Hae
VillaNanna

Älä osta mitään -päivä

Tänään vietetään Black Fridayta, ostohysterian juhlapäivää. Ihmiset tarkkailevat alennuksia hullun kiilto silmissä ja juoksevat isoina joukkoina kauppoihin kuin harakat kullan perässä. Pelkkä ajatuskin moisesta ahdistaa. Onneksi on vastapainoksi tullut toinen juhla, Älä osta mitään -päivä. Se sopii minulle paremmin kuin hyvin. Tämä päivä on hyvä myös siksi, että on hyvä hetki pysähtyä, edes kerran vuodessa ja miettiä omia kulutustottumuksiaan ja tehdä parannuksia siihen, minullakin on paljon parannettavaa. Oikeaan suuntaan olen kyllä menossa.

Älä osta mitään -päivä on kansainvälinen kulutuskriittininen teemapäivä, joka on saanut alkunsa Kanadasta. Päivän tarkoitus on se ettei yhden päivän aikana osta mitään tavaraa tai käytä rahaa muutoinkaan. Se on myös erittäin hyvä hetki tosiaan pysähtyä miettimään omaa kulutustaan. Tästä päivästä onkin hyvä siirtymä toiseen teemaan, jonka kautta itse innostuin hankkimaan vaatteemme kirppareilta tai tuunaamaan vanhoista uutta. Vuosi ilman uusia vaatteita -haaste. Tärkeää on näissä kampanjoissa herätellä itseään löytämään ekologisempia vaihtoehtoja ja ottamaan ne osaksi jokapäiväistä elämää.

Oletko sinä pysähtynyt miettimään omaa kulutustasi?

Minulle shoppailuholistille alku oli aika kivinen ja itkua ja hammasten kiristystä oli monen monta. Mutta nyt kun katson näitä vuosia, niin olen todella tyytyväinen siihen missä nyt olen. Tällä hetkellä keskityn vain siihen, että vien Hope -yhdistykselle tai Kierrätyskeskukseen niitä tavaroita, joilla itse en tee enää yhtään mitään. Olen oppinut luopumaan myös kengistä…
Ainoa iso kompastuskivi minulla on vielä materiaalin määrät. Pitää oppia hankkimaan materiaalit vain niihin projekteihin, joita nyt juuri tekee tai suunnittelee. Ei yhtään enempää, ei mitään isoja varastoja mitä minulla on nyt. Niitäkin olen alkanut pienentää reilusti. Seuraavaksi meinaankin tehdä askartelulahjoituksen Kierrätyskeskukseen. Kevään puolella alkaa tämä projekti.

Käsityön harrastajana on välillä suuria vaikeuksia yhdistää ostamattomuus tai ekologisuus näin ylipäänsä, itse kun en kykene siihen, että vaatteita on vain muutama. Olen mielialapukeutuja ja töissä tarvitsen ihan eri vaatteet taas kuin vapaa-aikana. Ulkoiluun myös pitää olla olla omansa. Toki kaikki tarpeelliset tulee kirppiksiltä mutta välillä on mietittävä myös uuden ostamista, sillä esimerkiksi vaelluskengät eivät ole ihan parhaasta päästä kun kirpputoreja kiertää. Onneksi nyt vanhemman pojan pieneksi jääneet vaelluskengät on säästetty ja näin minä ja nuorimmainen sai ”ilmaiseksi” kengät ulkoiluun.

Joulua kannattaa myös silmäillä ja miettiä, että pitääkö siihen hysteriaan lähteä mukaan, voiko joulun luoda muulla tavoin. Muutama vuosi sitten rakensin koko joulun kierrätysajatuksella ja julkaisin juttuja niin kierrätyskoristeista kuin joulun välipäivien hävikkiruokavinkeistä. Ymmärsin, ettei kaikkea ole pakko ostaa, lahjatkin voidaan antaa monasti aineettominakin tai hankkia kirpputorilta, tehdä tekstiilijätteestä yms. Vaihtoehtoja löytyy isot määrät, mikä ikinä sopii kenenkin perheelle.
Kirpputorilta hankitut lahjat ovat puhuttaneet ihmisiä paljon ja nyt myös vanhoista vaatteista ja tavaroista tehdyt lahjat ja koristeet.

Asenteet muuttuvat pikku hiljaa! 

Suloisia tarjoiluastioita voi tehdä oman kaapin perukoille jäänneistä astioista tai sitten napata Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta jotain hauskaa mukaansa ja yhdistää kotona toisiinsa.
Mukavaa viikonloppua!
-Melissa-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *