Hae
VillaNanna

Olen tuunaajaeukko

Olen tuujaajaeukko

Minä olen tuunaajaeukko, mutta minulle ei ole aina ollut ihan selvää se, että tuunaaminen on kivaa ja sillä säästää rahaa ja luontoa. Olen ennen ollut kova ostelemaan kankaita, kankaita on minulla varastossa niin paljon, että ne riittävät hyvin koko elinikäni, ehkä jopa pidempään. Mutta jo tuolloin, kun ompelin kuin tuulispää, tuli joitain vaatteita tuunattua myös. Tuunaukset olivat yleensä lähinnä hameen lyhentämisiä ja muutoin vaatteen käytön parantamisia. En juurikaan tehnyt isoja tuunausjuttuja.

Pyrin nykyään tekemään kaikki vaatteeni vanhoista vaatteista tai tekstiileistä. Matka tähän pisteeseen ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertainen. Se pitää sisällään asenteiden muutoksen, mutta ennen kuin pääsemme sinne asti, on hyvä tarkastella niitä minun ihan ensimmäisiä tuunauksia, joita vanhaan blogiini tein vuosien 08-12 välillä. Tuossa 2013 homma karkasi käsistä ja minusta kuoriutui se tuunaaja, joka olen nyt.

Olen tuunaajaeukko

En tosiaan juurikaan tehnyt mitään suuria tuunauksia koskaan, alkuaikoina, ne liittyivät vaatteen käytön paranemiseen, mutta muutamia tuunauksia kyllä tein, mutta niitä tuli käytettyä todella vähän. Suurinta osaa tämän ajan tuunauksista minulla ei enää ole. Olen enemmän mieltynyt näihin myöhempien tuunausten juttuihin. Niihin on muodostunut tunneside ihan eri tavoin mitä aikanaan kun ompelin kankaista. Silloin hyvin harvalla minun vaatteella oli historiaa, tarinaa kerrottavana.

Kuvat:

 • Mekosta kaksi osainen ranta-asu: Tällä vaatteella on tarina, se kertoo minun omasta lapsuudesta ja niistä ihmisistä, jotka ympäröivät minua silloin. Toin huvilalta ison määrän vanhoja vaatteita, kun omistaja kuoli, sellaisia vaatteita, jotka merkitsivät minulle jotain.
 • Valkoisen hameen lyhennys ja koristelu: Tämä hame oli yksi niitä vaatteita, jotka tulivat sieltä samasta paikasta kuin ranta-asun alkuperäinen vaate. Tämä hame on minulla kaapissa edelleen, mutta tuo minun neulomani liivi taas on jossain hyvässä tallessa.
 • Farkuista shortsit: Tällaisia shortseja tuli tehtyä aika paljon vuosia sitten. Tyttäreni aina halusi tällaisia ja niitähän sitten vanhoista farkuista tehtiin.
 • Vihreä mekko osiin: Helpon tapa tuunata vanha mekko on katkaista se kahteen osaan ja tehdä mekosta kaksiosainen asu.
 • Topin muokkaus: Tässä on hyvä esimerkki siitä, miten paransin vaatteen käyttömukavuutta. Kiristävä resoriosa pois ja topista tuli hulmuavahelmainen.

Tällaisia aika helppoja ja yksinkertaisia juttuja tuli tehtyä, poikkeuksena siis tuo ranta-asu, joka minulla on edelleen myös tallessa. Alaosa on minulla edelleen käytössä. En vaan koskaan halua luopua siitä, sama pätee valkoiseen hameeseen. Vaikka en valkoisia hameita juuri käytä. Mutta koitan löytää tuon liivin, niin saan taas asun käyttöön tuollaisenaan.

Olen tuunaajaeukko Olen tuunaajaeukko

Olen tuunaajaeukko

Lempi tuunaukset

Kun tuunaushomma lähti lapasesta, niin silloinkaan se ei lähtenyt mitenkään nopeasti, vaan pikku hiljaa aloin tehdä enemmissä määrin vaatteita vanhoista vaatteista, silti pääasiassa tein kankaista. Mutta nyt aloin tuunaamaan ensin sellaisia vaatteita, jotka olivat menneet piloille tavalla tai toisella tai oli jäänyt käyttämättä, jos olin ostanut vaatteen jostain kaupasta. Vielä oli prosessissa elämäntapana tuunaus -ajatus.

Kuvat:

 • Valkoinen mekko: Ostin hameen tarjouksesta, jota en sitten koskaan käyttänyt. Tein siitä mekon ja käytän sitä edelleen. Ikää mekolla on jo 6 vuotta.
 • Farkuista shortseiksi: Miehen liian pienet farkut muutin itselleni shortsimallisiksi lappuhaalareiksi. Näitä tuli aikanaan käytettyä paljonkin. Nykyään ne ovat kyllä kaapissa mutta eivät mene päälle. Ovat minun projektipöksyt.
 • mekosta playsuitiksi: Ompelin mekon aivan ihanasta kankaasta mutta malli ei istunut minulle ja näytti päälläni kauhealle, takaosan avoin kohta roikkui takapuolessa asti, joten muokkasin mekon playsuitiksi.
 • Kahdesta rikkunäisestä vaatteesta yksi ehjä vaate: Olin jo tässä vaiheessa tutustunut Kierrätyskeskuksen ilmaisosastoon ja sieltä ei aina löydy ihan priimaa tavaraa, vaan myös rikkinäistä. Mutta niitä rikkinäisiä on hyvä hyödyntää.

Nämä työt eivät ole siis minun kaikkien aikojen lemppareita, vaan lähinnä niitä, joita olen tehnyt silloin kun matkani tuunaajaeukoksi alkoi ja miten se eteni pikku hiljaa siihen mitä se on nyt. Silloin keskityin vain siihen mitä vanhasta vaatteesta sellaisenaan sain, nyt mietin myös zero waste puolta asiasta ja miten voin hyödyntää myös leikkuujätteen. Minä olen tuunaajaeukko siis. Ihan sata prosenttisesti. Matka tähän on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen, matka jatkuu tästä eteen päin ja katsotaan mitä kaikkea voikaan leikkuujätteestä saada aikaan.

Olen tuunaajaeukkoOlen tuunaajaeukkoOlen tuunaajaeukko

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

12 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Oletkin niin taitava tuunaaja:)

 2. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  Upeaa kehitystä! Ihailtavaa tuo zero waste-ajattelu. Mielelläni seuraan tuunauksiasi, vaikka itselläni ei taidot moiseen riitä. Eikä ole vielä ollut aikaa ja inspiraatiota opetella.

  • villananna kirjoitti:

   Kiitos. Joo, tää on vähän semmosta puuhaa, että tässä tarvitaan kiinnostus aiheeseen, silloin oppii ja nopeasti.

 3. Mari kirjoitti:

  Mä kyllä kadehdin tuota tuunaustaitoa. Pitäisi vaan uskaltaa kokeilla.

 4. Nyyti kirjoitti:

  Hienoja tuunauksia! Voisin itsekin kunnostautua taas enemmän tuunaamisen saralla. Välillä sitä onnistuu niin hyvin, että aivan itsekin äimistyy. 🙂

  Mukavaa viikonloppua!

  • villananna kirjoitti:

   Tuo on niin totta, välillä ajatus toteutuu juuri eikä melkein 😀

 5. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Sinä olet kyllä niin taitava! <3

 6. Marjut kirjoitti:

  Nämä sinun tuunaukset on kyllä aivan ihania, ja hienoja ideoita. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *