Hae
VillaNanna

Tilkuista tehty neulemekko

Tilkuista tehty neulemekko

Tilkuista tehty neulemekko valloitti somessa muutamia vuosia sitten, olen todella ylpeä tästä mekosta edelleen ja tätä tulee paljon käytettyä vieläkin. Kuuluu minun voima vaatteiden joukkoon. Tämä mekko kerää edellee huomiota missä vain kuljenkin mekko päälläni. Tie jämistä mekoksi ei kuitenkaan käynyt ihan noin vain. Tästä tiestä kerron tässä postauksessa.

Minulle kaikenlaiset tilkuista tehdyt jutut on vähän niin kuin terapiatöitä. Niistä tulee ihan erilainen fiilis, mitä tulee muista tuunauksista tai ompelutöistä. Kaiken ns. roskan hyödyntäminen on jotenkin vaan niin mielenkiintoista. Miten lopultaan siitä hyödyttömästä ja tarpeettomasta tuleekin jotakin, joka on isompi juttu kuin olet alunperin ajatellut. Tänä aikana prosessoin vähän muutakin kuin vain jämiä ja samoja juttuja joutuu aina välillä käsittelemään uudelleen.

Tilkuista tehty neulemekko

Satuin löytämään aivan ihanan rahin kierrätyskeskuksen ilmaisosasolta, mutta rahi oli aika kamalassa kunnossa. Siksipä singahdin hakemaan puuvillaneuleita ilmaisosaston toisesta nurkasta. Näitä neuleita lähti 6 mukaani ja näin sain hienosti päällystettyä rahin. Mutta jämiä jäi valtavasti yli. Osasta ompelin pojalle hienon paidan ja tilkut vain pieneni ja pieneni. Tässä kohtaa minulle tuli täydellinen stoppi ompeluun.

Kyllä, meillä käsityöharrastajilla välillä iskee ompelujumi tai jokin muu käsityöjumi. Mitään ei saa aikaiseksi, aivot ovat täynnä vatkulia, eikä ideoista saa kiinni. Aivot käyvät ylikierroksilla ja ideajärjestelmä valuu. Tällöin muuttuu aivan zombiksi, silmät möllöttää päässä, suu valuu pitkin lattiaa ja kuola vaahtoaa. Jotain pitäisi tehdä mutta mitä ja miten ja ja… Tällainen vaihe menee jossakin kohtaa itsellään ohi, mutta joskus tarvitaan apua ja tällä kertaa avun toi Ompelumania facebook-ryhmä.

Ompelumania

Ompelumaniassa järjestetään erilaisia haasteita ja tällä kertaa järjestettiin kierrätyshaaste, johon halusin osallistua ihan sen vuoksi, että saisin jumini taltutettua ja kyllähän se talttui. Osallistuin haasteeseen kolmella työllä ja tämä mekko oli keksimmäinen niistä ja todellinen ykkönen. En olisi koskaan uskonut millaisen kohun se saa aikaan kun sen postaan eri ryhmiin.

Tilkuista tehty neulemekkoTilkuista tehty neulemekkoTilkuista tehty neulemekko

Tilkuista tehty neulemekko sai alkunsa vihdoinkin kun raahasin tämän puuvillapaitojen jämälaatikon työpisteelle ja aloin kaivella ja suunnitella mitä nyt tekisin. Suunnitteluvaihe ei ollut mitenkään helppo mutta vaatekaappini pelasti tässä asiassa, sillä yksi lempimekkoni inspiroi paljon ja lähdin työstämään siitä ideaa.

Tervikkeet:

 • erilaisia paksuja puuvillaneuleita
 • puuvillalankaa
 • saumuri

Tee näin:

 • Käytin apuna Moda 5/2007 lehden kaavaa. Asettelin eri tilkun osia kaavalle ja ompelin näin tilkkuja yhteen. Homma oli aikaa vievää, sillä piti koko ajan tarkistaa, että kaikki menee oikeaan kohtaan. Lopuksi leikkelin kappaleen kaavan muotoon kunnolla. Lopuksi ompelin osat yhteen ja myöhemmin virkkasin reunapitsin helmaan. Kuvissa sitä ei vielä ole. Helma saa olla hiukan epätasainen, jos haluaa.

Koko asu

Hiukan alussa hirvitti, että tulikko tehtyä nyt moka, kun henkarilla mekko näytti niin kauhealle, mutta kun vedin mekon päälleni, fiilis muutui heti ja tästä syystä mekko on minun voima vaatteeni. Selkä suoristui, ilo tuli kasvoille ja kyllä sitä tunsi olonsa ylpeäksi mekko päällään. Pakkohan sitä olis sitten mekon ympärille valita sellaisia osia, mitkä tuovat kivasti mekon esiin.

 • Mekko: Tehty ilmaisosastolta löydetyistä puuvillapaitojen jämäpaloista
 • Tuubihuivi: Itse neulottu, ei ohjetta
 • Kengät: Kierrätyskeskus, Nihtisilta
 • Takki: Fida, Maunulan liike

Materiaalia jäi ruhtinaallisesti vielä yli ja niistä tein tämän paidan sekä joulukoristeita. Tilkkuja kannattaa yhdistellä ja tehdä ihania tilkkuvaatteita. Itse rakastan niitä ja niitähän löytyy vinot pinot kaapista nykyään. Yksi työ onkin tulossa keväällä myyntiin.

Nautinnollista viikonloppua!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

10 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Tosi kiva mekko, sä kyllä niin osaat:)

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Nuo tilkut sopivat yhteen niin hyvin, että kuvittelisi niiden olleen suunniteltu tuohon alunperinkin 🙂

 3. Maisa80 kirjoitti:

  Olet kyllä tosi idearikas ja saat kivoja lopputuloksia! Kivan näköinen mekko. ?

 4. Riitta reissaa kirjoitti:

  Onpa hyvä idea ja taitavasti toteutettu. Todella tasapainoinen kokonaisuus. Kivasti olet yhdistellyt kokonaisuuteen muutakin tyylikästä kierrätettyä.

 5. tuulanneli kirjoitti:

  Todella hyvin tehty ja hienosti toteutettu idea jälleen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *