Hae
VillaNanna

Kierrätysjoululahjat

Kierrätysjoululahjat

Minulle kierrätysjoululahjat ovat se juttu, miksi tykkään lahjoja tehdä. Aina se ei valitettavasti onnistu, joten silloin kaivelen langanjämiäni ja teen erilaisia ihania pehmeitä paketteja. On totta, ettei nykyään enää tarvitse ihmisille antaa mitään lahjoja, vaan voi antaa myös lahjaksi elämyksiä ja aineettomia lahjoja. Riippuen siitä minkä tyylinen lahjan saaja on. Myös erilaiset lahjakortit ovat suosittuja, ainakin meidän perheessä. Tosin, meillä annetaan lahjoja tarpeeseen ja tarpeista kysellään hyvissä ajoin ja lapset tekee omia toiveita. Turhaa emme siis halua koskaan antaa kenellekkään.

Joululahjat

Olen useana vuonna julkaissut joululahjaideoita, jotka useimmiten on toteutettu kierrätysmateriaaleista. Olen puhunut myös siitä, miten huonosti vielä tänäkin päivänä otetaan vastaan kierrätyslahjat. Surullisinta tässä on se, että heti joulun jälkeen kun lähtee kiertämään kirppiksiä, niin avaamattomia joululahjoja on myynnissä valtavasti. Se tekee minut kovin surulliseksi, olisiko viisainta olla hankkimatta lahjoja ollenkaan kun ne menevät heti kiertoon. Hyvä asia on toki se, että tavarat on kirpparilla eikä heitetty jäteastiaan. Ehkä tämä on se iso asia miksi mieluummin teen itse lahjat ja mieluiten kierrrätysmateriaaleista.

Onko ne itse tehdyt lahjat sitten oikeasti niin kamalia mitä useissa keskusteluissa puhutaan? Vai onko se vain kuvitelmaa ja ilkeiden ihmisten panettelua? Mitä enemmän katselen eri askartelu- ja käsityöryhmien joululahjaideoita, sen enemmän olen sitä mieltä, että ne jotka väittää itse tehtyjä huonoiksi, eivät saa lahjoja joko ollenkaan tai sitten vain rasian suklaata. Niin paljon upeita töitä on joka puolella, että on vaikea uskoa moiseen.

Kirpputori tavarat ovat rikkinäisi ja likaisia!

Useasti kuulee myös sitä, että joku on antanut rikkinäisiä tai likaisia leluja, astioita ja vaatteita lahjaksi. Tämä on asia, jota en ymmärrä ollenkaan, miksi kukaan haluaa ostaa kenellekkään sellaista mikä on rikki tai likainen? Toki ymmärrän, että joissain astioissa voi olla säröjä ja varsinkin minulla on se, etten niin välitä siitä. Onhan minulla itselläni paljon ilmaisosastolta tavaraa, joissa on halkeamia ym. Mutta, että ostaa sellaisia lahjaksi? Jos joku tällaista tekee niin ihmettelen moista rahan heittämistä roskiin todella. Tosin välillä käy niin, että myös se uusi voi olla rikkinäinen. Itselläni on paljon kokemusta tästä. Jouduin laittamaan kaikki lahjat takaisin, kun osottautuivat rikkinäisiksi ja kaikki oli uutena ostettu. Onneksi yksi lahja tosin oli ehjä.
Haluan joka vuosi tuoda keskustelun esiin, sillä se on monella tapaa tärkeä. Tärkeä kulutuksen vuoksi ja siksi, että vaihtoehtoja kannattaa katsoa luonnonkin vuoksi. Kirppareilla on todella paljon kunnollista ja käyttämätöntä tavaraa ja siksi suosittelen menemään ihan ensin kirppiskierrokselle tekemään mahtavia löytöjä. Tänäänkin kävin pikaisesti Kierrätyskeskuksessa, sillä etsin tiettyä lasiastiaa tyttäreni joululahjaan ja hyllyt notkuu upeista astiasarjoista. Niin monet olisin voinut ottaa kotiin mutta ei tarvita nyt ainoitakaan kippoa ja kulhoa mutta sen lasiastian tarvitsen.
Kierrätysjoululahjat
Kierrätysjoululahjat

Kierrätysjoululahjat voivat olla kuitenkin myös kauniita ja toimivia asioita. Niiden ei tarvitse olla kamalia ja haisevia. Materiaali pestään ja huolletaan aina ennen kuin sitä aletaan muuttamaan joksikin toiseksi. Jokaisen lahjan voi tehdä juuri vastaanottajan tyyliseksi. Se on silloin rakkaudella annettu, toista ajatellen.

Mitkä lahjat meillä on joka vuosi listalla?

 • Pipot, sukat, kaulaliinat
 • Tossut
 • Kosmetiikka + erilaiset pussit ja säilytyastiat
 • Sisustushärpäkkeet
 • Astiat + kattaukseen erilaisia juttuja

Ja tietenkin nuorin haluaa aina sen yhden Lego paketin. Mutta sitä ei lasketa tähän nyt ollenkaan. Nykyään meillä lahjana koko porukalle on matka, joten lahjojen määrä on vähentynyt paljon, tytärkin saa sen yhden tai kaksi tarpeellista ja toivottua lahjaa. Muut saavat vain matkan.

Kierrätysjoululahjat

Huovuttuneesta villapaidasta saa näppäriä tossuja. Vuoriksi käy vaikka trikoopaita.

Vanhoista T-paidoista saa näyttäviä tuubihuiveja sekä pipoja. Valitse vaikka bändipaidat siihen hommaan.

Ihanaa päivää kaikille!

-Melissa-

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

 

16 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Aivan mahtavia ideoita – kierrätys kunniaan 🙂

 2. Heidi kirjoitti:

  Kierrätys kunniaan! Itse myös ostan kirpputoreilta joulu,syntymäpäivä lahjoja 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Mahtavaa 🙂 Minusta kirppareilta löytyy niin paljon todella hyvää tavaraa, jota hyödyntää.

 3. Sonja kirjoitti:

  Tosi hienoja! Mahtavia ideoita kyllä! Itse kierrätin viime vuotisen kosmetiikkajoulukalenterin lokerikon ja teen siihen tänä vuonna kummipojalle joulukalenterin ♡

 4. Nora kirjoitti:

  Minä tykkään tehdä kaikenlaisia käsitöitä (enimmäkseen tuunailen vanhasta taitojeni ja jaksamiseni mukaan) ja askarrella muun muassa kortteja ja pakettikortteja. Tykkään käydä kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa ja olen tehnyt niistä hyviäkin löytöjä kuten useita Aarikan korvakoruja, Sievin melko käyttämättömät talvisaappaat, Fredriksonin vaaleanpunaisen syksy-/talvipipon jossa kukkakoriste ja kaikenlaista muuta. Kirpputoreilta ja kierrötyskeskuksista löytää paljon hyviäkin juttuja ja etenkin kierrätyskeskuksista kunhan vain jaksaa nähdä hieman vaivaa ja jos tuunaus- ja ompelutaitoa löytyy vaatteen väärä koko tai mallikaan ei haittaa kun vaatteen voi laittaa uuteen uskoon kunhan materiaali ja/tai väri vain miellyttävät ja laatu on hyvä ja hinta kohtuullinen. Kierrätys on nykyäään tulotasosta riippumatta suosittua kaiken ikäisten keskuudessa, mutta valitettavasti jotkut ovat vielä sitä mieltä että kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa on vain huonoa tavaraa tai että ne ovat vain vähävaraisia varten. Myös käsityö-ja tuunaustaito on vähän hiipunut eivätkä kaikki osaa neuloa, ommella ja muokata vaatteita ja asusteita tai eivät osaa ja/tai uskalla katsoa vaatetta ja muuta tavaraa uusin silmin. Joidenkin mielestä esimerkiksi jos on löytänyt esim. kierrätyskeskuksesta jonkun designvaatteen kuten Marimekko sitä ei saa missään tapauksessa pistää uuteen uskoon, jos vaikka hihat ovat liian kireät tai helma liian pitkä tai jos on saanut lahjaksi jotain mutta ei pidä siitä sellaisenaan vaan näkisi että se olisi parempi toisenlaisena kuten esim.neule huivina tai haluaisi pitää lahjaksi saatuja Mariskooleja jälkiruokakuppeina eikä niin sanottuina näyttelyesineinä.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, kaikenlaisia syitä siihen olen kuullut miksi tuunaus on paha asia. Minulle on aikanaan eräässä tapahtumassa, jossa opastin erilaisiin muokkauksiin niin sanottu ihan suoraan, että boikotoivat erilaisia tuunaamisia, koska vaate pitää käyttää sellaisenaan loppuun asti.

 5. Marjut kirjoitti:

  Todella hienoa. Olen tehnyt paljon lahjaksi mm. käsitöitä. Myös käytettynä löytää hyviä lahjoja. 🙂

 6. Nora kirjoitti:

  Miksi vaate pitää aina käyttää sellaisenaan loppuun asti, jos ei vaikka esimerkiksi enää pidä vaatteesta tai se on jäänyt liian pieneksi tai suureksi ja jos pitää pieneksi/suureksi jääneen vaatteeb kuviosta ja näkisi että siitä tulisi esimerkiksi hyvä huivi? Tällähän tavoin antaa tarpeettomalle vaatteelle vielä uuden elämän. Mitä boikotoimista tuunauksessa on? Kaikenlaista sitä kuuleekin.

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä mentiin siinä aika hiljaiseksi kun asiakkaat alkoivat tällaisia sanomaan. Eka kerta kun sellaista kuulin.

 7. Nora kirjoitti:

  Sinä olet hyvä tuunaamisen lähettiläs, koska sinun tkemäsi jutut ovat aina todella hienoja. Jatka samalla tavalla äläkä luovuta.

  • villananna kirjoitti:

   Kiitos paljon 🙂 Ainakin yritän kovasti saada tehtyä kaikkea kivaa…Tosin työt vähän häiritsee harrastusta 😀

 8. Jenny kirjoitti:

  Onpa tosi hienoja teoksia! Mulla ei ompelutaitoja ole ollenkaan, mutta keräsin alkuvuodesta sukulaisilta ja ystäviltä heille turhia jämälankoja. Olen nyt niistä neulonut villasukkia ja säärystimiä joululahjoiksi 🙂

  En voi ymmärtää ihmisiä, jotka pitävät massatuotannosta tulleista kaupan valmislahjapakkauksia jotenkin parempina lahjoina, kuin itsetehtyä. Tai käytettynä hankittua ehjää. Etenkin lapsilla lelut ovat käytössä niin vähän aikaa kun mielenkiinnon kohteet vaihtuvat jne. että mikäli vain löytää ehjiä leluja kirppiksiltä, kannattaisin itse niitä ehdottomasti.

  Mun mielestä itsetehdyt on kivoja, etenkin jos/kun tietää tekevänsä tarpeeseen. Niissä on ajatusta ja nähty vaivaa, joka toivottavasti välittyy myös saajalle 🙂 Aikuisten kesken ei välttämättä tarvitse antaa mitään muuta, kuin aikaa ja olla yhdessä. Itse tosin olen sellainen lahjahiiri, etten voi jouluna lähteä tyhjin käsin kenellekään kylään 😀

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä vain, meillä ostellaan paljon esimerkiksi Legoja kirpparilta ja lautapelejä lapsille. Aikuisille sitten kirpparilta löytyy paljon ihania astioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *