Hae
VillaNanna

Kuusiston linnan rauniot

Kuusiston linnan rauniot

Kuusiston linnan rauniot kohoaa Kaarinan Kuusistossa. Tämä kirkon ylimysten entinen linna on yksi upeimmista, mitä Suomessa on ollut. Nykyään linnasta on pelkkä raunio jäljellä ja sen historia kuiskitaan tuulessa. Mutta jo raunioista näkee miten upea linna se on joskus ollut. Oletko käynyt koskaan tutustumassa tähän paikkaan?

Kuusiston linnan rauniot

Kuusiston linna rakennettiin keskiajalla pienelle saarelle katollisen kirkon piispoille turvapaikaksi sekä residenssiksi. Ensimmäiset merkinnät linnasta on 1295, mutta tarkkaa ajankohtaa rakentamiselle ei valitettavasti ole. Tuohon aikaan linnan varustus kuitenkin oli puinen. Kivilinnan rakentaminen aloitettiin 1300 -luvun alussa ja oli saavuttanut lopullisen laajuutensa 1300 -luvun lopussa. Raaka-aineet saatiin saarelta sekä lähialueelta. Linnan muurit tosin olivat vielä matalia ja linna muutoinkin hyvin vaatimaton.

Maunu II Tavastin aikana linna koki loistokkaimman vaiheen, Maunu II Tavasti oli vaikutusvaltaisin piispa. Hänen kerrotaan rakentaneen suurimman osan linnaa ja hänen aikanaan linna varustettiin vahvaksi kaupan ja puolustuksen tukikohdaksi. Linna oli tänä aikana ylellinen palatsi, jonka muurit kohosi kohti taivasta, linnaa pidettiin jopa upeampana kuin Turun linnaa. Tiettävästi linna paloi kaksi kertaa ja tärkeitä arkistoja tuhoutui paloissa. Linna kunnostettiin palojen jälkeen.

1500 -luvulla linnaa varusteltiin edelleen suurin kustannuksin ja linnaa myös laajennettiin sekä muureja korotettiin entisestään. Lopulta linnassa oli kolmikerroksinen päälinna palatseineen, kappeleineen ja taloussiipineen. Päälinnan ulkopuolella oli kolme esilinnaa ja torneja oli useita.

Kuusiston linnan rauniot

Kuusiston linnan alasajo

Viimeiseksi linnanherraksi jäi Arvid Kurki, joka sekaantui maalliseen politiikkaan ja tästä syystä joutui pakenemaan linnasta, paon aikana hän haaksirikkoutui ja hukkui. Näin katollisten piispojen valtakausi Kuusistossa päättyi ja tilalle astui tanskalaiset vallanpitäjät. Kustaa Vaasa valtasi linnan sekä antoi käskyn purkaa linna tämän jälkeen. Kuusiston linnan kiviä on viety Turun linnan entisöintiin, Piikkiön kirkon seiniin sekä myös 1800 -luvulla linnan kiviä vietiin Ahvenanmalle Kastelholman linnan entisöintiin.

Näin Kuusiston upeasta linnasta jäi jäljelle vain rauniot, joista näkee miten upea linna se on joskus ollut. Aika nopeasti kasvillisuus valtasi linnan ja vasta 1870 -luvulla linnaa alettiin kaivaa esiin, raunioita on tutkittu, korjattu sekä tuettu. Korjauksia tehdään edelleen.

Minusta on niin sääli, ettei linnasta ole enää muuta jäljellä kuin nämä rauniot, olisi ihana kulkea linnan saleissa ja makuukamareissa ja tuntea voimakkaammin linnan historia käsissään.

Lähteet: Luontoon.fi 

Kuusiston linnan rauniot Kuusiston linnan rauniot

Suomessa on paljon upeita kohteita

Suomen historia on mielenkiintoinen ja nähtävää on valtavasti.  Löytyy linnoja ja unohdettuja historian helmiä keskellä metsää. Nämä linnan rauniot teki minuun suuren vaikutuksen ja tosiaan olisi ihana tuntea myös tuo linna ympärillä. Fiilis on aika korkealla kun tuolla kulkee, linnan voi aistia ympärillään, vaikka muurit eivät enää kohoa kohti taivasta. Linnan muodon näkee selvästi ja nähdä miten siellä on eletty ennen. Jos tykkää linnoista, kuten meidän perhe, niin kannattaa käydä tutustumassa Kuusiston linnan raunioihin ja tutustua sen historiaan. Alueelle on vapaa pääsy.

Kuusiston linnan rauniot

Nautinnollista lauantaita kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

LUE MYÖS:

Raaseporin linnanrauniot

Kastelholman linna

2 kommenttia

  1. FinInTirol kirjoitti:

    On tuolla pariin kertaan tullut oltua pignikillä pikku grillin kanssa silloin, kun asuttiin Turussa. Hieno kesäisen päivän viettopaikka. Suosittelen käymään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *