Hae
VillaNanna

Peitav Shul – Riian ainoa synagoga

Peitav Shul - Riian ainoa synagoga

Peitav Shul – Riian ainoa synagoga kertoo surullista tarinaa menneestä, se kertoo ajasta, jolloin natsit valtasivat Latvian, kun he polttivat synagogat ja ihmiset niiden mukana. Kun elettiin aikaa kun einsatzgruppen tuhosi järjestelmällisesti juutalaisen yhteisön saksalaisten puolesta. Mutta Peitav Shul on myös upea selviytymistarina, joka pitää kertoa uudelleen ja uudelleen.

Olemme tehneet jo toisen reissusuunnitelman Riikaan. Minulla on muutamia kohteita, jotka haluan nähdä ja ne paikat liittyy juuri sotaan ja einsatzgruppe A:n toimintaan Latviassa. Rumbulan joukkomurha on toiseksi suurin uhrimäärältään, Ukrainan Babyn Jarin joukkomurha on suurin. Rumbulan joukkomurha tapahtui Riian vieressä olevassa Rumbulan metsikössä. Siellä ammuttiin 25000 juutalaista, jotka olivat Riikan ghetosta. Tämän murhan toteutti Einsatzgruppe A, jonka johdossa oli SS-poliisijohtaja Friedrich Jeckeln. Haluan siis tutustua Riian historian synkimpään vaiheeseen, miten latvialaiset itse halusivat vapaaehtoisesti hyökätä omien vähemmistöjensä kimppuun ja suorittaa näitä hirmutekoja saksalaisten puolesta. Ja nähdä miten tuo sama ilmapiiri on valloilla edelleen, vaikka se ei siellä niin kadulla suoraan näy.

Peitav Shul - Riian ainoa synagoga

Peitav Shul – Riian ainoa synagoga

Ennen natseja Riiassakin oli noin 40 toimivaa synagogaa, mutta natsit tuhosivat jokaisen polttamalla ne, ja useimmissa tapauksissa sulkivat myös yhteisön synagogan sisälle ja näin saivat tapettua ison määrän juutalaisia kerralla. Miksi sitten tämä yksi upea synagoga pelastui? Palaan siihen ihan kohta.

Peitav synagoga, jonka Latvian hallitus on tunnustanut merkittäväksi arkkitehtuuriseksi rakennukseksi, nousee upeana Riian vanhan kaupungin ympäröimänä. Sitä on aika hankala löytää, jokainen on varmasti sen ohi kävellyt, muttei ole tajunnut sen olevan synagoga. Rakennustyyliltään synagoga edustaa jugendia ja se valmistui 1905, sen rakentaminen kesti noin 2 vuotta. Kun natsit sekä Einsatzgruppe A alkoivat polttaa synagogia Riiassa 1941, tuli papisto tämän synagogan kohdalla väliin.

Riian papisto todisti synagogan polttamista vastaan. Papisto toi esiin, että kirkko on ihan synagogan vieressä ja tulipalo tarttuu kirkkoon ja näin tuli tuhoaa kirkon sekä ympärillä olevat rakennukset. Lopulta natsit luopuivat ajatuksesta ja Peitav sai jäädä koskemattomaksi. Tai tokihan se ryöstettiin ja puhdistettiin. Sodan aikana Peitav toimi varastona. Sodan päättyessä, Latvia joutui Neuvostovallan alle ja Peitav oli yksi harvoja synagogista, joka sai olla toiminnassa. Valitettavasti antisemitismin ja Einsatzgruppen johtajien ihailu vaurioitti Peitav synagogaa pahoin vuosina 1995 ja 1998 pommi -iskuissa. Euroopan unioni ja Latvian hallitus ryhtyivät entisöimään synagogaa, joka valmistui lopulta 2009.

*****

Synagogaan saa mennä tutustumaan kuka tahansa, 3€ maksu, Peitav on ortdoksisynagoga, joten naisten paikka on ylhäällä parvella ja naisten ovi on pääoven vieressä. Vieraat saavat kuitenkin kulkea pääovesta sisään ja tutustua synagogaan kokonaisuudessaan. Yläkerrassa oli pieni historiikki ja kuvia rakennusvaiheista ja korjaustöistä. Yläkerrassa oli myös 1800-luvun Talmud, jossa oli kaksi luodinreikää ja verta. Joku, joka on pitänyt talmudia sylissään, on ammuttu ja nämä pienet asiat kertovat tästä. Se aiheutti minussa voimakkaita tunteita kyyneleet tuli silmiini.

Alakerrassa istuimme Härdellin kanssa vierekkäin ja hän kuunteli tarinaani Peitavin vaiheista, hän esitti monia kysymyksiä ja koitin vastata niihin mahdollisimman tarkasti. Hän olisi halunnut vielä ehtiä ghettomuseoon sekä Latvian juutalaisen kulttuurin museoon. Niihin ei kuitenkaan meillä ollut aikaa. Ghettomuseo on ulkona, ghettoalueella, joten sadepäivänä sinne ei mieli mennä. Mutta ensi kerralla sitten.

Peitav Shul - Riian ainoa synagoga

Latvian juutalaiset nyt

Latvian itsenäistymisen jälkeen juutalainen kulttuuri on pyritty elvyttämään. Esimerkiksi Latvian yliopistossa on mahdollista opiskella juutalaista kulttuuria. Riika on juutalaisen kulttuurin keskus, siellä julkaistaan Gersharim-lehteä (suomessa julkaistaan Hakehila-lehteä). Riiasta löytyy myös matsaleipomo (matsa on suokeksityyppinen leipä). Latviasta löytyy myös ainoa juutalainen sairaala ja Riiassa toimii kaksi juutalaista koulua, joista toisessa annetaan maallista opetusta.

Peitav Shul - Riian ainoa synagoga

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

20 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Tätä(kään) tarinaa historiasta en ole aikaisemmin kuullut vaikka historia on aina itseäni kiehtonut.

  • villananna kirjoitti:

   Minulle tämä on henkilökohtaista ja sen kautta ahmin tietoa niin paljon kuin mahdollista aiheesta.

 2. Jael kirjoitti:

  Onpa kaunis synagooga, etenkin tuo katto. Ajatella, en tiennyt että jäljellä on vain yksi synagooga, kun ajattelee miten monta siellä oli ennen natseja, ja miten vilkas juutalainen elämä oli kaupungissa . Natsit tekivät Latviassa kamalaa jälkeä. Kiitos taas mielenkiintoisesta matkapostauksesta.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä natsit saivat kyllä kamalaa jälkeä aikaiseksi 🙁 Se on hyvin surullista.

 3. hannamariav kirjoitti:

  Riika oli reissulistalla jo kun olin aivan pieni, joten en muista tuolta reissulta juurikaan. Tätä varmasti emme käyneet katsomassa, mutta olisi ehdottomasti pitänyt.

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

 4. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  Rumbulan metsikön tapahtumista olin tietoinen, mutta Riian synagogien kohtalosta en tiennyt. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Utelias täällä miettii, että oletko kirjoittanut henkilökohtaisesta suhteestasi juutalaisuuteen?

  • villananna kirjoitti:

   Sun kysymyksen voi nyt ymmärtää kahdella tavalla. Olenko kirjoittanut erikseen suhteestani juutalaisuuteen vai kirjoitanko näitä artikkeleita henkilökohtaisesta suhteestani juutalaisuuteen? En ole kirjoittanut koskaan suhteestani juutalaisuuteen, mitä juutalaisuus minulle merkitsee ja miten se näkyy meidän elämässä. Mutta kyllä näitä artikkeileita kirjoitan juurikin omasta henkilökohtaisesta suhteestani niin juutalaisuuteen kuin aiheeseenkin.

 5. tuulanneli kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus. Tämä oli minulle ihan uutta historiaa. Olen Riiassa käynyt pari kertaa mutta emme ole nähihin paikkoihin eksyneet.

  • villananna kirjoitti:

   Tuo on taas sitä historiaa, jota pengon aina kun mennään johonkin toiseen maahan. Aina en tosin kirjoita siitä.

 6. Tiina kirjoitti:

  Olen Riikassa kerran läpikulkumatkalla ollut ja tämä kaikki olisi ollut silloin hyvin mielenkiintoista lisätietoa! Ehkäpä sitten taas ensi kerralla…

 7. Teija / Lähdetään Taas kirjoitti:

  No huh! En ole ennen törmännyt Latvian historiaan mistään näkökulmasta. Olipa tosi kiinnostavaa lukea tämä!

  • villananna kirjoitti:

   Minä taas keskityn joka paikassa juuri tähän historiaan, ainoastaan Viron kohdalla olen toistaiseksi tehnyt poikkeuksen. Ihan syystä.

 8. Riitta reissaa kirjoitti:

  Kaunis synagoga! Euroopalla on surullisen väkivaltainen historia lukuisine hirmutöineen ja vainoomisineen, kohteena on ollut milloin mikäkin uskontokunta tai muu väestönryhmä. Surullista!

 9. Päivi/ Kelvästä kartalle kirjoitti:

  Olipa mielenkiintoinen kirjoitus! Historia kiinnostaa aina, myös synkempikin puoli. Latvian historia ei ole vielä kovin tuttua kuin pintapuolisesti, joten tätä oli avartavaa lukea. Tämä täytyy ehdottomasti laittaa käyntilistalle kunhan Riikaan pääsee. Tarkoitus oli käydä jo tänä keväänä, mutta koronan aikaan ei huvita matkustella yhtään.

  • villananna kirjoitti:

   Tuo historia on minulle henkilökohtainen ja pyrin tuomaan sitä esiin monin tavoin kun matkustellaan. Ainut jota en ole käsitellyt on Viron tapahtumat.

 10. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin kirjoitti:

  Tämä olisi ilman muuta pakollinen vierailukohde Riikassa. Historia kiinnostaa itseäni todella paljon. Kauniilta näyttävä synagoga.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *