Hae
VillaNanna

Yleispuhdistusaine – Kevätsiivous parvekkeella

Se on nyt virallisesti täällä, kevät. Meillä se tarkoittaa myös parvekekauden avausta ja aivan ihana avaus olikin, vaikka aurinko ei jaksanut eilen paistaa muuta kuin ihan aamulla. Ihan täydellinen päivä siivota parveke kesäkuntoon. Parvekkeen siivoaminen oli myös mahtava hetki testata itse tehtyä yleispuhdistusainetta. Loistava juttu tämä puhdistusaine. Tykästyin todella paljon ja mikä parasta voi hyödyntää hyvin kaikki sitrushedelmien kuoret. Itsellä ei tällä kertaa ollut kovin paljon noita kuoria mutta seuraavaan satsiin sitten enemmän. 

Etikka on tehokas ja luontoystävällinen tapa puhdistaa pintoja ja poistaa parhaiten myös hajuja ( oma kokemus). Etikkaa voi hyödyntää myös vaatehuollossa hyvin, siitä kuitenkin myöhemmin erillisessä postauksessa. Etikka on hapanta (ph on noin 2,5-3) joten sitä ei suositella käytettäväksi esimerkiksi emali, alumiini tai marmori pinnoille. Etkan oma haju poistaa hyvin epätoivottuja hajuja hyvin tehokkaasti ja etikan oma haju taas katoaa tuulettamalla ja tilalle tulee ihana raikas ja puhdas tuoksu, ei kemikaalikäryä. Jos etikan haju kuitenkin on itselle liian pistävä sellaisenaan voi pesuaineisiin lisätä sitrushedelmien kuoria. 
Yleispesuaine
1l etikkaa
1l vettä
sitruunan kuoria ja jämiä
Sekoita etikka ja vesi yhteen isompaan purkkiin ja laita lopuksi sitruunan kuoret joukkoon. Anna vetäytyä noin 2 viikkoa. Laita puhdistusaine esimerkiksi suihkeppulloon. 
* Pesurätit sekä kestotalouspaperia voi tehdä leikkuujätteestä tai vanhoista vaatteista. 
Kestotalouspaperi
Hellanpuhdistaja
Itse tykästyin tähän puhdistusaineeseen monella tavalla. Lika lähti helposti ja sellainen tavallinen kemikaalilöyhkä ei jäänyt pyörimään parvekkeelle vaan aika nopeasti etikan haju katosi. Tosin kyllä se ihana sitruunan tuoksukin siellä oli. Vaimeana kutittamassa. Mielestäni tämä puhdistusaine putsasi lian tehokkaammin mitä kemikalipesuaineet tekee. Tämä ei myöskään kutita ihoa. Tämä jää siis meillä käyttöön ja siirtää nuo kemikaali puhdistusaineet syrjään. 
Plussia: 
* tehokas
* ruokahävikki pienenee
* hinta
Miinukset:
* Aika

Parveke on meille tärkeä elementti. Kun muutetaan uuteen asuntoon, niin parvekkeen koko tarkistetaan heti. Tästä nykyisestä pienempää parveketta ei meillä haluta. Parveke on meillä kesähuone. Yksi huone lisää. Täällä me vietämme lähes koko kesän syöden, pelaen, oleskellen. Välillä lapset jopa nukkuvat öitään parvekkeella. Siksi keväällä kun parveke laitetaan kesäkuntoon on se juhlan paikka. Siivous ja hyvä ruoka siihen päälle, siitä alkaa meidän kesä ja nautinto.
Meidän parveke on myös nyt aika valmis, kukat ja vihreät hyötykasvit puuttuvat mutta kun lämpötila nousee, niin nekin pääsevät sitten parvekkeelle nauttimaan olostaan ja kokeilen saanko vielä lähes kuolleet kukkani henkiin. Onnistun talven aikaan tappamaan kaikki ihanat kukat. En siis ole mikään viherpeukalo, valitettavasti.
Meillä koirat odottivat täristen parvekkeen ovella kun siivosimme ja kun heille annettiin lupa tulla partsille, niin ryntäys oli sellainen, että meinasin kaatua siinä hötäkässä. Nuppu ja Söpö löysivät lempipaikkansa nopeasti ja voi sanoa, että myös koirat tykkää meidän kesähuoneesta. Parvekkeen vaiheita voi kurkkia täältä. Olen tällä hetkellä niin tyytyväinen tähän sisustukseen, että mitään isoja muutoksia tuskin on tulossa missään vaiheessa. Ruokapöytä pitää tosin vähän huoltaa kun on kesät talvet kosteassa mutta muutoin ei tarvitse mitään korjailla tai muuttaa. 
Tervetuloa meidän kesähuoneen avajaisiin!
Tarjolla on hyvää seuraa ja ruokana flammkuchen ja mezzelunet herkkusienillä. Kesä on nyt alkanut!

Flammkuchen
pizza ranskalaisittain tai valkoinen pitsa

Pohja:
3dl vehnäjauhoja
1/2 tl merisuolaa
3rkl oliiviöljyä ( käytin chilibasilika mausteista oliiviöljyä)
1 1/2 dl vettä
Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lisää öljy, sekoita. Lisää vesi muutamassa erässä ja sekoita hyvin. taikina on valmis kun se irtoaa sormista sekä kulhon reunoista. Jätä taikina vetäytymään.
Täyte:

valkosipulia
sipulia 
creme fraichea
1/2 suolaa
mustapippuria
1pkt kalkkunapekonia
ruohosipulia
Kuori ja hienonna valkosipuli ja sipuli sekä kalkkunapekoni. Paista sipuli sekä kalkkunapekoni öljyssä. Sekoita valkosipuli creme fraichen joukkoon hyvin. Silppua ruohosipuli odottamaan.
Puhdista leivinpelti hyvin ja öljyä se. Kauli taikina leivinpaperin päällä hyvin ohueksi ja kumoa se leivinpellin päälle ja irroita leivinpaperi. 
Levitä valkosipuli-ranskankerma pohjalle, ripottele mausteet ja levitä sen jälkeen paistetut sipulit ja kalkkunapekoni. Laita lopuksi ruohosipulia (itsellä ei ollut)
Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Mezzelunet
Tuoreita ricottajuusto-basilikatäyte mezzelune pastaa
Herkkusieniä
sipulia 
valkosipulia
öljyä
tuoretta basilikaa
merisuolaa
mustapippuria
Silppua herkkusienet, valkosipuli, sipuli ja paista öljyssä. Mausta.
Keitä mezzelunet ohjeen mukaan. Sekoita herkkusienien kanssa ja tarjoile.

Ihanaa alkanutta viikkoa!
-Melissa-

16 kommenttia

  1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

    Itsellä on jo pitkään ollut mielessä, että pitäisi itse puhdistusainetta etikasta tehdä, mutta en ole saanut aikaiseksi, jospa sitä nyt kauppalistalle sitruunat ja etikan muistaisi laittaa 😀

  2. Susanna kirjoitti:

    Ihana parveke! Minkä kokoinen tuo on?

  3. Jael kirjoitti:

    Nam:) Minäkin teen itse siivousaineet, mutta appelsiinin kuorista, ja sitrusöljyäkin olen tehnyt. Nytkin tein viikonloppuna siivouksen omalla "aineellani" Ja koiran turkkiin suihkutan liuosta jossa etikkaa, teepuuöljyä , rosmariinia ja eukalyptusta, sen sijaan että laittaisin niitä ötökkämyrkkyjä.

  4. Jani / Kaikki Paketissa kirjoitti:

    Siivousaineita en ole vielä itse tehnyt, mutta tämän innoittamana ensi viikonloppuna voisi kokeilla 🙂

  5. MINNA N/Sukat hukassa kirjoitti:

    Etikka on ihan mahtava, käytän sitä pyykinpesua myöten melkein kaikkialla 🙂

  6. Melissa L kirjoitti:

    Kannattaa tehdä. Aivan ihana tapa saada koti puhtaaksi 🙂

  7. Melissa L kirjoitti:

    Parveke on noin 6 neliön kokoinen 🙂

  8. Melissa L kirjoitti:

    Täällä on valtavasti punkkeja ja tässä mietitäänkin, että millä suojataan Nuppu kun sillä on hankala ihosairaus ja noita litkuja ja pantoja ei voi laittaa sille :/

  9. Melissa L kirjoitti:

    Tämä on kyllä niin ihanaa tavaraa 🙂

  10. Melissa L kirjoitti:

    Kyllä vain. Etikka on ihan paras 🙂

  11. tuulanneli kirjoitti:

    Kiitos vinkistä puhdistusaineeseen! Olen lukenut paljon tuosta etikasta, että nyt on pakko kokeilla!

  12. DiaryOfShopaholic kirjoitti:

    Tuota etikkaputsaria voisin kokeilla itsekin, kiitos ohjeesta! 🙂

  13. Melissa L kirjoitti:

    Suosittelen ottamaan etikan mukaan kodin huoltoon. Näitä vinkkejä tulee myöhemmin lisää missä kaikessa voi etikkaa käyttää 🙂

  14. Melissa L kirjoitti:

    Meikäläinen on tosi innoissaan siivoamisesta nyt kun ei tarvitse miettiä hajuja ja ihottumia. Tää oli kyllä paras ratkaisu aikoihin, että otin etikan mukaan siivoukseen.

  15. Maiju kirjoitti:

    Kiitos puhdistusainevinkistä! Kauan olen ollut aikeissa tehdä puhdistusaineita itse, mutten ole saanut vielä aikaiseksi.

  16. Melissa L kirjoitti:

    Onneksi tämä on helppo tehdä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *