Hae
VillaNanna

Palstaviljely on ihan parasta

Palstaviljely on ihan parasta

Tänä vuonna meilläkin on oma palsta, jota viljellä ja nyt kerronkin millainen kokemus palstaviljely on ihan parasta meille. Kaikki eivät onnistuneet ja siitä opimme kyllä, ensi vuonna koitamme muutamia uudelleen ja osa jää kokonaan pois ja osaan taas satsaamme lisää ja uudelleen. Saa nähdä milliaseksi tämä homma lopulta muodostuu. Olen meistä todella ylpeä, kun onnistuimme edes jossakin. Tämä oli molemmille ihan ensimmäinen kerta kun viljelemme jotakin ruoaksi asti. Tämä on ollut mielenkiintoinen tie, jota pitkin meinaamme jatkaa edelleen.

Olen intoillut eri ruokaryhmissä palstaviljelystä ja useasti olen kuullut yhden kysymyksen, mitä tietystä kasviksesta voi tehdä. Päätin sitten laittaa myös muutaman vinkin tähä postaukseen, mitä voi tehdä tuosta kyseisestä herkullisesta kasviksesta. Ja siis siitähän voi tehdä vaikka ja mitä, mutta minä laitan vain muutaman vinkkivitosen tänne.

Palstaviljely on ihan parasta

Palstaviljely on ihan parasta

Meille ei palstaviljely ollut mitenkään tuttujuttu, vaikka itse olenkin mailla viettänyt elämääni. Vaikka luimme ohjeita, niin siltikään kaikki meidän herkut eivät sitten suostuneet kasvamaan mihinkään suuntaan. Mutta se jääköön siihen sitten. Ihan kaikkea emme ota uudelleen, osaa kokeillaan kyllä vielä.

Mitä viljelimme:

 • kukkia
 • perunaa
 • porkkanaa
 • kesäkurpitsaa
 • avomaakurkkua
 • tilliä
 • ruohosipulia
 • kevätsipulia
 • pinaattia

Palstalla ennestään oli:

 • kaksi marjapensasta (emme vielä tiedä mitä ovat)
 • raparperia

Mitkä epäonnistui:

 • kukat eivät kukkineet, upeat lehdet kyllä tuli.
 • sipulit eivät edes nousseet.
 • porkkanoista tuli kolme surullista.
 • pinaatti tuli mutta ne meni parempiin suihin.

Tarkoitus olisi vielä koittaa porkkanaa sekä kevätsipulia. Pinaattiakin haluan vielä testata, sillä se on myös sellainen mitä syömme paljon. Kukat saa jäädä, joko kukkivat tai eivät. Perunat, tilli ja kesäkurpitsa ehdottomasti. Ollaan saatu niin paljon kesäkurpitsaa ja perunaa on mussutettu omasta maasta koko kesä. Voi olla, että ensi vuonna kysy1mme, jos voimme kääntää kesannolla olevan viereisen pläntin ja sinne alkaa kokeilla jotakin muuta. Saapi katsoa.

Aina kun lähtee viljelemään, kannattaa kirjoittaa ylös mitä kasviksia syö kaikkein eniten ja siltä pohjalta lähteä viljelemään. Ei kannata istuttaa mitään, mitä ei syö. Tosin kannattaa myös aloittaa sellaisista helpoista, jotka ovat sitkeitä ja tuottaa satoa ja siitä tulee onnistumisen fiilis ja näin halu ja palo jatkaa hommaa. Tällaisia on peruna ja kesäkurpitsa.

Mitä tehdä kesäkurpitsasta

Minulta on niin paljon kyselty, että mitä tuosta kesäkurpitsasta voi tehdä, monien mielestä se on kumista eikä maistu millekkään. Suosittelen rohkaistumaan mausteille, niin saa makua mihin tahansa herkkuun. Ensin kannattaa vähän tutustua, että mikä mauste sopii mihinkin kasvikseen. Meillä kesäkurpitsasta tehdään lähes mitä tahansa, kuten erilaisia keittoja, kastikkeita, grillataan yms. Netti on täynnä toinen toistaan ihanimpia reseptejä. Meidän ihan suurinta herkkua on kesäkurpitsa-kukkakkalisosekeitto. Siitä olen tehnyt blogiin joskus reseptinkin, jos muistan oikein.

Kesäkurpitsaa voi laittaa mihin tahansa ruokaan tai sitten tehdä siitä itsestään ruokaa. Miten päin tahtoo. Koska kesäkurpitsa on hyvin miedon makuinen, se on todella helppo maustaa ihanaksi makuelämykseksi. Kesäkurpitsa on myös terveellinen herkku, joka pitää tulehdukset poissa. Mikään ravintopommi se ei ole ja siksi kesäkurpitsa sopii täyteruoaksi erittäin hyvin. Siinä on kuituja ja paljon energiaa, siksi se on loistava kasvis.

Rentoa sunnuntaita kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

Muutama herkullinen kesäkurpitsaresepti:

Käsityön teemavuosi – Kierrätys

Sadonkorjuujuhliin vihannesruukku

Vihannespihvit ja mausteinen uuniriisi

Erittäin helppo sienikastike pastalle

12 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Ihanaa kun on omasta takaa vihanneksia. Ja ensi vuonna sitten parempi sato kun on enemmän tietoa. Pikku Huopalahdessa oli ihan kodin vieressä viljelypalstoja. Sain oman vähän kauempaa, ja myös varjoisessa paikassa, joten luovuin siitä aika nopeasti, juuri sen liiallisen varjoisuuden vuoksi, mikä silloin harmitti.

  • villananna kirjoitti:

   Se on kyllä ihan parasta <3 Ja tulee niin hyvä fiilis kun saa nähdä oman kädenjäljen.

 2. Marjo kirjoitti:

  Ihan huippuja nämä palstaviljelypaikat! Sinähän olet saanut ihan hyvän sadon eli tästä on hyvä aloittaa viljely. Muutamalla tutullani on palstat ja saan sieltä joskus herneitä ja muitakin herkkuja kun heidän satonsa ovat niin valtavia.

  https://styleheaven-marjorie.blogspot.com/

  • villananna kirjoitti:

   Joo, siis muutamat tuottaa jo ylikin. Kuten raparperi ja kesäkurpitsa. Mutta ne on meidän herkkuja 🙂

 3. Nora kirjoitti:

  Missä teillä on tämä viljelypalsta? Tässä lähellä missä asun on paikka missä on vuokrapalstoja. Minulla ei ole koskaan ollut vuokrapalstaa, vaikka tykkäänkin syödä paljon vihanneksia ja kasvisruokaa. Maistuivatko itse kasvatetut perunat hyviltä? Ai niin, olin unohtaa, kasvatin mää lapsena meiän talon pihassa mm. porkkanoita. Ne oli tosi hyvänmakuisia, pieniä tosin, mutta paljon makeampia kuin ne mitä kaupasta saa.

  • villananna kirjoitti:

   Meillä taloyhtiöllä on palstatilaa, jonka halukkaat voivat saada. Meillä on yksi palsta tyhjillään ollut jo vuosia ja ihan kesannoilla, joten mun tekisi mieli ottaa se ainakin osaltaan käyttöön myös. Perunat on tosi hyviä, ollaan tosissaan syöty perunaa nyt kun sitä tulee ja paljon.

 4. Diina-Maria kirjoitti:

  Olisi kyllä kiva saada joskus tämmöinen mahdollisuus. Taitaa mennä siihen, että mahdollisuus tulee vasta, kun muuttaa rivariin tai ok-taloon 😀

  • villananna kirjoitti:

   Tää on kyllä niin ihana juttu. Ja toki myös kerrostalon asukkaana voi vuokrata palstatilaa.

 5. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itse varmaan yritän tuohon omalle pihalle joskus tulevaisuudessa vielä hieman paremmin saada kasvatuksia aikaan. Nyt sieltä löytyi vain basilikaa, minttua, ruohosipulia ja raparperia.

  • villananna kirjoitti:

   Minusta on niin ihanaa, että taloyhtiöllä on tällainen mahdollisuus olemassa.

 6. Mira Rinne - Voimaannuttajana matkallasi osoitteessa www.empower.land kirjoitti:

  Oivitsit, mahtavaa kun tälläisiä mahdollisuuksia on! 🙂 Tehtiin kaupat omakotitalosta tänä kesänä ja niiiiiin fiiliksissä, kun on iso omaomisteinen tontti ja juuri suunnitellaan marjapensaiden ja omenapuun lisäksi muutakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *