Hae
VillaNanna

Kastelholman linna

Kastelholman linna

Kastelholman linna oli meillä ainut suunniteltu kohde ja aluksi meidän tarkoitus oli mennä sinne linja-autolla, mutta koska  me emme luottaneet julkiseen liikenteeseen, niin meidän vuokra-auto odotti hotellin parkkipaikalla. Oli muutenkin hyvä juttu, että meillä oli vuokra-auto, nimittäin linja-autolla emme olisi päässeet niin vain takaisin Sundista.

Kastelholman linna

Kastelholman linna on keskiaikainen linna, jonka loistoaika oli Kustaa Vaasan aikana, linna on saanut uutta ulkonäköä monen sadan vuoden aikana, mutta lopulta linna hylättiin ja sen annettiin rapistua ja raunioitua. Nykyään linna on restauroitu upeaksi linnaraunioksi ja kesäisin linna on avoinna turisteille. Alueella on myös ulkomuseo sekä vankilamuseo. Linnaan pääsee museokortilla, ilman korttia linna +vankilamuseo 8€ aikuisilta ja lapsilta 5€.

Linnassa oli sama fiilinki kuin on Raaseporin linnanraunioilla. Tosin Kastelholman linna on suurempi ja komeampi kuin Raaseporin linnanrauniot. Toki Kastelholman linna on paremmin säilynytkin. Itse rakastan linnoja ja aina on nähtävä yksi jos ollaan sellaisella paikalla, missä linnoja on. Siksi Puola, Saksa sekä Englanti ovat meillä matkalistalla, linnakierrokset ovat parhaat. Myös molemmat poikani tykkäävät paljon linnoista, koska ritarit ja linnojen elämä kiinnostaa heitäkin.

Kastelholman linna

kruununvankila Vita Björn

Tämä pikkuinen vankila toimi kaikkiaan 200 vuotta. Vankilan toiminta suljettiin lopulta 1950-luvulla ja museoitiin 1980-luvulla. Vankilamuseossa pääsee tutustumaan entisaikojen vankilan toimintaan, miten vangit sijoitettiin, keitä siellä oli. Kuinka monta vankia oli yhdessä pienessä huoneessa ja miten vankienhoito tapahtui minäkin aikoina.

Oli jännä aikamatka linnan jälkeen. Vankilakierros maksaa erikseen, itsellä on museokortti, mutta vankilamuseoon sillä ei päässyt. Sisäänpääsymaksu oli vain 2€ ja lapsilta 1€. Eniten poikaa kiinnosti pihalla ollut paalu. Isä ja museon ovella ollut henkilökuntaan kuulunut nuorimies kertoivat pojalleni, että paalu oli ruoskimista varten ja ovella ollut mies juuri punoi ruoskaa, jota on käytetty aikanaan vankien kuritukseen. Härdelli kuunteli hämmentyneenä ja suu auki. Ei meinannut millään uskoa, että kukaan nyt toisia ruoskisi.

Åland Distillery

Olimme aika poikki ja nälkäisiä kun olimme kiertäneet linnan sekä vankilamuseon. Vielä oli nähtävänä ulkomuseo, mutta lopulta päätimme jättää sen kiertämisen ensikertaan. Siirryimme suosiolla pieneen baari & kahvila, joka on heti vankilamuseon vieressä. Kiva rento paikka, jossa voi syödä herkullisen myöhäisen lounaan.

Nyt kysynkin teiltä, mitä mieltä olette siitä, että lapsi saa tilata alkoholittoman oluen?

Tästä asiasta on nimittäin nyt lähiaikoina paljon puhuttu somessa ja myös minä olen asiaa kysellyt Facen eri ryhmissä. Olisi myös kiva, jos perustelisit oman vastauksesi. Kannattaa myös muistaa, että panimot voivat valmistaa 0% alkoholijuomia.

Kastelholman linna

Kastelholman linna ja matka hotelliin

Linja-autolla kulkiessa emme olisi päässeet lähtemään museosta hotelliin kovin helposti. Menomatka Maarianhaminasta Sundiin lähti 10.00 ja paluu olisi ollut 17.00. Siinä välissä ei kulje autoja kumpaankaan suuntaan. Joten vuokra-auto oli loistava vaihtoehto. Kun olimme syöneet, mietimme hetken, että menemmekö ulkomuseoon vielä vai lähdemmekö ajamaan Maarianhaminaan takaisin. Päätimme siis lähteä ajamaan kohti Maarianhaminaa, toiste sitten myös ulkomuseo myös. Kun pääsimme hotelliin, poika alkoi etsiä aurinkolasejaan autosta ja repustaan.

Aurinkolaseja ei löytynyt, joten pienen itkun ja kiukuttelun jälkeen lähdimme takaisin Sundiin ja museoalueelle, tai lähinnä baariin, jossa olin itse nähnyt aurinkolasit viimeksi. Lasit löytyivät onneksi vessasta, poika muisti matkalla, että ne olivat hänellä mukana vessassa ja hän oli laittanut ne käsipaperihökötyksen päälle. Aurinkolasit päähän ja takaisin Maarianhaminaan. Johan oli taas reissu.

Kastelholman linna

Nautinnollista päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

LUE MYÖS:

Minigolfia ruokaa ja kävelyä

Bermudat jalkaan laivalle

20 kommenttia

 1. KristiinaS/ https://kristiinansilmukat.blogspot.com/ kirjoitti:

  Kyllä lapsi voi tilata alkoholittoman oluen. Miksi limsa olisi parempi – sokerinen – vaihtoehto. Ennen juotiin kotikaljaa ja se ei aina välttämättä ollut 0%. Taitaa sitä edelleen olla tarjolla pitopöydissä yms. eikä se ole lapsilta kiellettyä. Olikohan pilsnerisssa proentteja, en muita. Simassa on prosentteja ja sitäkin lapset juovat.

 2. Jael kirjoitti:

  Kivalta kuulostaa matkanne, ja hienoja kohteita. Hyvä että aurinkolasitkin läytyivät. En ole koskaan ollut Ahvenanmaalla, mutta se on sellainen kohde jonne olen jo kauan halunnut matkustaa.
  Hmm, alkoholiton olut… En osaa sanoa…TOisaalta, siinä ei ole alkoholia, mutta jos lapsi tykästyy siihen liikaa….

  • villananna kirjoitti:

   Ahvenanmaa on kyllä hieno paikka, ja varmasti tullaan tänne takaisin.
   En nää itse, että alkoholiton tekisi lapsista enemmän kiinnostuneita alkoholiin ja juomiseen. Myös kolaan voi jäädä koukkuun, koska siinä on kofeiinia. Näitä kola juomiin koukussa olevia on tullut nähtyä. Itse katson, että tie alkoholin maailmaan tulee muita teitä.

 3. Eveliina / Reissukuume kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus 🙂

  Ja jännä tuo, että lapsillekin myydään alkoholitonta olutta. En ole ennen törmännyt (tai kiinnittänyt) huomiota.

  • villananna kirjoitti:

   Nuo kunnon alkoholittomat on vasta hetki sitten ilmestyneet markkinoille. Tällä hetkellä vain panimot kykenee tekemään oikeasti 0% olutta.

 4. Diiskuneiti kirjoitti:

  Upean näköinen paikka ja onneksi aurinkolasitkin pienen vaivan jälkeen löysivät omistajansa 😀

  • villananna kirjoitti:

   No joo. Me kyllä sählättiin tällä reissulla niin paljon, ettei mitään määrää. Ihan kuin ei oltaisi ikinä ennen oltu missään.

 5. Jane kirjoitti:

  Vau, itsekin rakastan linnoja ja historiaa. Täytyy ottaa tuo myös listalle käytäväksi!

 6. Nadine kirjoitti:

  Hieno aikamatka se oli, vaikka vähän mutkia tuli vastaan. Julkisliikenteen puute on kyllä aikamoinen riesa matkanteaossa missä vaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

  • villananna kirjoitti:

   Se on kyllä aika riesa. Varsinkin kun on tosiaan tottunut siihen, että julkinen pelittää. Tuon reissun jälkeen osaan aika hyvin olla kiitollinen Helsingin julkisesta liikenteestä, vaikka parannettavaa onkin.

 7. Merja / Merjan matkassa kirjoitti:

  Olen käynyt Kastelholman linnassa muutama vuosi sitten työmatkan yhteydessä. Mielenkiintoinen paikka! Harmi, että julkiset kulkevat noin huonosti. Vuokra-auto näköjään ainoa vaihtoehto, ellei halua koko päivää linnan ympäristössä viettää.

 8. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itse luin sen kohun mikä syntyi kun joku hollywoodin tähdistä kertoi antavansa lastensa juoda alkoholitonta olutta. En tiedä onko siinä niin kovin eroa loppujen lopuksi kotikaljaan, jota ainakin itse olen jo lapsenakin silloin tällöin juonut.

 9. riitta reissaa kirjoitti:

  Hieno paikka tuo Kastelholman linna! Menin sinne keväällä ratsain ja söimme lounaan Smakbyssä. Ihana kombo sekin. Teille tuo lisäväriä reissuihin lasten näkökulma ja lasten seikkailut!

 10. Pirkko / Meriharakka kirjoitti:

  Ahvenanmaalla on kyllä kätevää jos on auto matkassa, lyhyemmälläkin matkalla. Toki Maarianhaminan selättää kävellen ja muutamassa kohteessa lähiseudulla voi käydä pyörälläkin, mutta paljon enemmän ehtii kyllä autolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *