Hae
VillaNanna

Kodin kestot – virkatut tiskirätit

Meillä on otettu entistä enemmän kodin kestoja käyttöön. Ennenkin meillä on ollut pestäviä tiskirättejä, jotka on revitty lakanoista sun muista, mutta ne on nyt laitettu siivousvälineisiin ja tiskirätit ovat muuttuneet hivenen toisenlaisiksi. Virkatuiksi, kauniin värisiksi puuvilla/bambu -ihanuuksiksi. Nämä on helppo toteuttaa myöskin, pelkkää pylvästä edes takaisin ja isolla koukulla, jotta rätti kuivuu nopeasti käytön jälkeen. Kauniimpiakin voi tehdä mitä nämä minun omituisuudet mutta halusin itselleni hiukan enemmän boheemiin tyyliin sopivaa juttua.

Ollaan mieheni kanssa paljon juteltu näistä meidän kestoista niin rahallisesta kuin myös ekologisesta näkökulmasta ja lopputulos on ollut se, että molemmat olemme ihmetelleet sitä, että miksi emme aikaisemmin olla otettu kestoja käyttöön. Toki meillä on aina ollut kestonenäliinat käytössä mutta eipä sitten muuta. Nyt onkin iso määrä erillaisia kestoja ja lompakko on todella kiittänyt tästä ja varmasti myös luontokin. Suosittelen ihan kaikille kodin kestoja, vaikka meillä onkin jo paljon erilaisia, niin vielä olisi monta kertakäyttöjuttua, jotka voimme muuttaa kestoiksi. Ja meidän tavoite on se, että enää ei tarvitse kaikkea ostaa kaupasta.

Parasta tässä hommassa on kuitenkin se, että kestoja voi tehdä jo olemassa olevasta materiaalista, aina ei tarvitse ostaa uuta materiaalia kun lähtee tekemään jotakin tällaista. Myös nämä kestorätit ovat tehty materiaalista, jota oli lankalaatikon pohjalla odottamassa tekijäänsä. Olen aikanani kun opiskelin kerännyt askartelukassin työhöni, jota kannoin aina mukanani ja sieltä löytyi kaikenlaista mistä askarrella tuosta noin vain, vähän kuin pop up -nuta ajatuksella. Näitä puuvilla/bambulankoja oli myös kyseisessä askartelukassissa, ihan ystävänauhoja varten. Mutta nämä pari väriä jäi lopulta yli ja laitoin ne pitkäksi aikaa laatikkoon piiloon… Tosin kaikkia lankoja ei nytkään tullut käytettyä, niistä tulee muuta.
On hyvä hyödyntää omia jätteitään vaikka kestojen muodossa. Kun klikkailette noihin meidän eri kestotuotteisiin, huomaatte miten olen hyödyntänyt omia tekstiilijätteitämme tässä hommassa. Lähes kaiken voi uusiokäyttää. Ja kun rätitkin hajoaa, ne voidaan vielä muokata trasselintyyppisiksi ja vielä lisätä tekstiilijätteen käyttöä. Alussa homma vie oman aikansa mutta kannattaa aina tehdä iso määrä kerralla, niin niitä sitten on pitkäksi aikaa, ennen kuin pitää taas tehdä uusi satsi.
Teenkö sitten kaikista tekstiileistä kestotuotteita? En, vain niistä tekstiileistä, joita ei voi lahjoittaa eteenpäin, ovat rikki tai niissä on tahroja, jotka eivät lähde pesussa pois ollenkaan. Näin saadaan hyvin kierrätettyä oma jäte ja saadaan tekstiilin käyttöikä pidennettyä, vaikka sitten uudessa muodossa.

Meidän kestot:
Meikinpoistolaput
Pesukintaat
nenäliinat
kestokassit
kestohedelmäpussit
siivousrätit
kesto”talouspaperi”
kestoservetit

Lahjaksi:

Virkattu kylpyläsetti

Jos kestoilua haluaa alkaa kokeilla, niin kannattaa aloittaa vaikka ihan kestokauppakasseista ja hedelmäpusseista. Niillä pääsee jo pitkälle. Muovi on aika helppo korvata kestoilla, vielä kun saisi enemmän tuotteita ruokakaupasta, jotka ei ole pakattu muoviin, niin muoviroskan määrä vähenisi paljon. Tähän liittyen, annan toisen suosituksen…Nimittäin Yle Areena voi käydä katsomassa pari dokkaria, jotka liittyvät juurikin jätteisiin yleisesti, mitä jätteille siis tapahtuu ja muovin tuomiin ongelmiin. Kaksi erilaista jätedokkaria siis. Minne jätteet menevät ohjelmassa nähdään se, että onko jätteen polttaminenkaan ihan ongelmatonta. Ohjelmassa myös näkee selvästi kierrätyksen tärkeyden ja merkityksen… En meinaa tästä nyt paasata mutta asiaa kannattaa oikeasti miettiä ja kierrätyskään ei ole mikään sellainen asia mikä toisi paljon työtä ja ison jäteongelman keittiöön. Päinvastoin, se helpottaa keittiössä työskentelyä ja on helpompi viedä jätteet omiin jäteastioihin. 

10 kommenttia

 1. Nyyti kirjoitti:

  Kivannäköisiä rättejä! Voisin itsekin virkata seuraavat, olen tähän mennessä neulonut, ja niihin tuntuu aina menevän yllättävän paljon aikaa. (Nytkin tosin on vielä yksi puikoilla.) Kestorätit ovat silti ehdottomia, niin paljon kauniimpiakin kuin kaupasta saatavat tavalliset.

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Noin kauniita tiskirättejä kehtaisi esilläkin pitää 🙂

 3. Anni Suvisuo kirjoitti:

  Empä ole ajatellut, että rättejä voisi tehdä kesto-muodossa tai esim virkata.

 4. Johanna kirjoitti:

  Mää höristelin korviani tuon pop up-askartelukassin kanssa. Onpa näppärä idea, ja käsitöiden/ askartelujen äärellä on varmaan helpompaa jutella tai muuten vain viettää aikaa yhdessä.

  Kestoluutut ehdottomasti myös hyvä idea, minusta niiden imukykykin on parempi kuin kaupan räteissä.

 5. Melissa kirjoitti:

  Tottakai virkkaat seuraavat 🙂 Vähän erilaisia…Olen samaa mieltä, että kestot on parhaat ja itsetehdyt kauneimmat 🙂

 6. Melissa kirjoitti:

  Meillä ne roikkuu tuossa valkoisessa emaliastiassa…

 7. Melissa kirjoitti:

  Kyllä vain voi. Tuo lanka on todella hyvä tuossa hommassa.

 8. Melissa kirjoitti:

  Se oli kyllä ihan ykkönen tuo kassi, varsinkin jos tilalla ei sattunut olemaan askartelutilaa, niin nappasi tuon vain ja levitettiin hommat pöydälle 🙂

 9. hannamaria kirjoitti:

  Eipä ole ennen tullut mieleen että nämäkin voi tehdä itse! Hyvä määrä teillä kaikkea kestoa on jo käytössä 🙂

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

 10. Melissa kirjoitti:

  Lisää on tulossa, kesällä kun ehdin keskittyä taas kestohommiin. Ei osata enää edes olla kertakäyttöisten kanssa, kun tästä on tullut niin osa arkea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *