Hae
VillaNanna

Pelottava tekoäly

Pelottava tekoäly

Täytyy sanoa, että tekoäly on pelottava. Toki sen kanssa voi tehdä paljon hyvää ja sitä voidaan käyttää kaikkeen hyvään, mutta sitä käytetään myös kaikkeen pelottavaan. Luodaan todellisuuksia, joita ei oikeasti ole, mutta moni niihin lankeaa ja uskoo mitä näkee.

Pelottava tekoäly

Nykyään on saatavilla jos jonkinlaisia sovelluksia, joilla voidaan muokata vaikka valokuvia ja ne ovat hauskoja siinä mielessä, että on kiva nähdä miltä voisi ehkä näyttää. Mutta pelottavaa on se, ettei niissä ole mitään sinua, jotenkin sieluttomia ja omituisia. Tekoälyllä voidaan luoda myös taidetta ja tehdä valokuvia paikoista ja ihmisistä, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Osa kuvista on niin todellisen näköisiä, että en ihmettele, että niihin uskotaan.

Tekoälyä käytetään nykyään paljon myös propagandan välineenä ja se on tässä kaikkein pelottavinta. Monet eivät osaa nähdä, ettei kuva tai video ole totta. Se on pelkkää valhetta, jonka on tarkoitus johdattaa ihmisiä harhaan. Enää ei siis riitä, että keksitty asia tehdään ilman tekoälyä, vaan nyt on tekoäly tekemässä sen minkä ennen ihminen teki itse.

Tekoäly ja minä

Oma puhelin muokkaa kuvia jo tekoälyä käyttäen, onneksi kuitenkin vähän. Mutta käyttää kuitenkin. Sen vuoksi välillä tuntuu sille, ettei tunnista kuvaa jonka on ottanut. Enkä puhu nyt minun omista kuvista, vaan ihan myös luontokuvista sekä kaupunkikuvista. Mutta muutoin tulee käytettyä aika vähän tekoälyä mihinkään. Toki pakkohan on tiedon haluisen ihmisen kokeiltava miltä näyttäisi tekoälyn avustamana. Tosin tällaiset sovellukset, eivät kuitenkaan tee minua vaan lisää kasvoni toiseen kuvaan.

Tekoälyltä ei voi kuitenkaan välttyä. Käytämme arjessa aika paljon tekoälyä ja sen hyviä puolia. Emme aina edes ihan tajua milloin käytämme tekoälyä, niin täydellisesti se on sulautunut arkeemme. Esimerkiksi hakukoneet ja monien käyttämät digitaaliset avustajat. Näitä monet käyttää päivittäin. Elämme jo niin täysin yhdessä tekoälyn kanssa, että jos se poistuisi käytöstä, olisimme ehkä hetkisen aivan kuutamolla, että mitäs nyt tehdään.

Se, että leikimme innoissamme kuvillamme käyttäen tekoälyä muokkaamaan niitä, on vain pikkuruinen piste siinä meressä, jossa nyt uimme. Tulevaisuus näyttää miten paljon hyvää ja pahaa me tällä tekoälyllä saamme aikaan. Kun en ole enää vuosiin uskonut ihmiskunnan hyvyyteen, niin uskon siihen, ettei tällä AI:lla tulla saamaan kauhean hyvää lopputulosta.

Pelottava tekoäly

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Pinterest

4 kommenttia

  1. Milla / https://www.moonshapedlittlebox.fi/ kirjoitti:

    Tekoäly kehittyy kieltämättä hurjaa vauhtia ja pelkästään kolmen sekunnin videosta saa tehtyä ko. videolla esiintyvästä ihmisestä ihan minkälaisen videon vain. Siis ihan minkälaisen videon tahansa aidonnäköisenä ja kuka tahansa perus- Pena pystyy sen tekemään. Tämä on hyvä pitää mielessä, varsinkin jos julkaisee someen lapsista minkäänlaista materiaalia – videoista saatua ääntä on jo käytetty mm. huijauksissa ja kiristyksissä, sekä kuvista on tehty aidonnäköistä video- ja kuvamateriaalia ihmisille, joille kukaan vanhempi ei halua luovuttaa materiaalia omasta lapsestaan! 😤

    Tekoälyn vastuullisuusasiat ovat myös lapsen kengissä, sillä joidenkin tekoälyjen ”databasessa” on sisältöjä ja esimerkiksi taidetta, sekä kuvia, joiden käyttöön ei ole minkäänlaista lisenssiä tai lupaa. Toivottavasti EU:ssa saavat määriteltyä tekoälyn osalta lait ja sun muut niin, että tekoälyn käyttö olisi vastuullisempaa ja reilumpaa. 🤔😊

    • villananna kirjoitti:

      Totta joka sana. On aika pelottavaa mitä kaikkea voidaan tehdä hyödyntäen tekoälyä. Tuo on myös ihan totta, että tekoäly kehittyy kovaa vauhtia, mutta mitään vastuullisuutta tai muutakaan ei olla huomioitu ja kunnon pelisääntöjä ei olla tehty.

  2. Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra kirjoitti:

    Tekoäly ei ole pelottava, hyvä tai paha, mutta ihmiset sen takana ovat. Se on vain työkalu. Myös vasaralla voi tappaa, vaikka se ei ole sellaiseen tarkoitettu.

    • villananna kirjoitti:

      Se on totta, ihmiset eivät ole niin kilttejä ja ihania, että käyttäisivät ympärillä olevaa vain hyvään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *