Hae
VillaNanna

Hävikin monet kasvot- Hävikkiviikko 10-16.9.2018

Viime viikolla vietettiin hävikki viikkoa. Monet bloggaajatkin osallistui viikkoon omin tavoin miettien niin ruokahävikkiä kuin materiaalihävikkiä. Itse en ehtinyt enkä jaksanut miettiä koko asiaa mitenkään mutta nyt kun viikko on ohi, niin tulen kertomaan, että tällainen viikko oli tuossa juuri. Itselle on muodostunut pyhäksi asiaksi se, että hävikki hyödynnetään, oli sitten kyse ruoasta tai materiaalista, mitään ei saa mennä roskiin. Olenkin tässä kesän aikana keskittynyt enemmän ruoka hommissa niihin osiin, jotka useimmiten nykyään menee suoaan roskiin monilla ihmisillä, kuten kaalien jalkaosiin, naatteihin ja kaalien lehtiin. Ne kun on syötäviä osia kaikki.
Vitamiinipommeista huolimatta nuo osat sisältää myös nitraatteja ja niistä onkin monesti huudeltu mediassa, että on vaarallista käyttää. Nitraattipitoisuudet eivät ole niin isoja, että olisivat vaarallisia ja nitraattipitoisuuksia voidaan vähentää käsittelemällä kasvis. Ensimmäinen tapa on pestä kasvis ennen kuin sen laittaa suuhunsa. Mitä enemmän kasviksen osia käsittelee, sen pienemmäksi nitraatin osuus menee. Itse siis suosittelen syömään kasviksia aina ja vähintään pesemään ne, jotta pitoisuudet saadaan häviämään.
Omat hävikki vinkkini olen koittanut järjestää yhden ja saman listan alle, joka löyty myös tuosta bannerin alla olevasta laatikosta. Sieltä löytyy kokeilevan keittiön juttuja kuten myös vinkkejä miten hyödyntää kasvisten eri osia ja lisää on tulossa aina välillä. Blogini kun ei ole ruokablogi, niin en niin useasti viitsi laittaa reseptejä tai ruokia ylipäänsä esiin täällä. Vaikka näitäkin postauksia täällä on paljon, Suosittelen katsomaan vinkit läpi ja testaamaan mielenkiintoisimpia ideoita ruokapöytään.

Hävikkivinkit

Koska minun hävikkini  ei rajaudu vain keittiöön, vaan se on arkipäivää myös työtilassani niin joudun aina miettimään mitä sille hävikille tapahtuu. Varsinkin ihan pienten langanpätkien sekä kankaan palasten hyötykäyttö on todella suuri päänvaivaa aiheuttava asia. Useasti jää vain miettimään, että mitä ihmettä kaikella leikkuu-ja ompelujätteellä oikein tekee. Kovasti odottaa niitä tekstiilikeräyksiä enemmän mihin voi tuollaisia jämiä viedä, kaikkea kun ei itse kykene millään hyödyntämään. Se on ihan mahdoton ajatuskin. Suurin osa edelleen hyödynnetään tavalla tai toisella, vaikka tällä hetkellä isoin ongelma on ompelujäte, olenkin siihen koittanut etsiä ratkaisua ja yhdestä blogista jo olenkin napannut idean, jonka meinaan tässä pian toteuttaa kun myös neuleistä jää jämiä käyttämättä. Nämä kaksi asiaa voi vaikka yhdistää, niin saa jotakin hauskaa. Katsotaan koska tämä projekti alkaa.
Olen täällä blogissa aina välillä esitellyt mitä kaikkea koitan saada jämistä aikaan ja suosituin postaus tästä aiheesta kertoo kuudesta puuvilla paidasta, josta sain monen monta kivaa asiaa, niin päälle kuin myös kotiin. Moni niistä lopputuloksista on minulle todella rakkaita ja olen ylpeä lopputuloksista.

Kuusi paitaa, monta lopputulosta
Tässä postauksessa kuitenkin haluan keskittyä keittiön salaiseen maailmaan ja siihen mitä siellä jääkaapissa on. En kuitenkaan reseptiä kirjoita tällä kertaa mutta annan muutaman vinkin, millä tämä herkullinen ruoka on tehty. Tarvitset sen parsakaalin jalan ja yhden ison porkkanan, ne riittävät tuomaan kampasimpukoiden herkkää makua esiin. Ruoka on hyvin simppeli eikä haittaa vaikka kampasimpukat eivät ole halvimmasta päästä kun kasvikset on halpoja. Meidän simpukkapaketista saa kolmelle henkilölle herkullisen lounaan todella nopeasti.
Paloittele parsakaalin jalka ensin ohuiksi suikaleiksi, porkkanan voi myös suikaloida tai sitten siivuttaa kuorintaveitsellä kuten me teimme. Keittää ne joko eilisessä keitinvedessä tai maustaa uusi keitinvesi, jossa keittää kasvikset kypsiksi. Niistä tulee todella herkullisia. Kampasimpukat paistetaan ohjeen mukaan ja maustetaan. 

PS. Kuvissa olevat lautaset on vähän aikaa sitten napattu Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta meille kotiin. Sopii loistavasti tämän ruoan esillepanoon. Minulle kun astiatkin on tärkeitä kun syödään, tästäkin olen kirjoittanut joskus blogiini. Kattaus on aina osa ruokailua ja tuo hyvän mielen kun pöytä on katettu ja ruoka tarjoillaan joko suoraan lautasesta annoksina tai sitten laitetaan esille nätisti. Näin saadaan hyvin tehdä yhdessä asioita poikien kanssa kun tehdään ruoka yhdessä ja katetaan yhdessä ja siivotaan yhdessä. 
Tämä ruoka tosin tehtiin minulle ja miehelleni viime viikolla ennen kuin lähdin töihin. Meillä oli omaa aikaa sen verran, että tällainen rauhallinen ruokailu oli mahdollista. Samalla juhlittiin myös sitä, että mieheni on vihdoin saanut gradun valmiiksi ja se on lähetetty eteen päin. Nyt jännitetään sitä sitten.
Kommenttikenttään voi laittaa omat hävikki vinkit ja linkit ideoihin!!
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *