Nora kirjoitti:

  Turhan usein kirpputoreilla näkee huonokuntoisia vaatteita ja myös niitä niin sanottujen pikauotiketjujen vaatteita, joista osa on valitettavasti myös huonokuntoista. Näkee myös kenkiä, joitka ovat ihan lyttyyn käytetyt, joista ei ole otettu isojakaan kiviä pohjasta ja kiven alla, sitten kun sen saa pois, on reikä. Sitten kuitenkin tuotteelle on saatettu laittaa vielä kipputorihinnaksi enemän tai vähennän korkea hinta ja vain sen takia, jos tuote on jotain tunnettua merkkiä kuten Adidas, Nike, Marimekko, Globe hope tai vaikka Gudrun Sjöden.

  Kierrätyskeskukissa tosi huonokuntoisia vaatteita ei yleensä näe, koska huonokuntoisimmat lajitellaan roskiksiin ja yleensä ssäntö on, esim. SPR:n kirpputoreilla, ettei sinne tuotaisi huonokuntoisia ja likaisia vaatteita ja esineitä.

  • villananna kirjoitti:

   Tuo on kyllä totta, että kirppareilta löytyy ihan liikaa huonokuntoista nykyään. Sekundavaate tuottaa jätettä ja toistaiseksi monetkaan ei keksi muuta kuin laittaa ne kierrätyspisteisiin.

 7. Nora kirjoitti:

  Toivoisin, että yhä usempi kiinnittäisi huomiota tuotteiden laatuun ja varsinkin huoltoon ja ettei ihan huonokuntoisia tuotaisi kirpputoreille. Tosin itsepalvelukirpputoreilla pöydän vuokraaja itse päättää mitä pöytäänsä pistää, mutta toivoisin, että itsepalvelukirpputoreillakin kiinnitettäisiin tulevaisuudessa enemmän huomiota tähän, että pöydän vuokraava toisi myyntiin mieluiten hyväkuntoista vaatetta ja tavaraa eikä sellaisia, joissa väri on haalistunut paljon entisestä, reikiä on siellä täällä, kirjoista kannetkin repeilee ja mukeissa on pinttymiä, paljon säröjä ja muuta vikaa.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, vaatehuolto on aa ja oo. Pitää osata pestä oikein, huoltaa oikein, jotta vaate saa lisäaikaa. Oikealla huollolla huonompi laatuinenkin vaate söilyy hiukkasen parempana hiukkasen pidempään mitä väärällä hoidolla.

 8. Nora kirjoitti:

  Muutenkin ihmiset voisivat vähän enemmän miettiä kierrätystä. Esim. vanhoista haalistuneista tyynyliinoista saa vaikka rättejä tai opelukoneeseen tilkkuja, joihin voi testata vaikka tikin pituutta ja vaikka mitä voi halutessaan, jaksaessaan ja osatessaan keksiä vanhoista tekstiileistä.

  Myös jätteiden lajittelussa on joillain vielä hieman petraamista. Laitetaan sekajätteet ja biot sekaisin ja joskus ihan myynti- tai kierrätyskeskuskuntoista vaatetta ja tavaraa roskiin.

  • villananna kirjoitti:

   Totta, tätä pyrin myös täällä blogissa esittelemään. Että huonokuntoinen voidaan hyödyntää pitkään vielä itsekin, ennen kuin laittaa sen poitotekstiilipussiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.