Hae
VillaNanna

Matzopullakeitto

 

Matzopullakeitto kuuluu meidän pääsiäiseen, sitä ei ole mitenkään helppo valmistaa, varsinkaan pullia ja hankaluutta lisää se, että toinen tykkää vähän tiiviimmästä ja toinen taas ei. Mutta mikä on matzopullakeitto? Milloin sitä syödään ja miksi kummassa se kuuluu meidän ruokappöytään? Näitä kysymyksia koitan tässä postauksessa käydä läpi.

Reseptejä on moneen lähtöön, ihan niin kuin on jouhelihakeittoonkin. Meillä mies valmistaa matzopullat, koska itse olen aivan liian hätähousu ja teen niin tiiviitä pullia, että niitä ei saa purtua. Siksi mieheni tekee, koska tekee paremmin.

Matzopullakeitto

Matzopullakeitto

Matzopullakeitto on askenaasien pääsiäisateria. Pullat voivat reseptistä riippuen olla tiiviitä tai kevyitä. Osa pullista voi kellua keitossa tai voivat upota. Meidän pullat ovat tiiviitä ja uppoavat keittoon. Itse en niin paljon välitä tiiviistä pullista, mutta sanotaan näin, että meidän pullat ovat vähän tuolta väliltä.

Keiton alkuperä on hiukan hämärän peitossa, mistä kaikki sai alkunsa. Liittyykä pullat siihen, että on haluttu hyödyntää myös matzoleivän muruset vai onko kyse ollut ruokakulttuurin muokkautumisesta (Euroopassa alettiin tehdä erilaisia nyyttejä) ja tätä sovitettiin perinteiseen ruokakulttuuriin. Eri puolilla maailmaa tehdään erilaisia matzopullia. On nämä perinteiset, joita meillä syödään ja löytyy myös reseptejä jotka tehdään lihasta.

Resepti

Keitto

 • Kasviöljyä maun mukaan
 • Valkosipulia maun mukaan
 • 1 keltasipuli
 • 3 porkkanaa
 • 3 sellerinvartta
 • n. 300 g kananrintaa
 • 1,9 l vettä + 2 kananliemikuutiota
 • Murskattua pippuria maun mukaan
 • Tilliä maun mukaan (vaikka 1/3)

Tee näin

 • Hienonna valkosipuli ja pilko sipuli, selleri ja porkkanat.
 • Kuulota ainekset kattilassa öljyssä keskilämmöllä.
 • Lisää joukkoon kananrinta, vesi, kanaliemikuutiot (2 kpl), pippuri ja tilli.
 • Aseta kansi ja keitä miedolla lämmöllä 30 min ajan.
 • Tällä välin tee matzopullataikina.
 • Kunnes keitto on valmis, poista kananrinnat, revi ne haarukalla suikaleiksi ja lisää takaisin keittoon.
 • Maista ja mausta tarvittaessa.
 • Kunnes taikina on jäähtynyt ja kosteus imeytynyt, pyöritä noin pingis-pallon kokoisia taikinapalloja.
 • Aseta pallot keiton joukkoon ja aseta kansi takaisin paikalleen.
 • Keitä hiljalleen 20 minuutin ajan poistamatta kantta.

Matzo-pallot

 • 3 munaa
 • 3 tl kasviöljyä
 • 1,8 dl matzo-jauhoa
 • 1 tl suolaa
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • Murskattua pippuria maun mukaan
 • 3 tl vettä

Tee näin

 • Sekoita kulhossa munat ja öljy.
 • Lisää matzo-jauhe, suola, leivinjauhe ja hieman pippuria.
 • Vaivaa taikinaa kunnes ainekset ovat sekoittuneet, lisää vesi ja vaivaa jälleen tasaiseksi.
 • Jäähdytä jääkaapissa 30 min ajan, jotta kosteus imeytyy hyvin.

Meidän pääsiäinen ja matzopullakeitto

Meidän pääsiäinen on koottu kahden eri kulttuurin pääsiäisestä, jotta molempien tapoja sekä uskomuksia kunnioitetaan. Samoin tehdään jouluna. Siksi tämä keitto kuuluu meidän ruokapöytään pääsiäisenä nyt ja tulevaisuudessa. Keitto myös valmistetaan ja nautitaan tarkkojen ruokasäännösten mukaan. Haluan, että edes tämä ruoka on oikein valmistettu, oikeista raaka-aineista. Muutoin kun meillä ei ruokasäännöksiä noudateta, kuin sikaperäisten ruokien kohdalla. Tosin, siihen ei koske muutkaan, paitsi poikani, joka kokkina joutuu käsittelemään myös sianlihaa.

Mukavaa  päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

VillaNanna SecondHand

10 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Olipa mielenkiintoista lukea että teillä syödään matzopullakeittoa. Itse en niin välitä niistä, mutta Suomessa tein niitä koska poikani tykkää niistä , ja nimenomaan sellaisina kevyempinä, ei niin tiiviinä. Mutta en ole tosiaankaan tehnyt niitä vuosiin, ja mulla on kaapissa pussi matzojauhoa, jota tuli pyhän aikaan ostettua, ja mietin että mitä ihmeessä teen niistä , no toimiihan ne korrppujauhonakin…

  • villananna kirjoitti:

   Itse tykkään myös niistä kevyemmistä. Mutta kyllä näitäkin tiiviitä ihan syö. Aikaisemmin ei ole oikein tullut kerrottua mitä kaikkea pääsiäisenä tulee suuhun laitettua. Vain lähinnä lammasjuttuja.

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Tämä onkin ihan uusi juttu minulle, en muista koskaan tuohon nimeenkään tullut törmänneeksi 😀

 3. Jasmin kirjoitti:

  Mielenkiintoinen keitto, koskaan en ollut kuullutkaan moisesta! Saatika maistanut!

  Mukavaa päivää!?

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

 4. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  En ollut ennen matzopullakeitosta kuullut. Mielelläni lukisin lisääkin teidän ruokakulttuurista.

 5. Marjut kirjoitti:

  En olekaan koskaan kokeillut. Täytää laittaa muistiin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *