Hae
VillaNanna

Käsityön teemavuosi 2019 – Lempiväri

Tammikuun teema heitetään ilmoille nyt. Minulla on todella monta lempiväriä. Ehkä punainen on se kaikkein lempparein, mutta en voi kuitenkaan aiheesta puhuttaessa sivuuttaa muita lempivärejäni. Värit ovat monin tavoin muutoinkin meille ihmisille erittäin tärkeitä, sillä ne stimuloivat mieltä. Väreillä onkin helppo parantaa oloa varsinkin, kun täällä on pitkä pimeän aika. Välillä pysähdynkin ihmettelemään, miksi meillä käytetään niin vähän värejä varsinkin pimeään aikaan ja ihmetellään, miksi ollaan väsyneitä ja monet surullisia. Valo kyllä auttaa jonkin verran siinä, että on pirteämpi, mutta värit auttavat taas monessa muussa asiassa. Kerronkin nyt, millaisia minun lempivärini ovat.

Värit vaikuttavat meidän mielialoihin koko ajan. Värit voivat tuoda iloa tai alakuloisuutta, eli parantaa tai pahentaa oloa. Ne luovat ympärilleen energiaa, olimmepa asiasta mitä mieltä tahansa. Kun ymmärtää, mitä kaikkea värit tuovat ja vievät, niin pystyy helposti vaikuttamaan omaan fiilikseen. Väreillä voimme siis kohentaa omaa elämänlaatuamme. Kannattaa tutustua värien psykologisiin vaikutuksiin ja pukeutua ja sisustaa värejä silmällä pitäen. Värit ovat vain yksi syy siihen, miksi sanotaan, että mene metsään: Luonnossa liikkuminen kun rauhoittaa ja lievittää henkisiä solmuja.


Yritän tässä postauksessa hiukan avata sitä, minkä takia käytän värejä niin paljon. Värit ovat nimittäin minulle tärkeämpiä kuin esimerkiksi valo. Lisää tietoa väreistä ja niiden vaikutuksesta mielialaan löytyy todella paljon netistä. Kannattaa siis tutustua väreihin tarkkaan ja alkaa hyödyntää niitä omassa elämässä. Oma maailma muuttuu todella paljon, kun värit astuvat kuvioihin ja huomaa, miten helposti omia mielialoja pystyy muuttamaan värejä hyödyntämällä.

Punainen

Punainen on ehdottomasti minun ykkösvärini. Kun olen väsynyt, puen punaista päälleni ja saan ison annoksen energiaa. Punainen väri lisää suorituskykyä ja kestävyyttä. Punainen väri on iso osa myös rakkautta ja intohimoa. Huonona asiana on, että suurina määrinä punainen luo stressiä ja turhautuneisuutta. Siksi kannattaa valita esimerkiksi työhaastatteluun ennemmin vaaleanpunainen asu, joka rauhoittaa, kuin punainen asu, joka aiheuttaa stressiä niin sinussa itsessäsi kuin haastattelijoissakin. Punainen väri laittaa veren kiertämään nopeammin ja näin lämmittää palelevan ihmisen. Se nostaa verenpainetta ja tuo ison energiapiikin liikkeisiin. Siksi punainen väri onkin parasta niille henkilöille, jotka ovat hyvin väsyneitä ja uupuneita. 

Keltainen

Keltainen väri on kuin aurinko, sen lämpö ja valo. Tästä syystä keltaista käytetään juuri masennuksen hoitoon. Keltainen lisää onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta aivoissa. Keltainen väri lisää myös keskittymiskykyä sekä aktivoi keskushermostoa. Keltainen auttaa myös luovuudessa sekä ajattelussa.
Huonona puolena keltaisessa värissä on se, että se voi aiheuttaa esimerkiksi uniongelmia. Voi olla vaikea nukahtaa ja se myös aiheuttaa itkuisuutta. Liiallisena määränä se saa aikaan katkeruutta ja kriittisyyttä. Keltainen väri on kuitenkin kokonaisuudessaan tärkeä väri näin pimeänä aikana täällä Suomessa, sillä se tuo tullessaan iloa ja energiaa.


Vihreä

Vihreä on osa luontoa. Se on uudistumisen väri. Vihreä väri rauhoittaa mieltä tehokkaasti ja näin helpottaa stressiä. Siksi kannattaa hankkia kotiin viherkasveja, sillä muuta ei tarvita, jos vihreä ei ole oma lemppari. Vihreä lisää viisautta ja ymmärrystä ja harmoniaa. Vihreä on kuin silta kylmien ja lämpimien värien välissä. Siksi on todella tärkeää, että kaikki kävisivät luonnossa rauhoittumassa. Siellä sydämen syke rauhoittuu, verenpaine laskee ja jännittyneisyys katoaa. Luonto siis tasapainottaa levotonta mieltä. Tämä on tärkeää varsinkin meille kaupunkilaisille, jotka elämme hyvin hektisessä ympäristössä. Vihreä on se väri, joka saa meidät tuntemaan yhteyden koko luomakunnan kanssa. Pahimmillaan vihreä kuitenkin luo välinpitämättömyyttä sekä rappeutuneisuutta.

16 kommenttia

 1. Sude kirjoitti:

  Minkähän takia varsinkin vanhemmat ihmiset suosivat hyvin usein harmaata, mustaa ja tummanruskeaa. On suorastaan ilo nähdä välillä joku vanhempi rouvasihminen pukeutuneena kirkkaisiin väreihin. Taitaa puuttua uskallusta erottua joukosta.

 2. Melissa L kirjoitti:

  Pukeutumisneuvojatkin korostaa sitä, että vanhemmille naisille sopii paremmin luonnonvärit kuin raikkaat värit. Itse en suostu siihen, vaan verhoilen itseni ihaniin väreihin 🙂

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Täytyy kyllä myöntää, että itseltäni löytyy paljon mustia vaatteita mutta yleensä yhdistän niihin jonkin väriläiskän mukaan; ihan sen mukaan mikä kunkin päivän fiilis sattuu olemaan 🙂

 4. Sesse kirjoitti:

  Minulla on useampia punaisia vaatteita, vaikka se ei olekkaan lempivärini, niitä on vaan kertynyt 🙂 Lempivärejäni ovat vihreä, turkoosi ja violettikin sekä välillä kaipaan keltaista. Mustat ja harmaat vaatteet on minusta ikäviä, kaipaan värejä vaatteissa ja sisustuksessa, vaikka olenkin 61 v 🙂

 5. Teresa Sjönberg kirjoitti:

  Nätti tuo sinun uusi Burda! Punainen sopii sinulle hyvin. Itselläni punainen tuo mieleen sen Idiootit ympärilläni-kirjan..

 6. tuulanneli kirjoitti:

  Todella kaunis tuo punainen pusero ensimmäisessa kuvakollaasissa. Punainen väri sopii sinulle todella hyvin. Olen löytänyt värit taas uudelleen myös omaan pukeutumiseen. Viimeisimmässä postauksessa olikin mukana se keltainen Ivanan mekko 🙂

 7. Melissa L kirjoitti:

  Mustaa löytyy kyllä minultakin jonkin verran ja tuo on hyvä tapa myös käyttää värejä, että laittaa jonkin värinapin sinne tänne mustan joukkoon. Ei tarvitse olla riikinkukko, jos ei siitä tykkää 🙂

 8. Melissa L kirjoitti:

  Värejä pitää olla, oli ikä mikä hyvänsä 🙂

 9. Melissa L kirjoitti:

  Sä olet enemmän tuollainen talvi tyyppi, tuo sama punainen ei sulle ihan kyllä menisi. Mutta punaisen talvisävyt menee 🙂

 10. Melissa L kirjoitti:

  Se mekko oli niin nätti sun päällä 🙂 Sopii hyvin sulle.

 11. DiaryOfShopaholic kirjoitti:

  Mä rakastan värejä :). Mun vaatekaapista löytyy ehkä 2-3 mustaa vaatetta, pääasiassa käytän kaikkea muuta. Vihreä ja etenkin mintunvihreä on mun ykköslemppari <3

 12. Melissa L kirjoitti:

  Vihreä on niin upea väri <3

 13. Jokke kirjoitti:

  Minäkin olen sitä mieltä että etenkin näin talvella enemmän vain keltaista päälle!

 14. Melissa L kirjoitti:

  Kyllä, se virkistää niin paljon 🙂

 15. Craft Candidate - Kahden talon väkeä kirjoitti:

  Värit ovat tosi tärkeitä! PS. Ihana tuo vihreä neulepusero sinulla!

 16. Melissa L kirjoitti:

  Tykkään itsekkin tuosta neuleesta kovasti. Kiva saada pikkuhiljaa näitä lankoja tehtyä pois nurkista 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *