Hae
VillaNanna

Krakovan maanalainen museo

Krakovan maanalainen museo

Tiesitkö, että Krakovan vanhan kaupungin alla on salainen, keskiaikainen kaupunki? Krakovan maanalainen museo avaa meille jokaiselle upean sukelluksen aikaan, jolloin Krakova oli tärkeä kaupankäynnin keskus. Tiet Krakovassa oli rakennettu helppokulkuisiksi, eikä niissä tarvinnut pelätä maantienrosvoja, kuten pikkuteillä metsissä. Maanalaisessa museossa selviää se, miten ja miksi Krakovasta tuli merkittävä kauppapaikka, miten siellä elettiin keskiajalla ja mitkä olivat sen ajan ihmisten haasteet ja huvit.

Matkamme ensimmäisenä päivänä tutustuimme Krakovan joulutoriin, joka oli hieno. Viime vuoden Tallinnan joulutori oli ihan kiva, mutta tämä Krakovan vastaava oli kokemus isolla K:lla. Olimme varanneet Get your guiden kautta kierroksen Krakovan maanalaisessa museossa. Maanalainen museo oli tyttäreni suositus. Hän nimittäin on itse käynyt aikanaan lapsosena luokkansa kanssa siellä. Nyt vihdoin mekin pääsimme sinne asti!

*****

Meillä on tapana pyrkiä matkustamaan matkakohteeseen aamulla ja palaamaan Suomeen illalla. Näin meillä on mahdollisimman paljon aikaa keskittyä paikkaan, jossa olemme. Tällä kertaa teimme yöpymisasiat hieman eri tavalla, sillä me vuokrattiin asunto, mutta siitä kerron enemmän toisessa postauksessa. Meidän yöpymispaikat on aina Kazimierzissa, entisessä juutalaisessa kaupunginosassa. Se on tunnelmaltaan niin erilainen, kuin mitä tuo vanha kaupunki on, vaikka Kazimierz nykyään katsotaan siihen kuuluvaksi.

*****

Krakovan maanalainen museo

Get your guide

Suosittelen hankkimaan valmiiksi Get your guiden kautta opastettuja kierroksia. Opastetun kierroksen jälkeen voi vielä itse kierrellä ja katsella paikkoja, jos siihen ei sisälly autokuljetuksia. Se on myös turvallinen tapa ostaa palvelu. Toki se on hintava, mutta meille se osottautui helpoksi ratkaisuksi, sillä maksoimme kierrokset etukäteen kotoa käsin. Ei tarvinnut matkalla sitten enää miettiä ja laskea rahojaan. Silti jäi paljon aikaa tehdä oman mielen mukaan erilaisia museokierroksia ja tutustua kaupungin nähtävyyksiin.

Krakovan maanalainen museo

Krakovan maanalainen museo

Museon sisäänkäynti ja lipunmyynti on Rynek Glownyssä sijaitsevan Cloth Hallin toisella reunalla. Kohta ei ollut ihan helppo löytää, mutta oli silti näkyvästi esillä, vaikka me ei siis paikkaa ihan heti löydetty. Opas oli ryhmää vastassa ja ohjasi meidät oikeaan paikkaan. Opas puhui sujuvaa englantia, joten tuo meidän Härdellikin ymmärsi mistä puhutaan. Loput sitten kyseli meiltä, jos ei ihan tiennyt kaikkia sanoja. Siellä vierähtää kyllä nopeasti tunti jos toinenkin ja kaikenlaista pääsee myös kokeilemaan. Härdelli kiinnostui todella paljon painoyksiköistä, jotka Krakovassa oli ihan toisenlaiset kuin muualla Euroopassa siihen aikaan. Pääsi myös itse kokeilemaan miten lukuja muutettiin. Oli kyllä hyvin monimutkaista. Videot kannattaa katsoa tarkkaan, sillä ne ovat mielenkiintoisia. Täytyy kyllä sanoa, että saatiin enemmän irti oppaan kanssa tästä hommasta, kuin että olisimme lähteneet yksin kiertämään.

Krakovan maanalainen museo

Krakovan joulutori

Krakovan joulutori oli kyllä upea monin tavoin. Enemmän olisin kyllä toivonut käsitöitä myytävän, sillä jonkin verran oli ihan kiinakrääsää, mutta toki myös paljon muutakin. Ruokaa oli keitoista erilaisiin lihaisiin vaihtoehtoihin. Eli ei ole pakko syödä ravintolassa, vaan voi nauttia erilaisista herkuista ihan torilla. Me ei juurikaan välitetä syödä torin ympärillä olevissa ravintoloissa, vaan mieluiten ihan Kazimierzissa, sillä siellä on mielestäni Krakovan parhaat raflat. Vaikka ihan sitä perus käsityötä oli todella vähän, niin silti sitä kyllä oli. Paljon koruja, turkiksia ja muita vastaavia. Hyvin vähän neuleita kuitenkaan, vaikka puolalainen käsityö on kaunista. Tätä soisin olevan enemmän esillä torilla. Tulopäivänä emme kuitenkaan syöneet Krakovan joulutorilla, vaan Kazimierzissa Plac Nowylla. Siellä pojat saivat ekaa kertaa syödä zapiekankia, joka on puolalainen herkku ja parhaathan saa Plac Nowylta.

Näin alkoi meidän reissu Krakovaan!

Krakovan maanalainen museo

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

22 kommenttia

 1. riitta reissaa kirjoitti:

  Tämän jutun luin todella kiinnostuneena, sillä kerran Krakowassa vierailleena haluan sinne uudestaan. Juutalaiskaupunginosan tunnelma on omaa luokkaansa. Tuo maanalainen Krakowa jäi minulta viimeksi kokematta. Siis takaisin:)

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itse olen vastoittain useammankin toisesta maailmansodasta kertovan dokkarin katsonut, joten jo senkin tiimoilta olisi mielenkiintoista päästä tutustumaan ko.kaupunkiin 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Puolan historia on monenkirjavaa ja se näkyy myös nykyään voimakkaasti. Krakova on usean asian keskus ollut joka vuosituhannella ja oli todella kiinnostavaa tietää myös kaupungin keskiaikaisesta historiasta. Puola on ollut yhtenäinen ja jaettu moneen kertaan. Puola on pitkään kuulunut kokonaan tai osittain jonkun muun vallan alle, kuten lähihistoriassa natsivallan ja sen jälkeen kommunistivallan alla. Nämä vaikutukset näkyvät kaikkein parhaiten esimerkiksi Krkaovassa. Kommunistien ylpeydenaihe on Nowa Huta.

 3. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  Matkakuumehan tästä postauksesta tuli! Krakova on itselle vieras kaupunki. Joskus lukiolaisena olen käynyt Varsovassa. Maanalaisissa tunneleissa olen vieraillut Tallinnassa.

  • villananna kirjoitti:

   Oma tyttöni on käynyt Varsovassa, Krakovassa sekä Sanokissa. Hän ei tykännyt Varsovasta yhtään, Krakova on hänen suosikki. Itse taas en ole käynyt Varsovassa ollenkaan, jos ei 8 tunnin oleskelua lentokentällä lasketa 😀

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Todella mielenkiintoinen postaus! Krakova kiehtoo todella paljon juuri historian vuoksi. Vaikka varsinkin se lähihistoria ei ole niin mukava.

 5. Elina //Vauhtihirmun elämää kirjoitti:

  Todella mielenkiintoinen postaus kaikkinensa! Aivan ihana jotenkin ajatuksena tuollainen paikka ja näiden kuvien sekä tekstien perusteella.. Matkakuume on taas nostettu muutaman asteen verran korkeammalle! 😀

  https://blogit.terve.fi/vauhtihirmunelamaa/

 6. Satu - Tsajut kirjoitti:

  Todella huikean näköinen tori. Nämä Krakova jutut ovat saaneet matkakuumeen nousemaan.

 7. Marjut kirjoitti:

  Nämä reissupostaukset on kyllä aina niin kivoja. Saa pienen maistiaisen erilaisista paikoista. 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Matkailu on niin kivaa ja tykkään kertoilla mitä kaikkea siellä tapahtui 🙂

 8. Teija / Lähdetään Taas kirjoitti:

  Tämä kuulosti tosi kiinnostavalta! En ole vielä käynyt Krakovassa, mutta olisi juuri sellainen, minkä itsekin laittaisin matkaohjelmaani. Ja välillä opastetut kierrokset on niin hyviä ja helppoja. Voi itse keskittyä olennaiseen, eli lomailuun 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Suosittelen Krakovaa, kaunein kaupunki mitä on. Nähtävää ja koettavaa on valtavasti.

 9. Markus / Hop Into My Boots kirjoitti:

  Tätä postausta lukiessahan tuli melkein nälkä kun noita kuvia katseli! Tai enemmänkin herkkuhammasta alkoi kolottaa 🙂

  Puolassa on tullut käytyä Gdanskissa ja Gdyniassa mutta vain yhden yön pikavisiiteillä mutta tätä lukiessa myös Krakova vaikuttaa oikein menevältä paikalta jossa pyörähtää.

  • villananna kirjoitti:

   Krakova on toinen kotini <3 Joten tie vie aina sinne, kun se on vaan mahdollista.

 10. Arja / Elämänmakuisia matkoja kirjoitti:

  Mielenkiintoista lukea Krakovasta, sinne tekisi mieli. Kiehtova paikka!

  • villananna kirjoitti:

   Krakova on upea paikka, niin paljon historiaa ja niin paljon nähtävää.

 11. Riitta reissaa kirjoitti:

  Krakova on kiinnostavinta Eurooppaa. Mahtava historia, ja upea arkkitehtuuri jossa historia näkyy ja tuntuu. Kopernikuskin opiskeli Krakovassa. Krakowassa ja sen ympäristössä voisi viettää enemmänkin aikaa historian yksityiskohtiin tutustuen.

  • villananna kirjoitti:

   Puolan historia on todella monenkirjavaa. Siellä on sattunut ja tapahtunut vaikka ja mitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *