Hae
VillaNanna
Kaupallinen yhteistyö

Nuorisomuoti ja merkit

Kaupallinen yhteistyö: Junkyard
*Sisältää mainoslinkkejä

Nuorisomuoti ja merkit

Nuorisomuoti ja merkit näkyvät hyvin nuorisotyössä. Eri nuorisoyhteisöjen suosimat merkit ja tyylisuunnat erottuvat eri tiloilla. Muoti-ilmiöt sekä suositut merkit liittyvät jokaisella nuorella tiettyyn alakulttuuriin ja nämä vaatteet kertovat meille mihin porukkaan nuori kuuluu. Tähän mennessä en ole kuulut sitä, että pitää olla tiettyjä merkkejä, mutta aito on se mikä on oltava. Feikkejä ei suvaita, vaatteen hinta on sivuseikka.

Useasti kuulee aikuisten tuomitsevan sen, että nuoret haluavat pukeutua tiettyyn merkkiin tai tietyn tyylisiin vaatteisiin, koska muillakin on. Se on kuitenkin hyvin tärkeää nuoren oman identiteetin muodostuksessa, sillä harvalla on niin vahva oma identiteetti tuossa iässä, että voivat laittaa päälleen ihan mitä tahansa ja olla niin kuin haluavat. Sellaisella nuorella on myös vahva itsetunto. Tätä vahvaa itsetuntoa ei voi vaatia näin nuorelta kun sitä ei kaikilla aikuisillakaan ole.

Juttelin tuossa yksi ilta nuorten kanssa töissä ja heiltä sai hyvin tarkkaa tietoa mitä ajattelevat ylipäänsä tyylistä ja muodista. Sanoivat, että kiusaaminen on harvinaista. Yleensä silloin voidaan naureskella, jos joku tulee kouluun aivan överinä ja on tosissaan homman kanssa, ei siis vitsinä. Esittelivät kuvia millaisissa varustuksissa välillä menevät kouluun. Yksi poika pukeutui Katto Kassiseksi ja se oli vain hienoa nuorten mielestä. Överi tarkoittaa lähinnä sellaista, joka käyttäytyy ylimielisesti ja kehuskellen. Eihän sekään oikein ole mutta tätä tällä haettiin.

Nuorisomuoti ja merkit

Minä ja minun nuoruus

Minä olin nuorena oman tieni kulkija, en sen vuoksi, että minulla olisi ollut vahva itsetunto ja voimakkaasti kehittynyt identiteetti. Ei, minä olin arka ja ujo, jota olen nytkin, mutta tanssi muovasi minua pitkälti sellaiseksi, joka olen nyt. Olin kokeilunhaluinen ja siksi päälläni oli mitä kummallisimpia asukokonaisuuksia aina välillä. Olin ns. friikki. Siihen aikaan kaikki pukeutuivat joko mustiin Micmacin farkkuihin tai sitten Kappan vaatteisiin. Olit juppi tai hevari. Minä taas olin, ja olen edelleen, elämäntapahihhuli. En kuulunut joukkoon. Tuohon aikaan tein itse vähän vaatteita itselleni, äitini hoiti sen homman ja isoäitini neuloi sukkia ja joskus villapaitoja. Minua toki kiinnosti muoti sen verran paljon, että aloin opiskella alaa, mutta en pukeutunut kuitenkaan niin kuin useimmat muotialan ihmiset.

Nuorisomuoti ja merkit olivat silloin erilaisessa osassa mitä nykyään. Nykyään tyylisuuntia on niin valtavasti ja nuorisoyhteisöt laajoja. Edelleen kuitenkin tietää pelkistä vaatteista mihin ryhmään nuori kuuluu. Näin myös silloin kun itse olin nuori.

Minua kiinnosti enemmänkin esimerkiksi Iris Apfelin tyyli, joka on todella yliampuvaa ja näyttävää. Hän on edelleen minun tyyli-ikoni, jota seuraan ja ihailen. Jossakin vaiheessa kuvioon tuli mukaan myös Madonna ja monet muut julkisuuden henkilöt. Sekoitin heidän tyylejään itselleni ja kokeilin mikä toimisi minun jutussa hyvin.

Nuorisomuoti ja merkit

Bansku

Pyysin poikaani antamaan oman näkemyksen miten nuoriso pukeutuu, millainen on hänen kokemus ja miten hän itse tykkää pukeutua. Millainen on hänen suhde tyyleihin ja merkkeihin?

Nykynuorisolla on monia eri tyylejä pukeutua. Esimerkkinä voi olla skeittaaja tai muusikko. Jokaisella urheilulajilla ja musiikkityylillä on omat nuoret, jotka yleensä pukeutuvat sen mukaan, mutta ei tietenkään kaikki. Olen myös huomannut, että monet nuoret seuraavat niin sanottuja trendejä, jotka taas ovat isoin osa nuorten pukeutumisesta, sillä kaikki haluavat uutta tavaraa ja jos ei ole, on ulkona trendi kierteestä.

Itse en seuraa trendejä, olen enemmänkin sekapukeutuja. Pukeudun mistä itse tykkään ja vaatekokonaisuuteni vaihtelevat, osa voi olla skeittityyliä, osa vain farkut ja huppari, mutta pukeudun myös ”classy” tyylisesti suoriin housuihin, neulepaitaan tai kauluspaitaan.

Mielestäni moni nuori keskittyy enemmän vaatteiden ostoon mitkä trendaa eli ovat uusia ja suosittuja vaatteita, eikä keskitytä niin paljon omaan mielipiteeseen. Monet myös talvella pukeutuvat mieluummin hienosti ja liian vähäisesti kuin lämpimästi, sillä pitää näyttää hyvältä aina ettei muut tuomitse.

Mielstäni siis nuorten pitäisi enemmän miettiä omaa parastaan kuin, että näyttävätkö hyvältä, sillä jokainen vaatetyyli sopii omalla tavallaan jokaiselle.

Äitinä lisäisin vielä sen, että tyylikkäitä ja hienoja vaatteita löytyy myös talvivaatteiden joukosta. Onkin ollut kiva nähdä, että tuo muutaman vuoden takainen hitti kulkea kangastennarit jalassa nilkat paljaana on jäänyt pois. Ainakin kaikki muotitietoiset nuoret laittaa nykyään mieluiten jalkaan Timberlandit talvella kuin kulkevat nilkkasukissa.

Nuorisomuoti ja merkit on meille vanhemmille vaikea asia ja erilaiset trendit eivät ole aina terveellisiä. Samoja ei niin terveellisiä ilmiöitä on ollut meidän kaikkien nuoruudessa ja tuskin niistä koskaan päästään kokonaan eroon. Mutta on hyvä, että nuoret saavat itse kokeilla ja etsiä, sillä liika vahtiminen aiheuttaa kapinaa ja selän takana toimimista. Jos nuori kulkee nilkkasukissa pitkin talvea, kannattaa nuori ottaa keskustelemaan aiheesta, antaa toisenlaisia vaihtoehtoja ja esimerkkejä siitä, miten näyttää hyvältä ja pysyä samalla lämpimänä.

Junkyard

Junkyard on aloittanut toimintansa vuonna 2002 pikkuruisena skeittimyymälänä ja on nyt kasvanut Pohjoismaiden suurimmaksi katumuodin nettimyymäläksi. Junkyard myy miesten, naisten sekä lasten vaatteita, asusteita sekä kenkiä. Ihan jokainen löytää jotakin pientä kaappiinsa, myös minä. Kannattaa siis tutustua valikoimaan.

Junkyard on myös kiinnostunut ympäristöstä ja he lisäävät koko ajan enemmän valikoimaan ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Heidän kestävän kehityksen politiikasta voitte lukea enemmän täältä. Tällaisia juttuja tykkään itsekin lukea ja jos yritys tosiaan haluaa olla mukana tekemässä parempaa palloa, niin minä olen mukana! Kaikki ei kuitenkaan käy sormia näpsauttamalla, mutta pikku hiljaa.

Alennuskoodi lukijoille

Minulla on mahdollisuus tarjota teille allennuskoodi Junkyardille* . Voit hyödyntää alekoodia niin lasten, miesten kuin naistenkin vaatteisiin, asusteisiin sekä kenkiin. Tutustu mitä kaikkea löytyy ja hyödynnä alekoodini tilauksessa.

Alekoodilla MELISSA15 saat 15% alennuksen kaikista yli 50€ tilauksista. Alennus on voimassa 31.10.2019 saakka. Pääset shoppailun etusivulle tästä: Junkyard* Alennus ei koske aletuotteita!

Banskun asu
Kuvat

juhoeerikki

 

Oikein ihanaa viikonloppua teille kaikille!

-Melissa-

Seuraa minua: InstagramFacebook

Kaupallinen yhteistyö: Junkyard

8 kommenttia

 1. Sonja kirjoitti:

  Täällä on kyllä kivoja vaatteita! Nuorusolls on aina omat muotijutut, joiden mukaan pukeudutaan!

  • villananna kirjoitti:

   Junkyard on kyllä kiva juttu. Oma poika innostui todella paljon tästä nettikaupasta.

 2. tuulanneli kirjoitti:

  Junkyardilla on paljon kivoja juttuja nuorten makuun!

 3. Marjut kirjoitti:

  Omassa nuoruudessani minulla on ollut monenmoisia erilaisia tyylejä 😀 Niistä tuli sanomista useinkin. Ainakin tuntuu, että vaatteista kiusaaminen olisi hieman vähentynyt omista nuoruus ajoista.

 4. Mira Rinne - Voimaannuttajana matkallasi osoitteessa www.fashion-poetry.com kirjoitti:

  Oma tie on se voimaannuttavin kulkea -oli kyse sitten tyylistä tai syvemmästä. Joskus se tarkoittaa erottautumista joukosta ja joillakin se omin juttu kolahtaa jossain ”tavallisessa” asiassa.

  Mitä mun omaan tyyliin tulee, niin varsinkin kun on lähtöisin pienestä pitäjästä niin siihen aikaan erottautuminen joukosta millään tavalla oli todella out -silti pukeuduin silloinkin kuten itse halusin ja sanomistahan niistä monesti tuli. Mua on kiusattu jo esimerkiksi ennen kouluikää joten olin jo tottunut, että kaikesta mitä ikinä teenkään niin älähdetään eli ehkä mulle just se oman tieni kulkeminen etenkin pukeutumisella on ollut tosi voimaannuttava juttu.

  Ja samaistun hyvin tuohon tyyli-ikoniisi sillä mullekin Iris Apfelin tyyli on kolahtanut -aina <3

  Onneksi tuntuu, että seuraava sukupolvi on tässä erilaisuudessa huomattavasti viisaampi ja kiltimpi kuin edeltävät. Oma poikani aloitti juuri kolmosluokan ja hänen kanssaan on etenkin nyt kouluiässä käyty keskusteluja erilaisuudesta ja kiusaamisesta. Hän on kysynytkin, että miksi äitiä kiusattiin ja hän ihmettelikin vastausta, kun kerroin erilaisuudesta ja siitä, miten se siihen aikaan nähtiin. Heidän koulussaan ja luokassaan, kun jokaisen kuulemma kuuluu olla erilainen ja se on kuulemma rikkaus, että kaikilla on omat juttunsa ja esimerkiksi erilaiset reput.

  Nämä on muuten tosi kivoja kuvia pojastasi! 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Kiitos. Poika itse halusi lähteä tähän yhteistyöhön mukaan, sopi hänelle kuin nenä päähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *