Hae
VillaNanna

Mäskistä leipää ja piirakkaa

Mehun puristamisesta jää jäljelle kuitua, joka ei enää ole kuitenkaan niin ravintorikasta, sillä ravinteet on valuneet mehuun. Kuitua ei kuitenkaan ihan heti kannata heittää pois vaan siitä voi myös tehdä kaikenlaista. Tätä yli jäänyttä kuitua kutsutaan mäskiksi. Mäski ei ole mitään herkullista katsottavaa mutta se on hyvä raaka-aine. Tästä omena-raparperimäskistä saa esimerkiksi makean leivät sekä piirakan. Ihan kaikkea muutakin voi kokeilla halutessaan.

Vaikka meillä ei juhannuksen vietto sujunut ihan suunnitelmien mukaan, niin yhdestä asiasta pidettiin kiinni ja se oli iltapala laitureilla. Viime vuonna teimme tämän reissun ensimmäistä kertaa ja kokemus oli niin ihana, että otimme sen meidän yhdeksi juhannusvietto tavaksi. Piknik on ihana juttu tehdä ihan milloin tahansa, sen ei tarvitse olla kytköksissä vain juhlapäiviin. Tämä meidän paikka, josta olette nähneet paljon kuvia ei ole missään kaukana edes mutta ihanan rauhallinen paikka. Voi siis mennä kauemmas tai ihan läheltä voi löytyä se ihana paikka, jossa nauttia olostaan.

Vuokaleipä mäskistä

6dl vettä
noin 4dl mäskiä
2 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
2 tl merisuolaa
7-8 dl vehnäjauhoja 

1. Lämmitä vesi kädenlämpöseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja, kaada lämmin vesi kulhoon ja lisää hunaja, suola ja mäski sekoita. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa takina tasaiseksi.
2. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 40 minuutti.
3. Jaa taikina noin kahteen palaan ja leivo paloista kaksut patukat. Laita patukat leipävuokiin. (leivinpaperilla vuorattuihin).
4. Anna leipien kohota leivinliinan alla 40 minuuttia ja laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen.
5. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla noin 25-30 minuuttia.

 Nopsa kakku


2 munaa

3dl sokeria

75g voita, sulatettuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja

Koristeluun:

mäskiä ja kanelisokeria

mäskin joukkoon:

noin 2dl sokeria
1. sekoita mäskin joukkoon noin 2dl sokeria ja anna sen rauhassa levätä kakun teon aikana 

2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon voi ja jauhot. Sekoita taikinaseosta mahdollisimman vähän jauhojen lisäämisen jälkeen, jotta kakku pysyy mehukkaana sisältä.
4. kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn irtopohjavuokaan (noin 22cm). Ripottele pinnalle mäski nokareita ja kanelisokeria

5. Kypsennä uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

Kakku on myös erittäin hyvää jäätelön ja mansikoiden kanssa

Mukavaa päivää!
-Nelli-

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *