Hae
VillaNanna

Kenkien huolto – Lukijan toive

Kun paljon käy kirppareilla ja etsii varsinkin kenkiä, niin useasti pistää silmään se, että kenkähuolto ei ihan kunnolla pelitä joissain kodeissa. En ole itsekkään malliesimerkki, sillä minullakin aina välillä löytyy kenkiä jotka ovat menneet aivan hirveäksi. Suutariin viedään siinä vaiheessa kun omat keinot eivät enää tepsi ja lopuksi sitten voi tuunata kengät kokonaan uusiksi. Itse käytän suutaripalveluita kun pitää liimailla jotain, vaihtaa vetokerjuja tai laittaa uudet kantalaput. Näin olen saanut ne halppiskengätkin säilymään sen rapiat kymmenen vuotta, jotka ilman huoltoa on käyttökelpoiset sen vuoden.

Kenkähuolto kun toimii, niin kengät kestää pitkään, jopa ne keinokuituiset, muoviset halppikset. Pahin ongelma tänä päivänä on liian kuiva huoneilma, joka on nykyasuntojen riesa. Kuiva ilma kun kovettaa ja haperruttaa nahkaa ja keinonahkaa. Nämä saa kyllä helposti pidettyä hallinnassa jos viitsii huoltaa kenkiään tasaisin väliajoin. Myös pöly nakertaa kenkiä, sekä lika. Eikä pidä sanoa, että suutarit on liian kalliita kun niitä halpojakin löytyy ja kyllä suutarilla käynti jälleen antaa elinikää kengille ja näin rahaa säästyy jälleen. Ainakin kaksi kertaa vuodessa kannattaa huoltaa kengät. Esimerkiksi kun otat talvikengät esille ja kun laitat ne jälleen kesälomalle. Se on vähintä mitä tarvitsee tehdä. Älä koskaan säilö likaisia kenkiä mihinkään. Säilytä kenkiä, joita et käytä nyt kenkälaatikoissa mieluiten ja muuten niin, että saavat levätä ja kuivua rauhassa käytön jälkeen. Jos käytät pohjallisia (mikä kannattaa) muista ottaa myös ne käytön jälkeen kuivumaan. Minulla ei ole kuin yksissä kengissä varsien tuki mutta helposti sellaisen saa kierittämällä sanomalehti varren sisälle. Myös kengän kärkeen voi laittaa sanomalehteä (kun ovat kuivuneet), jotta kenkä pysyy hyvänä eikä väänny sälytyksessä pois mallistaan.

Muista myös aina suihkuttaa sopivaa suojaa kengille ennen käyttöön ottoa. Suojasuihkeita on sellaisia, jotka sopivat pelkästään nahalle ja niitä jotka sopivat niin nahalle kuin muoville. Mokalle on omansa. Suojasuihke pidentää jälleen kengän elinikää. Suihkeet eivät ole hölynpölyä vaan antavat kengälle tarvittavan suojan ja pidennät näin käyttöikää.

Kenkähuolto ei ole kovin aikaa vievää vaikka siltä tuntuu ja kuulostaa, eikä siihen mene kyllä juuri rahaakaan. Ja tämä on oikeastaan aika hauskaa puuhaa, jota voidaan tehdä vaikka koko porukan kesken.

Mitä sitten tarvitset?

– rätin (tähän kelpaa myös vaikka eripari sukat)
– kenkäharja
– kenkärasva

1. Puhdista kengät rätillä tai harjalla. Jos pinnassa on likaa voit hiukan kostuttaa rättiä ja poistaa lian.
2. Levitä kenkävoide tasaisestikuivan kengän pinnalle. Pyörivin liikkein saat parhaan tuloksen aikaan. Tai jos kengän väri on epätasainen tai kulunut niin käytä värillistä plankkia.
3. Kiillota lopuksi kenkä.

Mokkakenkien huoltoon tarvitset mokalle tarvittavaa suoja-ainetta, mokkaharjan sekä hiontakiven.
Hiontakivella poistat kulumat sekä lian jonka jälkeen kohta vielä harjataan hyvin mokkaharjalla.

Monet jättävät kierrätyskengät ostamatta kun pelkäävät jalkasientä ja muita jalkatartuntoja, pitää muistaa, että edes uudet kengät eivät pelastu näiltä ongelmilta, koska ihmiset testaavat kenkiä. Mutta ei hätää, tämäkin ongelma ratkeaa laittamalla kengät vaikka saunaan lämpimään, sienet selviävät kylmässä mutta kuumassa ne kuolee, joten sinne kuumaan mieluummin. Kenkiä kannattaa myös olla sen verran monet parit, että toiset kengät saavat rauhassa kuivua, koska sienet nauttivat kosteasta tilasta ja kuiva on niille kauhistus. Mutta jos vielä kuivattamisen ja lämpöhoidon jälkeen inhottaa laittaa ne kierrätyskengät jalkaan, voi kenkäänkin laittaa sienihoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Sieni ongelma on yleensä umpinaisissa kengissä, joita käytetään joka päivä, eivätkä pääse kuivumaan ollenkaan, joten kenkien tavallinen huolto jo pitää huolta siitä, että sienirihmastoa ei synny kenkään.
Ja tietenkin yksi iso juttu on se, että pyrkii hankkimaan kenkiä, jotka ovat mahdollisimman siistit ja vähän käytetyn näköisiä.

1. Anna kenkien kuivua rauhassa (sieni rakastaa kosteutta)
2. Laita kengät saunaan tai laita sienilääkettä kenkään
3. Hajut poistuu helposti soodalla (ripottele kengän sisälle soodaa ja anna olla vuorokauden, toista tarvittaessa)
4. Huolla kengän päälliosa, putsaa lika, plankkaa (vahaa), kiillota ja laita suoja-aine.

Helppoa ja nopeaa, eikö vain?

Jalkasieni pysyy loitolla helposti niin, että kotona on useammat kengät, joita voi vaihdella, näin ehtii kengät kuivua hyvin ja näin sieni ei pääse järjestämään juhlia kengissä.
Kun sesonkikengät laittaa varastoon, kannattaa ne aina puhdistaa ja vähintään vahata, jotta säilyvät hyvänä varastossa. Kenkiä kannattaa myös huoltaa suutarilla, korkolaput korjata heti kun laput kuluu rikki tai lähtevät irti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *