Hae
VillaNanna

Rikkinäiset vaatteet uudeksi

Rikkinäiset vaatteet uudeksi vaatteeksi on kiehtova matka, joka kerta kun siihen lähtee. Miten yhdistää rikkoutuneet niin, että siitä tulee yksi tai kaksi uutta vaatetta tai asiaa, tai miten saa kaiken materiaalin käyttöön. Tämä on sellainen asia mikä kiehtoo aina. Miten kaikki tapahtuu, miten kaikki onnistuu ja millainen on lopputulos, onko se lähellekkään sitä mitä ajatteli alussa. Niin paljon liittyy tähän yhteen pieneen asiaan.

Tässä siivouksen lomassa nuorimmaisen kaapista lähti iso määrä vaatetta Hope -yhdistykselle, mutta löytyi myös vaatteita, jotka eivät olleet enää luovutuskelpoisia, joten ne pääsivät tuunausläjään odottamaan parempia aikoja, tosin se aika tuli varsin nopeasti. Idea saapui salaa päähän ja seuraavana päivänä oli kaivettava kaavalehtiä ja sopiva kaava löytyi. Käytin Suuri Käsityö 3/2019 lehden kaavaa.

Rikkinäiset vaatteet uudeksi

Mitä tein

Piirsin kaavat ja fileoin vaatteet huolellisesti, kaikki osat on hyvä säästää, jos niitä vaikka tarvitsisi. Pinosin osat omiin pinoihinsa! Huput huppuihin, hihat hihoihin jne. Tietää helpommin mitkä kappaleet ovat isoja ja mitkä pieniä. Piirsin ja leikkelin kaavan sopivaksi ja merkkasin tarkkaan osat, että tiedän mikä ommellaan mihinkin. Leikkasin osat ja pinosin ne omiin pinoihin. Jokainen osa ommeltiin järjestyksessä ja näin pikkuhiljaa sain muotoiltua pienistä osista hihan tai etukappaleen. Pyrin hyödyntämään kaikki osat. Myös vetojekerju on purettu housujen taskuista käyttöön.

Mitä tarkoittaa vaatteen fileointi?

Se tarkoittaa sitä, että vaate puretaan osiksi, Esim. taskut puretaan etukappaleesta ja hihat irroitetaan etu-ja takakappaleista. Kaikki osiksi.

Fileoinnin jälkeen on paljon helpompaa suunnitella mitä osia käyttää mihinkin. Näkee myös mitä kaikkea voi hyödyntää, uudessa työssä, kuten vaikka resorit. Jos ei samassa tuunauksessa käytä, niin kannattaa säästää myöhempää varten.

Nyt kun saatiin rikkinäiset vaatteet uudeksi vaatteeksi, on hyvä lähteä ulos kuvaamaan vaate, mutta miten kävi? Miten kummassa äiti joutuikin malliksi? Vastaus on aika helppo, poikaa ei näkynyt mailla eikä halmeilla, joten heittäydyin 10 vuotiaaksi pojaksi ja aloin poseerata niin kuin kuuluukin. Parasta hommassa on muuten myös se, että myös kassi on tehty vanhasta paidasta! Haluatteko tietää kassista enemmän? Kassipostaus tulee myöhemmin, kunhan ehdin kirjoittaa, en halua sitä tähän tämän enempää…Nyt tämä Härdellin upea uusi paita 10 vuotiaan Härdeliinin päällä.

Rikkinäiset vaatteet uudeksi

Rikkinäiset vaatteet uudeksi

Rikkinäiset vaatteet uudeksi

Mukavaa päivää kaikille!

-Melissa-

8 kommenttia

 1. Elina / Kerroksia kirjoitti:

  No ohhoh, minulta jäisi kyllä tekemättä! Joskus harmittaa, kun ompelutaitoja ei ole tullut pidettyä yllä kouluaikojen jälkeen… Mutta tuo paita on kyllä hieno, ei tule ainakaan samanlaista vastaan 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Ei se taito katoa, kun helposta aloittaa, niin pian osaa vaikka kuinka ja paljon 🙂

 2. Katta /Arki(paska)ruokaa www.arkipaskaruokaa.fi kirjoitti:

  Ihanan yksilöllinen paita! Toivottavasti ipana tykkää. ☺️ -Katta /Arki(paska)ruokaa http://www.arkipaskaruokaa.fi

 3. Reetta kirjoitti:

  Oi vitsi! Älyttömän hyvännäköinen lopputulos 😮

 4. hannamariav kirjoitti:

  Tuo on kyllä niin upea taito! Ihte ei ole tullut mitään tälläistä todella pitkään aikaan – pitäisi antaa kyllä mahdollisuus tälläiselle tekemiselle joskus!

  hanna
  http://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä kannattaa antaa mahdollisuus vanhalle vaatteelle. Pienikin muokkaus tekee paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *