Hae
VillaNanna

Käsitöistä innostuneiden TV -ohjelmia

Käsitöistä innostuneiden TV -ohjelmia

Käsitöistä innostuneiden määrä räjähti kun korona iski ja maailma suljettiin, monet ihmiset syöksyi syvään neuloosiin, virkkaushulluuteen sekä ompelumaniaan. Välillä oli tilanteita, että langat olivat kaupoista loppu ja niiden saanti oli hankalaa. Samaan aikaan myös somen käyttö nousi ja moni uusi suunnittelija tuli maailman tietoisuuteen. Moni asia on myös muuttunut käsityömaailmassa. Ekologinen ja kestävä kehitys on monen uuden suunnittelijan tärkeä motivaattori.

Käsitöistä innostuneiden TV -ohjelmia

Yle ratsastaa tällä hetkellä aallonharjalla mitä tulee kädentaitoihin, Yle Areenasta löytyy moneen makuun ohjelmaa ja niistä myös oppii valtavasti. Itse olen katsonut monen monta ohjelmaa, jotka liittyy käsitöihin ja joissa teemoina on juuri ekologinen kestävä kehitys, matala kynnys sekä käsityöaktivismi. Tavallaan tällä hetkellä kaikki kolme teemaa kulkee aika käsi kädessä. Käsitöillä tehdään paljon nyt politiikkaa. Ja myös kädentaidon ohjaajan näkökulmasta juuri käsityöaktivismi kiinnostaa.

Katsotaanpa mitä Areenasta löytyy:

Muodin edelläkävijät

 • Minisarjassa esitellään neljä muotisuunnittelijaa, jotka omien töidensä kautta kertovat omat vahvat mielipiteensä hitaampaan elämäntapaan, jolla arvostetaan käsitöitä ja perinteitä.
 • Linkki ohjelmaan

Pakko neuloa

 • Tässä ohjelmassa keskitytään käsitöiden terveysvaikutuksiin sekä myös ekologiseen kestävään kehitykseen. Käsityö on osa kulttuuria ja yhteiskuntaa.
 • Linkki ohjelmaan

Kaikki kutoo

 • Tanskalainen ohjelma pureutuu tämän hetken kuumimpaan ilmiöön, eli neulomiseen. Ohjelma poistuu huhtikuussa, joten kannattaa katsoa pian.
 • Linkki ohjelmaan

Suuri ompelukisa

 • Tämä matalan kynnyksen brittisarja on lempeä ja mukaansatempaavaa katsottavaa. Tässä ohjelmassa kisailee kotiompelijat ja he saavatkin valmiiksi kaikenlaista ihanaa. Ohjelma ei ole tällä hetkellä katsottavissa Yle Areenassa. Mutta suosittelen katsomaan heti kun siihen uusia kausia tulee.
 • Linkki

Lopuksi tuttu sarja Verta, hikeä ja luksusta dokumentti sarja. Tässä nyt ei keskitytä kädentaitoihin ja sen tuomaan positiivisiin vaikutuksiin. Mutta se pysäyttää kuluttajaa miettimään omia valintoja ja kulutustottumusten miettimistä. Sarja avaa kaunistelematta nopean muodin ongelmat sekä muoti -ja tekstiiliteollisuuden negatiiviset vaikutukset niin ekologisesti kuin eettisestikin. Linkki ohjelmaan.

Neuleet ja tv -ohjelmat

Kun neulon tai virkkaan, katson samalla erilaisia ohjelmia. Oli ne sitten sarjoja, dokkareita tai elokuvia. Istun sängyllä, tikutan minkä kerkiän ja katson silmät pyöreinä ohjelmia. Onkin mahtavaa, että osa ohjelmista on sopivia tällaiselle ihmiselle kuin minä. Olen myös erittäin iloinen, että käsityön ilosanomaa jaetaan näin hienosti tänä päivänä. Ja neuloosi ei ole enää vain koronan tuoma hulluus, se on tullut jäädäkseen. Myös omat nuoreni tuolla työssä ovat innostuneet neulomisesta sekä vierkkaamisesta. Ei siis tämä hulluus niin vain lopu.

Olen monet kerrat myös kirjoittanut käsitöiden terveysvaikutuksista ja tietenkin käsityöaktivismista. Ja tulen varmasti kirjoittamaan niistä enemmänkin jossakin vaiheessa. Käsityöt ovat minulle väline niin poliittinen väline kuin myös arjessa jaksamisessa oleva väline. Mikään ei ole mahtavampaa kuin istua ompelukoneen eteen ja unohtaa kaikki ympärillä ja vain luoda jotakin mitä ei muualta saa. Kun työ on tehty nousee itsetunto ja stressi on kadonnut.

Käsitöistä innostuneiden TV -ohjelmia

Mukavaa päivää kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

6 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Kiitos, pitää tutustua. Olen katsonut vain ompelukisaa.

 2. Nadine G kirjoitti:

  Käsityöhjelmat ja kisat ovat hauskaa viihdettä, myös sellaisille ummikoille kuin minä, joka ei itse ommellut tai neulonut vuosikausiin.

 3. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys kirjoitti:

  Onpa tosiaan paljon käsityöohjelmia. Niistä saa varmaan loputtomasti ideoita toteutettaviksi.

  Minä olen katsonut vain Muodin huipulle – sitä ei kyllä varsinaisesti varmaan voi edes laskea käsityöohjelmaksi. 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Onhan sekin, mutta se ei ole tuollainen matalankynnyksen ohjelma ja sitä kautta monikaan ei pysty samaistumaan siihen. Tuo ompelukisa onkin ihan toinen kun siinä kisailee ihan kotiompellijat, joilla isolla osalla ei ole koulutusta. Näin heihin pystyy paremmin samaistumaan kaikki, joilla ei ole koulutusta itselläänkään ja saavat inspiraation aloittaa ompelut itsekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *