Hae
VillaNanna

Jouluaaton kattaus

Jouluaaton kattaus

Myös jouluaaton kattaus voidaan tehdä ekologisesti, joko omilla vanhoilla astioilla tai sitten vaikka hankkia jotkin ihanat kirppikseltä. Itse tykkään kovasti läpinäkyvistä lasistista astioista ja niitähän löytyy kaikenlaisissa väreissä kirppareilta, varsinkin Kierrätyskeskuksesta olen löytänyt vaikka millaisia ihania lasiastioita. Mieheni kerää myös Arcoroc Octime -vintage sarjaa, jota olen itse alkanut teininä kerätä ja josta puuttui lasit. Mieheni on siis keskittynyt niiden lasien etsintään ja muutoinkin sarjan täydentämiseen.

Jouluaaton kattaus saa olla myös eriparisarjaa ja sitä meillä juurikin on. Vaikka lautaset nyt samaa sarjaa onkin ja onneksi sellainen kokonainen sarja ollaan löydetty, mutta muuten tarjoiluastiat ja lasit ovatkin sitten eriparia. Sellaisia, joista näkee meidän mieltymykset ja luonteet. Teeman mukaisesti kannattaa myös tehdä itse servetit ja servetinpidikkeet. Kirppareilta löytyy niin ihania astioita, ettei uusia kannata oikeastaan ollenkaan ostaa.

Kattauksessa voi hyvin käyttää myös havunoksia, joita löytyy maasta puusta tippuneina. Ja käpyjä yms. Itse tein havumaton ison leikkuulaudan päälle ja siihen aseteltiin napostelut esille. Näin havut yhdisti ekologisen ajattelun hyvin. Tämän jälkeen havut palautettiin luontoon ravitsemaan maata. Valitettavasti pöydästä löytyy vielä vääränlaista kertakäyttöistä tavaraa, joka on sittemmin korjattu kestotuotteeseen sekin.

Verhoista servetit ja pitsinpätkistä servetinpidikkeet

Tarvikkeet:

 • Vanha verho
 • pitsinpätkiä
 • koristenauhojen jämiä

Servetit:

 • Leikkaa verhosta 40×40 cm pala ja rullapäärmää reunat. Voit myös päärmätä kapeasti reunat halutessasi.

Servetinpidikkeet:

 • Leikkaa pitsistä noin 18 cm pituinen pala. Ompele kapeat päät yhteen. Kiinnitä koriste sauman kohdalle.

Näin helposti saa valmista ja näyttävää. Pitsit voivat olla hyvin eri pitsiä, ei tarvita samaa. Näin koristeet tukee eripari kattauksen teemaa.

Joka vuosi koitan etsiä parempia vaihtoehtoja erilaisiin kattauksiin ja onneksi on alkanut löytyä parempia ideoita juurikin kestotuotteiden puolelta. Nykyään sormiruokaan on vieressä pikkuruinen kulho, johon laitetaan vettä ja vieressä trikoinen kestotalouslappu, johon kuivataan. Näin ei servetti ole ihan heti likainen, vaan voidaan hyvin pyyhkiä kasvot servettiin. Vaihtoehtoja kannattaa aina etsiä ja varsinkin, jos tahtoo pöytään kattaa sellaisia astioita, joita ei enää kaupoista saa, kannattaa suunnata kirppiksille kiertämään.

Ja puuvillasta tehdyt servetit ovat loistava juttu. Niitä voi tehdä niin vanhoista verhoista kuin ihanista lakanoista. Puuvillaa kestää pesua ja käyttöä. Meillä on erikseen servetit juhlakäyttöön sekä arkikäyttöön. Erikokoiset servetit on eri asioihin. Isot ruokailuun ja pienet kahville.

Jouluaaton kattaus

Ihanaa joulun odotusta!

-Melissa-

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

Lue Myös

Käsityöblogien joulukalenteri 2017 – Luukku 21

 

10 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Mä niiiin odotan jo sinne joulupöytään pääsemistä 😀

 2. Johanna K / Karisma Coaching kirjoitti:

  Onpa hyvä tapa saada kankaanpalat ja kaapin perukoilla pyörivät materiaalit käyttöön 🙂

 3. Satu - Tsajut kirjoitti:

  Ihanan näköinen kattaus. Esikoinen halusi lapsena aina juhlallisille aterioille kangasliinan pöytään ja kankaiset servetit, niistä kuulemma syntyi juhla 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Esikoisesi on aivan oikeassa tuossa, että ei paljoa tarvita, että arkeen saadaan ripaus juhlaa.

 4. Jael kirjoitti:

  Onpas nätit nuo servetinpidikkeet:) Ja nätti kattaus:)

 5. Tuula kirjoitti:

  Ihana, ihana postaus! Ja niin kauniita nuo kattaukset. Täytyypä piipahtaa tänne vielä joulun alla.
  Hyvää joulun odotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *