Hae
VillaNanna

Lämmin asu ulkoiluun ja oleiluun

Lämmin asu ulkoiluun ja oleiluun

Ihanan pehmeä ja lämmin asu on parasta talvella, mutta mikä on sen ekologinen puoli? Miten hyvin huolehdin siitä, että päälläni on ekologisesti tuotettu vaate? Vai enkö ajattele sitä ollenkaan kun teen vaatteita? Miksi ylipäänsä lähdin tekemään itselleni vaatetta fleecestä joka on polyesteri fleecestä? Ja miltä minusta tuntuu kun puhun ekologisuudesta mutta päälläni on tällainen kamaluus?

Lämmin asu ulkoiluun ja oleiluun

Talvi on sellaista aikaa, että kylmyys tarttuu joka puolelta ja on hankala huolehtia siitä, että pysyy tarpeeksi lämpimänä. Tästä syystä pyrin pitämään mieluiten aina villaa päälläni. Olen niin vilukissa, että villa on ainoa asia mikä minut todella pitää lämpimänä. Viime viikonloppuna alkoi sataa lunta oikein kunnolla, mutta asteita ei ollut pakkasen puolella paljoa, joten pärjäsin hienosti myös tässä asussa. Koska minulla on projektina ommella kaapin perukoiden syömiä kankaita ja tilkkuja, niin tietenkin ompelen itselleni, enkä laita muiden ongelmaksi tätä, eli en lahjoita fleeceä pois.

Päivän asuni:

  • Pusakka: Kotiliesi Käsityö Trikoo -lehti
  • Housut: Kotiliesi käsityö 4/2020
  • Poolopaita: Itse tehty
  • Pipo:Ostettu Krakovasta
  • Kengät: ZDAR merkkiset huopikkaat, ostettu UFF Jumbo

Olen jotenkin tosi innoissani noista kengistä. Kun ne satuin löytämään UFFista, niin en oikein välittänyt niistä, ne olivat hyvin erikoiset, joten tietenkin oli ne napattava kokoelmiini. Mutta kun laitoin ne jalkaani, niin yllätyin miten lämpimät ja mukavat kyseiset kengät ovatkaan. En ole ennen näin lämpimiä huopikkaita käyttänytkään ja huopikkaita jalassani on ollut ennenkin.

Lämmin asu on talvella tärkeä ja sitä kautta myös materiaalit, joista valmistetaan nämä lämpimät vaatteet. Toki tämä asu nyt tuottaa itselleni hiukan pähkäilyjä ja saa nähdä mikä on lopullinen koti tälle asulle. Toistaiseksi en kuitenkaan asua minnekkään lahjoita.

Miksi fleece on onglema?

Polyesteri fleece on suuri mikromuovin lähde ja yhdestä kilosta fleeceä irtoaa jo teelusikallinen mikromuovia. Se on paljon. Mitä siis ajattelen siitä, että olen tehnyt itselleni fleece asun, joka on valmistettu kokonaan polyesteristä, miten selitän tämän itselleni? En selitä mitään, tiedän miten hankala materiaali on kyseessä ja miten paljon se aiheuttaa ongelmia. Fleece ei ole materiaali, jota ostan ihan juuri ekologisten ongelmien vuoksi mutta myös siksi, ettei polyesteri-fleece tunnu käteen mukavalle. Se on pehmeää mutta nihkeää, tunnen miten se rätisee sormissa, vaikka sitä ei kuule. Hyvin muovinen tunne käsissä.

Miksi sitten olen ommellut asun? Koska en halua laittaa ongelmaa eteen päin ja koska meillä on hyvä vedenpuhdistamo, joka saa kerättyä noin 99% mikromuovista. Haaste on kuitenkin se, että mitä tuolle kerätylle mikromuoville pitäisi tehdä. Mutta fleecen ongelma ei poistu sille, että vedenpuhdistamo saa kerättyä mikromuovia. Mutta mitä sitten polyesterin tilalle? Se onkin hivenen hankalampi kysymys, jota en nyt lähde edes miettimään tähän aikaan aamusta.

Kyllä, fleecessä elää iso kysymysmerkki ja mitäs nyt kun minulla on tämä asu, niin tuleeko sitä käytettyä? Käyttämätön vaate kun ei ole ekologinen laisinkaan. Tämä onkin sellainen kysymys, johon en tällä hetkellä osaa antaa minkäänlaista vastausta. Tarkoitus olisi käyttää asua, mutta käyttö voikin ottaa niin pahasti luonnon päälle, että saatan sitten kuitenkin lahjoittaa asun ja laittaa toisen harteille sen ekologisen ajattelun, joka taas ei ole hyvä juttu. Näiden sekavien ajatusten kanssa siirryn nyt viikonloppuun!

Lämmin asu ulkoiluun ja oleiluun

Mahtavaa viikonloppua kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

4 kommenttia

  1. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys kirjoitti:

    Tärkeintä että vaate tulee käyttöön, sinulla tai jollain muulla – koska kuten sanoit, käyttämätön vaate ei ole ekologinen.

  2. Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra kirjoitti:

    Minä en fleecestä oikein pidä, koska olo on siinä, noh, aika muovinen. Jos on vain mahdollista, niin ostan villaa talveen. Lempivillani on alpakkaa. On se kyllä hinnoissaan.
    Tässä asussa pipo ja huopikkaat ovat yksityiskohdat, joihin huomioni kiinnittyi heti.

    • villananna kirjoitti:

      Mulla on vähän sama, ettei fleece ole mun lempparimateriaali ollenkaan. Puuvillafleece on edes vähän miellyttävämpi mitä sitten tämä, mutta en nyt vaan fleecestä tykkää. Näitä nyt kuitenkin tulen käyttämään, kun näitä nyt on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *