Hae
VillaNanna

Tekstiilin värjäys

Tekstiilin värjäys

Tekstiilin värjäys on helppoa kuin mikä, mutta aina lopputulos ei ole mitä haluaisi. Sekään ei oikeastaan kyllä haittaa, koska se lopputulos voi ollakin vielä parempi mitä on ajatellut. Värjätä voi melkein millä tahansa, kasveilla, koneaineilla, nesteillä ja mausteilla. Nesteillä tarkoitan lähinnä kahvia ja teetä. Itse kerään tällä hetkellä sipulin kuoria, jolla olisi tarkoitus värjätä mekko kesällä. Jos haluat kasvivärjätä, niin puretukseen tarvitaa alunaa. Kasvivärjäys on hitaampaa mutta mielenkiintoista.

Mutta tässä artikkelissa ei puhuta nyt kasvivärjäyksestä, vaan ihan helposta konevärjäyksestä, jota jokainen on varmasti joskus hyödyntänyt vaatteiden värjäyksessä. Nykyään konevärit ovat vielä sellaisia, että sidosaine on paketissa mukana, eikä suolan kanssa tarvitse alkaa säätämään. Niin helppoa se on. Osta väri, tee ohjeen mukaan ja anna pesukoneen hoitaa homma. Vanha tekstiili muuttuu ihan uudeksi.

Tekstiilin värjäys

Ystäväni isö kuoli tässä vähän aikaa sitten ja hän pyysi minua hakemaan isänsä luota isoäitinsä tekemisä tekstiilejä ja tietenkin käsityöihmisenä olen sellaiseen aina valmis. Minulle on tärkeää, että nämä kauniit tekstiilit tulevan jossakin muodossa aina hyötykäyttöön ja siksi aloitin homman näistä kauniista virkatuista liinoista ja päiväpeitosta. Yksi näistä liinoista osottautui tyynyliinaksi, jonka sisälle teen tyynyn heti kun ompelukoneeni palautuu minulle ja pääsen jälleen ompelemaan.

Koska puuvillalanka on painavaa ja kun tekstiilin kostuttaa, se tulee entistä painavammaksi, ostin kaksi purkkia väriainetta. Valitettavasti yksi liinoista ei jostain syystä värjäytynyt ollenkaan, joten mietin nyt mitä sen kanssa lopulta teen. Hyödynnänkö sen jossakin muussa tuunauksessa? Saa nähdä. Mutta tyynyliina, sekä päiväpeitto värjäytyi hyvin. Päiväpeitto tosin on hyvin pikkuinen, joten se löysi tiensä meidän sängyn päätyyn. Vaikka väri oli harmaa, tekstiileistä tuli tumman siniset, lähes mustat. Värjäyksen lopputulos riippuu siis paljon tekstiilin ja vaatteen alkuperäisestä väristä. Se kannattaa muistaa kun valitsee väriä.

Sisustaminen

Jokaisella meillä on omat kiinnostuksen kohteet ja minun kiinnostus on vaatteet ja kengät. Sisustaminen ei kuulu millään tavoin minun kiinnostuksen kohteisiin. En siis sisusta koskaan. En mieti värejä toisiinsa tai mitään muutakaan. Olen tosin mieltynyt tummaan puuhun ja antiikkiin, joten sitä löytyy kyllä asunnosta, mutta myös paljon muutakin. Tärkein asia on kuitenkin se, että itse viihtyy siinä kodissa, jonka on itselleen rakentanut. Käsityöläisenä myös erilaiset lankakasat ja korit sekä kangaspinot ja lehtiläjät kuuluvat omana osana meidän sisustukseen, vaikka se miten sekottaisi kodin yleisilmettä. Kaiken pitää olla niin, että kun saan inspiraation, niin voin napata hommat suoraan kainaloon, eikä tarvitse alkaa etsiä mitään.

Näillä mennään…

Tekstiilin värjäys

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

VillaNanna SecondHand

 

10 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  NÄtti sävy tuossa pitsipeitossa.
  Mä olen värjännyt vaatteita usein, ihan nuoresta saakka. Viime vuonna värjäsin joitakin valkoisia vaatteita vihreiksi, kun oli niin vaikeaa löytää vihreitä vaatteita;D
  Ja olen värjännyt sipulilla, keräsin niitä kuoria monta kuukautta, mutta en ollutkaan oikein tyytyväinen siihen sinapin keltaiseen sävyyn mikä niillä kuorilla tuli, niin että värjäsin sekin vihreällä,mutta lopputulos oli vähän sekava väri;D

  • villananna kirjoitti:

   Mä taas rakastan tuota sinapinkeltaista väriä. Vihreä väri on ollut tosiaan aika pitkään poissa, se on surullista. Vihreä on uusiutumisen väri…

 2. Heidi kirjoitti:

  Kaunis sävy mun mielestäni myös tuossa pitsipeitossa 🙂
  Mä värjäsin viime syksynä mies ystävälleni valkoisia naamamaskeja mustiksi, koskaan ennen en ollut mitään värjännyt.

 3. Diiskuneiti kirjoitti:

  Äitini värjäsi takkinsa eri väriseksi – olin hämmentynyt oliko hän ostanut samanlaisen takin eri värisenä. Kuinka näppärää värjätä vaatteita 😀

 4. maria_lovebeyondwords kirjoitti:

  Tollasta ois hauska joskus testata. Monesti oon miettinyt, että saako esimerkiksi kulahtaneesta mustasta taas mustan kun koittaa värjätä sen 😀

 5. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Mä olen joskus pohtinut vaatteiden värjäämistä itse, mutta en ole tohtinut hommaan ryhtyä epäonnistumisen pelossa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *