Hae
VillaNanna

Wawel

Wawel

Wawel, tuo upea linnoitus, joka seisoo jylhänä Vistula joen rannalla. Se näkyy kauas, kunnon maamerkki, samalla jotenkin hyvin pelottava ja surullinen.

*****

Poikien toiveena oli, että he pääsevät kiertämään Wawelia. Wawelissa ei ollut joulun aikaan kuin kaksi näyttelyä avoinna. Iso osa linnaa oli suljettuna. Kannattaa saapua paikalle juuri silloin kun ovet aukeaa, sillä kyseessä on todellinen turistirysä ja jono syntyy hetkessä. Saavu siis mahdollisimman aikaisin. Mieheni joutui jonottamaan meidän lippuja lähes 30 minuuttia. Lippujen hinnat ovat myös arvokkaat, Puolankin mittakaavassa. Mutta siellä on myös sellainen tapa, että osa päästetään ilmaiseksi, en tiedä millaisella laskutavalla he laskee ilmaiseksi pääsevät mutta meidän porukka oli yksi niistä, jotka pääsivät ilmaiseksi sisään.

Minulle Wawelin historia ei ole kovinkaan tuttu, ainoastaan natsi ajan historia on tuttu. Sodan aikana Wawelissa asui Krakovan kuvernööri Hans Frank, jota Krakovan pyöveliksikin kutsuttiin. Suuruuden hullulle Hans Frankille Wawel olikin nappi valinta asumiseen ja siellä hoidettiin myös kaikki virkatehtävät, sen verran upeat ovat siellä tilat.

*****

Viimeksi tyttäreni kanssa kiersimme Wawelin yhden kiinnostavimmista osista, nimittäin kruununjalokivet ja haarniskat. Pojat olisivat halunneet nähdä ne myös, mutta valitettavasti se osa oli kiinni. Mutta kiinostus heräsi kun valtaistuinsali ja unohdettu keskiaikainen osa avautui meille. Pääsin tutustumaan sellaiseen osaan Wawelia ja sen historiaa, jota en ennen ollut nähnyt. Tämä kyllä kruunasi lopulta meidän Krakovan historia kierroksen. Maanalainen museo avasi yhden sivun ja Wieliczka toisen. Nämä kolme kohdetta sulautui toisiinsa ja avasi meille ihan toisen maailman.

Koska Wawelin historia on monenkirjava ja pitkä, niin kannattaa tutustua sen historiaan ihan itse oman ajan kanssa. Linkki löytyy tuosta alta. Itseäni kiinnostaa eniten Kasimir III suuri, joka hallitsi Puolaa vuodesta 1333 kuolemaansa asti. Hän sai aikaan Puolan suurvalta-aseman ja perusti Krakovan yliopiston. Hän perusti Kazimierzin kaupunginosan. Kasimir myös rakennutti Wawelin. Puolan historia on monimutkainen ja siksi Wawelissa on monen monta erilaista osaa, se on todellenen arkkitehtuurin kompleksi, jota on laajennettu niin pitkään kunnes sota päättyi. Sen jälkeen siitä on tullut museo ja palvonnan kohde.

Tutustu kohteeseen täällä!

Wawel Wawel

Se historiasta

Itselleni Wawel ei ole koskaan ollut mikään sellainen kiinnostuksen kohde, mutta kaikki kolme tenavaa on halunneet sinne ja tietenkin myös mieheni. Joten kiltisti kipitän mukana ja kiinnostun tietenkin aina erilaisista asioista. Kuten tällä kertaa kaivauksilta löytyneistä kengistä ja koruista. Täällä ei muuten saa kuvata ollenkaan sisätiloissa. Voi saada kiukkuisen vartijan niskaansa. Vaikka turistit räpsii siellä luvatta kuvia, niin en suosittele, voit löytää itsesi nopeasti pihalta.

Nyt olen nähnyt linnasta neljä eri osaa ja vielä on nähtävää, joten ensi kerralla toivottavasti nään kaiken mitä tuolla on, Hans Frankin asunto tuskin tulee meille turisteille koskaan näytille mutta toivossa on hyvä elää…

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

10 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Hienon näköinen linna, ja hienolta kuulostavat näyttelyt tuolla nettisivuilla,mutta aina pitää tietysti muistaa myös se synkkä historia, etenkin 2, maailmansodan aikana. Paljon näitte matkallanne.

  • villananna kirjoitti:

   Wawel on kyllä komea rakennus ja sen monivaiheinen historia on kyllä mielenkiintoinen. Toisen maailmansotaa ei tuolla karkuun pääse, Krkaovassa siis.

 2. Katta /Arki(paska)ruokaa www.arkipaskaruokaa.fi kirjoitti:

  Olin syyslomalla Krakovassa tyttöni, isäni ja siskoni kanssa. Meillä jäi Wavelin ihailu ihan ulkoa tapahtuvaksi, kun jonot olivat todella pitkät. Saavuimme paikalle vasta puolen päivän aikaan oltuamme aamupäivän Kasimirzissä. Wavel on minusta upea linnoitus. -Katta /Arki(paska)ruokaa http://www.arkipaskaruokaa.fi

  • villananna kirjoitti:

   Joo, sinne pitää mennä hyvissä ajoin, jo kun ovet aukeaa. Ihan hullua miten nopeasti ihmisiä tulee sinne jonoon.

 3. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Euroopasta löytyy paljon mielenkiintoisia historiallisia kohteita, mikä sulla on omalla must-see -listalla seuraavana? 😀

  • villananna kirjoitti:

   Tässä on aika monta juttua, joita on kevään ja kesän aikana tulossa. Yksi suunnitelma on kiertää Puolaa ja tutstua muihinkin kaupunkeihin. Ja tietenkin Zakopane olisi sellainen kohde jonne suunnitellaan jo reissua. Isommat lapset haluavat kokea todellisen turistirysä rantaloman ja se ollaan myös suunniteltu valmiiksi, se on ihan Euroopassa tapahtuva reissu. Mutta koska meillä ei ketään jaksa maata rannalla tai hotellilla koko aikaa, niin retkiä ja historiaa tulee mukaan myös.

 4. Minna M / Kiljustenblogi kirjoitti:

  Hienolta näyttää linna. Tuo historia saa surulliseksi. Toivottavasti vanhoista virheistä opitaan.

  Mukavaa viikonloppua!

  • villananna kirjoitti:

   Ei ole opittu. Meillä on Jugoslavia, Ruanda ja Isis nyt tässä ihan lähimenneisyydessä…Meidän pitää vain puhua näistä, jos vaikka joskus joku johtaja ei haluaisikaan enää hautausmaan diktaattoriksi.

 5. Isivuosi kirjoitti:

  Varsin vaikuttava matkakohde, ehkä vielä jo akin päivänä matka vie tuonnekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *