Hae
VillaNanna

Jagellon yliopisto

Jagellon yliopisto

Jagellon yliopisto oli meille kiva yllätys, kun lähdimme kiertelemään ja tutustumaan Krakovan vanhaan kaupunkiin. Yliopiston museo on myös erittäin hyvä retkikohde. Tällä kertaa se oli suljettu, olihan sentään pyhäpäivä. Meillä oli kaikkien retkien lisäksi ihan vapaapäiviä, jolloin emme olleet suunnitelleet mitään ihmeempiä. Tämä oli sellainen päivä ja tarkoitus oli kiertää puistoa, joka kiertää vanhankaupungin ympärillä ja käydä kuvaamassa kaupungin porttia. Toki tällä reissulla poikettiin myös Jagellon yliopistossa, sen puistossa ja sisäpihalla. Jagellon yliopisto on upea paikka.

Tänä aamuna oli aikaa nukkua vähän pidempään ja tehdä aamiainen hiukan pidemmän kaavan mukaan. Voitte uskoa, että se teki hyvää. Ei kiire syödä, ei kiire retkien tapaamispaikalle, ei kiire minnekkään. Olla vaan ja ihmetellä. Tämä päivä menee vanhaan kaupunkiin tutustumalla, se oli suunnitelma. Myös hiukan mietittiin, että pitäisikö sitä mennä joulutorin lasten tapahtumaan, mutta ihan hyvä, ettei menty, sillä tori on piukassa ihmisiä. Me saimme kyllä nauttia tunnelmasta, vaikkei tuohon lasten tapahtumaan menty.

Jagellon yliopisto

Jagellon yliopisto rakennettiin vuonna 1364 ja se on Puolan vanhin yliopisto ja yksi maailman vanhimmista yliopistoista. Yliopiston historia on surullinen, samoin kuin muidenkin maiden yliopistojen, jotka joutuivat natsivallan alle. Vuonna 1939 natsit pidättivät yliopiston 105 professoria ja 33 luennoitsijaa, heidät lähetettiin Sachsenhausenin keskitysleirille ja siitä eteen päin Dachaun keskitysleirille. Natsit tuhosivat maan älymystön ensimmäisenä saavuttuaan Puolaan. Näin tapahtui jokaisessa maassa minne natsit menivät. Tämän pidätyksen jälkeen yliopisto suljettiin.

Sodan jälkeen ei kommunistihallinto ollut sen parempi. Sotaa edeltäviä opetusta inhottiin ja lopulta kommunistihallinto tukahdutti tiedekunnan 1954. Kun kommunisti hallinto kaatui 1991, pääsi Puola jälleen rakentamaan vanhaa yliopistoa uuteen loistoon.

Tänä päivänä yliopistossa on 40 000 opiskelijaa ja Jagiellon yliopisto koostuu 15 tiedekunnasta, humanistiset, lääketiede, oikeustieteelliset, luonnon- ja yhteiskuntatieteet mukaan lukien. Yliopisto on Coimbra-ryhmän sekä Europaeumin jäsen.

*****

Jagellon yliopistoJagellon yliopisto

Jagellon yliopisto

Jagellon yliopisto

Rakastan sitä, että voimme kävellä sinne tänne, ilman suunnitelmia. Sujahtaa sellaisesta ovesta sisään mistä ihmisiä tulee ja menee. Tutustua ympäröivään kaupunkiin ihan kaikessa rauhassa, oppia valtavasti uutta tuosta kaupungista ja sen historiasta. Minua ei haitannut vaikka yliopiston museo ei ollut avoinna, Puistossa ja sisäpihassa oli jo paljon ihmeteltävää ja se antoi kipinän, että enemmän pitää ensi kerralla nähdä. Kävellen näkee ja kokee niin paljon enemmän kuin muilla tavoin kulkiessa. Autolla kun kulkee, näkee vain kadut ja muut autot, ei oikeastaan muuta.

Olin yllättynyt siitä miten helposti pääsin irtautumaan Kazimierzista ja nautin kovasti meidän tutkimusretkestä vanhan kaupungin kujilla ja porteilla. Saatiin huikopalaa seinästä ja nautittiin lämpimiä juomia torin ravintolassa ihanassa lämpöisessä terassissa. Tällaisia toivoisin niin Suomeenkin. Olivat aivan ihania istua ja oleskella.

Krakovan Barbikaani ja kaupungin portti

Krkaovan Barbikaani on komea etuvartioston linnoitus, joka on kuulunut aikanaan kaupungin muuriin. Barbikaani on yksi harvoista jäljellä olevia muistoja aikanaan kaupunkia kiertävästä muurista. Tämä goottinen rakennus rakennettiin noin vuonna 1498 ja se on yksi kolmesta vartiotornista, ja toimi aikanaan tarkastuspisteenä kaikille kaupunkiin saapuville. nykyään se toimii museona, mutta tällä kertaa se ei ollut avoinna, koska pyhäpäivä. Tämä on myös sellainen, joka jää seuraavaan kertaan kun menemme Krakovaan.

 

Oli ihanaa, että olitte reissussa meidän kanssa, mutta nyt me lähdetään kiertämään kaupunkia lisää ja jätämme teidät tähän, ihanaa päivää teille jokaiselle!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

10 kommenttia

  1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

    Voi kuinka mielenkiintoinen tuo teidän reissunne on ollut. Tuonne on ehdottomasti itsekin päästävä! 🙂

    • villananna kirjoitti:

      Kyllä, nyt ollaan todella kierrelty ja käyty monessa paikassa. Pojilla on ollut todella kiinnostava reissu ja ovat oppineet paljon.

  2. Jael kirjoitti:

    Olipa surullinen tarina tuollakin yliopistolla, mutta onneksi se toimii tänään taas uudelleen. Tosi kaunis tuo yliopiston sisäpiha:) Kiva retki teillä taas tuolla:)

    • villananna kirjoitti:

      On kyllä surullinen. Natsit teki tätä, että ensimmäisenä tuhosivat älymystön, siksi natseille tuli isoja ongelmia, esimerkiksi poliisivoimissa, kun heillä ei ollut enää super tutkijoita ja moni sodan sarjamurhaaja lipesi käsistä…

  3. souliina kirjoitti:

    Teillä on kyllä ollut todella upea reissu, olette nähneet ja konetet niin paljon.
    Huomioni kiinnittyi noihin uskomattoman kauniisiin yksityiskohtiin, joita oli mm tuossa ovessa-upeita!

    • villananna kirjoitti:

      Krakova on sellainen kaupunki, että kun sinne menee, janoaa sen historiaa ja mitä enemmän näkee ja kokee, sen enemmän haluaa nähdä ja kokea. Tosin, mä olen aivan koukussa tähän kaupunkiin 😀

  4. Marianne kirjoitti:

    Upeita vanhoja rakennuksia! Ne on niin inspiroivia 🙂

    • villananna kirjoitti:

      Kyllä, Krakovassa on paljon vanhoja rakennuksia ja siellä on aivan ihana fiilis.

  5. tuulanneli kirjoitti:

    Teidän reissu on ollut upea ja moniin kivoihin paikkoihin olette tutustuneet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *