Hae
VillaNanna

Alkusyksyn korkeavyötäröinen hame

Alkusyksyn korkeavyötäröinen hame

Kohukirjoitus Hesarissa ravisuttaa

Maanantaina kohistiin ompeluryhmissä, kuin myös blogeissa Helsinginsanomien pääkirjoitusta. Kirjoitus käsittelee pikamuodin vaikutusta ympäristöön. Monet ompelijat miettii tätä aihetta myös oman harrastuksensa kautta. Mikä on oma hiilijalanjälki kun ompelee, miten kankaat tuotetaan. Valtavan suuria asioita ja erittäin hyvä, että näistä puhutaan laajemmaltikkin, ei vain pelkästään pikamuodin kohdalla.

Se on alkanut hiukan vaivata näissä keskusteluissa (en puhu nyt pelkästään kässäharrastajista) vaan ylipäänsä kaikista jotka ottaa osaa keskusteluun, minä mukaan lukien, syyllistetään toisiamme. Ja näin on monet jutut alkaneet vaikuttaa sille, että teit mitä tahansa, teet aina väärin. Tämä ei kuitenkaan pidä ollenkaan paikkansa. Kaikki lähtee seuraavista kysymyksistä, jotka voi itseltään kysyä:

 • Mitä
 • Miksi
 • Mistä

Tarkoitan: Mitä ostan, miksi ostan ja mistä ostan. Tämän jälkeen alkaa muokkaamaan omaa ostokäyttäytymistään. Satsaa laatuun, vain mitä tarvitsee ja tärkeää on ostaa vaatteet paikoista, joissa ilmentyy ekologinen ajattelu. Kirpparit ovat yksi vaihtoehto. Siellä näkee selkeästi miten tuote on kestänyt kulutusta.

Seuraava etappi on se, että käytetään vaatteet itse loppuun, opetellaan korjaamaan vaatteet ja hiukan muodistamaan niitä myös, jos on vanhempia vaatteita tallella. Aina ei tarvitse edes ostaa uutta vaatetta.

Keskustelu on tärkeää ja sitä pitää jatkaa, myös tiedotus uusista innovaatioista olisi hyvä saada uutisiin nopeammin. Kuluttajat harvoin jaksaa alkaa kaivamaan ihan kaikkea sitä tietoa mitä on saatavilla. Se helpottaa kuluttajaa myös miettimään vaihtohetoja kuluttamiselle.

Ja jos halutaan saavuttaa asioita, niin sormen osoittaminen ja syyllistäminen ei tuota tulosta mistään, vaan enemminkin vievät asioita väärään suuntaan. Kierrätyksen mustamaalaaminenkaan ei ole hyvä asia, on hyvä tietää kierrättämisen huonotkin puolet muttei se kokonaan ole sellaista, mitä ei kannata tehdä ollenkaan. Sellaista fiilistä ei pidä luoda, että teit mitä tahansa, teet väärin!

Joten, jutellaan, ohjataan, annetaan vinkkejä mutta ei revitä hiuksista.

Koko asu
 • Farkkutakki: H&M, ostettu 2007
 • T-paita: Kierrätyskeskus, ilmaisosasto
 • Hame: itse tehty kierrätysmateriaaleista
 • Kestokassi: Itse tehty
 • Lenkkarit: Fila, saatu
 • Aurinkolasit: Fida, Tapiola

Kun kaapissa on jo ostettuja vaatteita, vaatteita, joita kuitenkin tulee käyttäneeksi, ei pidä heittää kierrätykseen tai heittää pois. Ne kannattaa käyttää loppuun asti. Se on ekologista kun käyttää sitä mitä jo on. Olen vuoteen 2013 asti ostanut hyvin tehokkaasti kankaita, lankoja ja vaatteita. Näistä vaatteista on jäljellä pieni osa. Iso osa on annettu niille, jotka niitä tarvitsee, osa tuunattu uuteen uskoon, osa muokattu kokonaan toiseen käyttöön ja osa edelleen käytössä. Ja tällä systeemillä jatketaan.

Iso onglema minulla on se, että painoni jojoilee, syy on ihan tuon kilpirauhaslääkityksen. Näin ollen useasti vaikka samaa vaatekokoa olen monta vuotta voinut käyttää, niin kroppa kun kuitenkin minulla muokkaantuu painon mukana, niin osa vaatteista ei rinnuksista enää mene päälle, vaikka muutoin meneekin. Siksi joudun karsimaan välillä reilulla otteella kaappia. Sellainen on edessä nytkin.

Tähän aiheeseen varmasti palataan myöhemmin ja olisi aika myös kirjoittaa hyvistäkin jutuista mitä tällä saralla on myös saavutettu. Se vähän jää nyt jalkoihin, kun keskitytään niin tähän yhteen asiaan vain ja keskustelu pyörii paljon juuri syyttelyn ja syyllistämisen ympärillä. Sillähän tavalla ei saada aikaan sitä mikä on tarkoitus.

Alkusyksyn korkeavyötäröinen hame

En nyt tarkkaan muista, olenko vihjassut jo, että kaappiin ollaan muodostamassa yhtä uutta tyyliä muiden tyylieni rinnalle? Tähän tyyliin olen hankkinut kirppareilta pari juttua ja muutama juttu on vielä hankkimatta. Kaapista myös siivotaan pois kaikki ne vaatteet, jotka eivät päälle enää mene, varsinkin rinnat on minulla sellaiset, jotka aiheuttaa kiristämistä aika nopeasti. Minulla kun paino jojoilee todella paljon.

Korkeavyötäröinen hameeni on osa tätä uutta tyyliä, tähän tyyliin en siis kovin montaa juttua tule ostamaan, sillä voin yhdistellä aika hyvin jo olemassa olevilla vaatteilla luoden sitä mitä nyt haen. Lisäyksiä tyyliin saan myös neuleista, joita olen aloitellut tässä pikku hiljaa. Lankavarastojen tyhjentäminen jatkuu siis edelleen.

Hameeni materiaalit on kierrätettyjä, sain äidiltäni kasan kangasta, tai luulin sen olevan kangasta. Viikattuna oli epämääräinen kasa keskeneräisiä kestokasseja sekä loppuraato entisestä kankaasta. Purkasin kaikki kestokassit ja sain näistä paloista loihdittua itselleni hameen ja Härdelli sai shortsit. Härdellin shortseista onkin kuvia jo blogissani, esimerkiksi täällä.

Myös napit ja shortsien vetoketjut on kierrätettyjä. Napit on saatu jäämistöstä, iso rasia erilaisia nappeja kulkeutunut minulle ja pojan shortsien vetoketju on irroitettu farkuista, jotka ovat niin entiset, etteivät enää toimi siinä tehtävässä, joihin ne on alunperin tehty.

Alkusyksyn korkeavyötäröinen hame on erittäin upea eri mallisten vartaloiden päällä. Korkeavyötärö luo kuvan tiimalasivartalosta vaikka sitä ei välttämättä ole. Se sopii hyvin myös meille muodokkaille, joilta löytyy niin takamusta kuin etumusta. Etumuksella tarkoitan myös mahaa, en vain rintoja. Varma valinta siis tulevaan syksyyn on kaikki korkeavyötäröiset alaosat.

Alkusyksyn korkeavyötäröinen hame on suoraan ysäriluvulta. Kaava on siis oikeasti siltä ajalta Miss B 3/93 lehdestä.  Burdan entinen nuorisolehti Miss B oli monta vuotta minun ihan ehdottomasti paras kaavalehti. Ihania vaatteita, joita voi nyt tänäpäivänä ommella ilman kaavojen muokkaamista.

Alkusyksyn korkeavyötäröinen hame

Alkusyksyn korkeavyötäröinen hameAlkusyksyn korkeavyötäröinen hameAlkusyksyn korkeavyötäröinen hameAlkusyksyn korkeavyötäröinen hame

Ihanaa päivää kaikille!

-Melissa-

8 kommenttia

 1. Jasmin kirjoitti:

  Upee asu! ? Kiva ettet osta kaikkea uutena!

  • villananna kirjoitti:

   En osaa enää ostaa kaikkea uutena. Ensin yritän löytää kirppikseltä ja jos ei löydy, niin on sitten joko tehtävä itse tai ostettava uutena. Onneksi sitä tapahtuu hyvin harvoin.

 2. Satu - Tsajut kirjoitti:

  Jostain syystä korkeavyötäröiset hameet ja housut ovat silmääni elegantteja ja klassisia eli tykkään todella paljon 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Ne ovat kyllä niin hienoja ja tuovat hyvin kropan esiin, sitä muotoa.

 3. Nora kirjoitti:

  Vitsit miten kiva kuosi! Varsinkin tuo pitkä hame on upea ?

 4. Helena kirjoitti:

  Ihana että olet tuonut oman mielipiteen esille vaatetuksen ja ompelun suhteen. Blogisi on mielenkiintoinen ja kauniit asut tekee siitä kauniin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *