Hae
VillaNanna

Haluan tilata sinulta vaatteen

Haluan tilata sinulta vaatteen

Haluan tilata sinulta vaatteen on asia, joka on ihanaa helinää korvalle. Tosin, minä en tee tilaustöitä, hyvä kun ehdin omalle perheelle neulomaan tai ompelemaan yhtään mitään. Vaikka välillä voi näyttää sille, että en muuta tee kuin ompelen.

Haluan tilata sinulta vaatteen

Se on tosi ihanaa kuitenkin, että ihmiset haluaisivat pukeutua samantyyppisiin vaatteisiin mitä teen itselleni. Mutta kyllä välillä tulee sellainen lyön itseäni otsaan fiilis joistakin kommenteista. Esimerkiksi sellainen kun tilaaja ehdottaa, että minä etsin materiaalit ilmaisosastolta, niin ei tule materiaalikustannuksia, vain työ maksaisi. Kuluja tulee kun alkaa metsästämään tiettyjä materiaaleja. Useasti ilmaisostolle meno on hukkaan heitettyä aikaa, sillä aina sieltä ei löydy mitään sellaista, josta voisi jotakin tehdä. Se siis vie aikaa ja rahaa, ei ole järkeä pitää valtavia varastoja valmiina kotona.

Eli ei, ilmaisen materiaalin hankinta ei tule ilmaiseksi, vaan se lisätään siihen päälle, toki jos itse haet materiaalit, niin sitten asia on toinen. Ja tällä hetkellä ilmaisosastoilla juokseminen ei ole muutenkaan helppo juttu ajanpuutteen vuoksi. Niihin reissuihin kun pitää varata aikaa ja paljon. Jokainen ilmaisosasto kun on kaukana toisistaan, eivät mitenkään lähietäisyydellä. Kaikki pitää siis huomioida kun lähdetään ehdottamaan tällaista hommaa.

Käsityö maksaa

Käsityön arvostus on alkanut nousta hitaasti mutta varmasti, mutta arvostusta ei paranna se, että monasti tuotteita myydään halvalla. Vain ehkä materiaalikuluilla, ei lasketa työaikaa siihen. Ymmärrän toki ajatuksen siitä, että kyseessä on harrastus ja tekisi siltikin vaikkei myisi. Mutta pitäisi ajatella myös ammattilaisia, jotka saavat elantonsa käsitöistä. Eli ei kannata polkea hintoja vaikka vain harrastaisi.

Outi Pyy on julkaissut yrittäjille hinnoitteluoppaan, johon voi tutustua ihan jokainen. Myös kaikki, jotka haluavat tilata itselleen tuotteen, jonka käsityöläinen tekee. Näin näkee mitä kaikkea huomioidaan hinnassa. Linkki julkaisuun!

Minulle ei tulisi siis pieneen mieleenikään lähteä ilmaiseksi kiertämään ilmaisosastoja, vaikka materiaalin saisi ilmaiseksi. Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että siihen menee aikaa ja paljon. Joten jos ottaisin tällaisen työn vastaan, jossa hyädynnetään ilmaiosaston materiaaleja, niin kyllä niistä tunneista on myös maksettava. Mutta ei, en tee asiakastöitä ja se on nyt sanottu myös selkeästi täällä julkisesti.

Haluan tilata sinulta vaatteen

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

 

10 kommenttia

 1. eija granfelt kirjoitti:

  Ilmaisosasto??? Enpä ole moisiin törmännyt missään!

  Tuo hinnoittelu on kyllä niin kuuma peruna. Itsekin olen siitä aikonut kirjoittaa, en vain ole vielä saanut aikaan. Mutta se on surkuhupaisaa, kuinka ne, jotka suureen ääneen koilottavat arvostavansa käsityötä, seuraavassa hengenvedossa kauhistuvat tuotteiden hintaa ja menevät sitten henkkamaukkaan ostamaan sen akryylipuseron, joka ei kauaa kestä siedettävän näköisenä.

  Tätä ongelmaa ei helppaa myöskään valtion arvonlisäveropolitiikka, kun käsityöläisenkin tuotteista joutuu sen 24% pulittamaan valtiolle. Kaikkien muiden verojen lisäksi. Täytyy sanoa, että rohkeaa porukkaa (tai työteliästä…) nuo jotka uskaltautuvat käsityön saralta toimeentuloa yrittämään.

  • villananna kirjoitti:

   Kierrätyskeskuksissa on ilmaisosastot, ainakin täällä Pääkaupunkiseudulla. Ja niissä saa kyllä juosta jos meinaa parempaa tavaraa löytää.

 2. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys kirjoitti:

  Kuulostaa kyllä niiin ölyttömältä pyynnöltä, että kenenkään pitäisi omalla ajallaan metsästää ja hakea toisille ilmaisia materiaaleja. 😐 Toivottavasti kaikki osaisivat pitää puolensa kohtuuttomien pyyntöjen ja tinkaajien edessä, alasta riippumatta.

  • villananna kirjoitti:

   Älytöntä se on tosiaan, ei ajatella oikein sitä miten paljon se vaatii aikaa ja myös rahaa juosta noissa mestoissa etsimässä materiaalia, jotka soveltuu tuunaukseen.

 3. petra kirjoitti:

  OHO! Tuo on kyllä hölmöä ja kurja ehdotus, totta kai työajasta pitää maksaa palkka ja siihen lasketaan myös materiaalin etsiminen! 😀 Nyt kun vähän asiaa sivutaan niin pakko kysyä, Oletko koskaan miettinyt tekeväsi asiakastöitä ihan päätyöksesi? 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Olen joskus tehnyt työkseni asiakastöitä. En siis halua tehdä niitä enää. Nuorisotyö antaa minulle paljon enemmän mitä antaa ompelijana toimiminen.

 4. Nora kirjoitti:

  Ymmärrän, että käsityöläisten on elettävä tekemällään työllä ja tuotteiden hintaan sisältyy aina myös arvolisävero. Itse joskus ostan käsityötä uutena, esim. korvakorut, joulukuusenkoristeita, mutta usein yritän etsiä kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja SPR-kirpputoreilta yms. Tosin SPR:ssä jotkut saattaa hinnoitella jotain käsityönä tehtyjä juttuja tai suomalaista designiä kuten Marimekkoa melkein uuden hinnalla tai joskus jopa kalliimmallakin. Arvostan kuitenkin kotimaista käsityötä enkä mene siksi vaikka H&M:ään, että en pysty ostamaan jotain kotimaista tuotetta uutena, vaan yritän etsiä esim. käytettynä tai odotan sellaisia aikoja, että pystyn ostamaan uutena, jos sellainen aika joskus tulee.

  Käytettynä olen löytänyt edullisesti tai melko edullisesti esim. Lapuan kankureitten ja Jokipiin pellavan kaitaliinat, Finlaysonin pöytäliinan, Finlaysonin esiliinan, Aarikan korvakoruja (vanhaa tuotantoa), Arabian kahvikuppeja joitain olen myynnyt), Pentikin kaitaliinan ja 2000-luvun alussa löysin yhdelta isolta kirpputorilta jota ei ole enää jonkun joskus itse neuloman tai virkkaaman villaponchon, joka on vieläkin mulla (itseasiassa juuri nyt mun päällä).

  • villananna kirjoitti:

   Itse ostan paljon käsitöitä kirppareilta, jos satun sellaisiin törmäämään. Varsinkin neuleita <3 nyt tosin on pakko rajoittaa niiden hankintaa kun itse tekee paljon, niin eiväthän ne mahdu enää mihinkään…

 5. Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra kirjoitti:

  Se on totta, työksi usein mielletään vain näkyvän osuuden, eli itse leikkaus ja ompelu. Se ei todellakaan näin ole, mutta harvalla ihmisellä on käsitystä, mitä kaikkia vaiheita kuuluu yhteen ompelutyöhön.

  Itse olen useamman kerran ostanut käsityön harrastajalta tai puoliammattilaiselta, mutta yrittäjänä tiedän, että puolet työstä on sellaista, joka ei näy päällispäin.

  Jos haluan ostaa käsityöbloggaajalta, niin kysyn mittojen perään jo valmiista tuotteesta. Jos hän suostuu tekemään minulle samanlainen omiin mittoihini, niin maksan kitisematta pyydettyä hintaa.
  Joskus ostan materiaalit itse, mutta konsultoin tekijän kanssa, joko ne sopii tarkoitukseen. Esimerkiksi minun melkein kaikki korut (myös osaa kultakoruista) on tehty tilauksesta.

  Molemminpuolinen kunnioittaminen on tässäkin asiasta valttia.

  • villananna kirjoitti:

   Tämä on juuri näin, että kaikki ei työ ei näy. Materiaalin etsimisessä ilmaisosastolta on sellainen ja voi joutua ajelemaan monta paikkaa ja moneen kertaan ennen kuin kaikki löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *