Hae
VillaNanna

Mitä huomioida kun matkustaa Krakovaan

Mitä huomioida kun matkustaa Krakovaan, on tämän postaussarjan viimeinen osa ja seuraavaksi päästään sitten blogissa normaaliin päivärytmiin ja tuttuihin asioihin. Olen jo monasti sanonut, että Krkaova on minun kotini ja nautin todella paljon siellä olosta, jopa niin paljon, että en haluaisi palata Suomeen. Varsinkin Kazimierzin kaupunginosa on minulle henkilökohtaisesti tärkeä paikka. Tässä postauksessa kuitenkin haluan tuoda esiin sellaisia seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon kun menee Krakovaan, myös muutama juttu, jota kannattaa hiukan miettiä kaksi kertaa ennen kuin osallistuu kyseiseen toimintaan.

Krakovassa toimii paikallinen liikenne, ruuhkat kannattaa ottaa kuitenkin huomioon. Niitä on aina. Lähitienoille kannattaa kuitenkin mennä apostolin kyydillä, sillä silloin näet ja koet paljon enemmän mitä silloin kun menee ratikalla tai linja-autolla. Takseja ei juurikaan oikeasti tarvitse, myös lentokentältä pääsee hienosti junalla Krkaovaan. Tokikaan silloin ei nää maisemia mitä taksilla. Valintoja…

Krakovassa kannattaa ottaa aika rennosti ja paikalliset ovat avuliaita ja ystävällisiä. Olemme saaneet valtavasti apua ja neuvoja paikallisilta. Yksi erittäin tärkeä apuväline meillä on aina ollut Krakow in your pocket -turistiopas, jonka voi ladata valmiiksi tai selailla kotona ennen lähtöä ja suunnitella omaa matkaa. Retkien suunnittelussa olemme mieltyneet Get your guideen, josta olen monessa postauksessa puhunut. Retket voi tehdä myös omatoimisesti, joka säästää rahaa. Miehen kanssa kun menemmä kahdestaan, niin silloin voimme seikkailla enemmän, mutta lapset tykkäävät siitä, että ei tarvitse stressata ja olla tyhjän päällä niin sanotusti.

Teen nyt minilistan siitä mitä huomioida kun matkustaa Krakovaan, pari vinkkiä ja pari ajattelemisen aihetta. Jokainen kuitenkin tekee omat päätökset miten matkustaa ja mitä haluaa kokea. Kaikenkaikkiaan riittää kuitenkin se, että vain laittaa hyvät kengät jalkaan ja lähtee patikoimaan.

Jos on kysyksiä, voi kysyä julkisesti tai laittaa minulle viestiä vaikka VillaNannan facebook -sivulle viestinä.

Ilman puhtaussovellus

Krakovan ilmapuhtaus on huono, yksi mikä selittää ilman tilan on se, että ihmiset polttavat kotona roskia lämmittääkseen asuntoja. Tämä on tietenkin kiellettyä, mutta sitä tapahtuu kyllä. Ilman likaisuuden huomaa myös talojen seinien mutuminen. Tällaisia mustia taloja on paljon. Siksi suosittelen latamaan älypuhelimeen ilmanpuhtaussovelluksen. Yksi loistava apuväline suojaamaan itseään on hengityssuojaimet. Ei mitkään kirurgijutut vaan ihan kunnon suojaimet. Nykyään on markkinoilla todella hienoja maskeja. Meillä keuhkosairasperheelle on aika tarpeellinen tämä ihan täällä SUomessakin, vaikka useimmiten täällä on vihreällä ilmanpuhtaus. Täältä voi käydä tutustumassa näihin suojaimiin.

Mitä huomioida kun matkustaa Krakovaan

Vaatetus

Krakovassa ilmasto vaihtelee todella nopeasti, oli sitten talvi tai kesä. Kannattaa siis varautua monin eri vaattein ja sateenvarjoin. Kesällä on helpompaa mutta talvella on hankalaa varautua oikeastaan mihinkään ja kannattaa mennä vain tuulen mukana… Koska Krakovassa on vilkas yöelämä, varsinkin kesällä, niin kannattaa ottaa myös iltariennoille mukavaa päälle, varsinkin jos syödään vähän hienommissa ravintoloissa, niin ei ole ihan kivaa, että niihin mennään verkkarit jalassa. Tosin en ole niissä rafloissa kosaan nähnyt verkkarivaatteita kenelläkään.

Suosittelen myös hyviä kenkiä jalkaan, sillä monesti matkat taittuu parhaiten kävellen. Monissa kohteissa myös menee koko päivä jaloilla tepastellen, että korkkarit ja ihan uuden uutukaiset popot saa jättää kyllä Suomeen suosiolla. Ne rämät kengät ovat aina parhaat. Kesällä myös villasukat ovat hyvä juttu, sillä lattiat ovat aina todella kylmät tuolla.

Mitä huomioida kun matkustaa Krakovaan

Krakovassa on myös muutamia asioita, joista en tykkää ja asennoidun niihin erittäin negatiivisesti. Osa syy on toki myös se, miten historioitsijat näkevät asoita ja miten he niitä käsittelevät. Yksi sellainen ei kiitos minulle on turistikrääsä kaupoissa myytävät puiset juutalaisnuket, joissa mukana on paljon antisemitistisiä piirteitä, kuten rahan ahneus. Juuri samoja juttuja, joita natsit toivat mukanaan. Jos näitä nukkeja nään myynnissä jossakin turistikrääsä kaupassa, en osta sieltä mitään. Joidenkin turistien käytös on myös sellaista, joka nostaa niskakarvat pystyyn, mutta yleisesti ottaen turistit osaavat kyllä käyttäytyä asiallisesti ja hyvin. Laitan postaukseen pari muutakin ärsytyksen aihetta.

Golfkärryt

Nämä turistihärpäkkeet pyörivät jaloissa ihan kiukuksi asti, varsinkin kesäisin. Meille ei tarjota koksaan ajelua, varmaan sen vuoksi kun olen aina niin kiukkuisen näköinen… Toki heillä voi olla jotakin sellaista tarinaa eri paikoista mitä me ei tiedetä mutta olen tottunut ottamaan itse selvää ja vierastan ajatusta siitä, että esimerkiksi Kazimierz on muuttunut joltain osin Krakovan omaksi tragedian Disney Worldiksi, samaa sanon myös Auschwitzista, joidenkin turistien kohdalla. Minulle nämä golfkärryt ovat jotenkin groteski juttu tuolla.

Mitä huomioida kun matkustaa Krakovaan

Hevosvaljakot

Me ei suostuta nousemaan näihin, sillä toiminta on edelleen hyvin kyseenalaista, vaikka parannuksia on tehty todella paljon. Puola on hevosmaa ja hevosia käytetään edelleen työssä, varsinkin maaseudulla. Puolan eri kaupungeissa on käytössä turisteille kärryajeluita ja varsinkin Krakovassa, hevosvaljakot ovat erittäin prameita kokonaisuuksia. Mutta miten hevosia hoidetaan? Poliisien mukaan edelleen väärinkäytöksiä löytyy paljon. Hevoset tekevät erittäin pitkiä työpäiviä ja saavat liian vähän ruokaa työtaakkaan nähden. Aikanaan nousi kohu hevosten kengistä. Tässä siis se suurin syy, miksi itse en osallistu näihin ajoihin ollenkaan.

Mitä huomioida kun matkustaa Krakovaan

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

10 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Kauniita hevosia. Tuo on tosiaankin ikävää kun ei tiedä miten hevosia hoidetaan. Täällä oli vielä vuosia sitten, kun asuin täällä edellisellä kerralla, hevoskärryjä, mutta yksityisten, yleensä sellaisten jotka myivät käytettyä tavaraa. Onneksi ne kiellettiin. En tiennyt että tuolla on noin huono ilmanlaatu;aika ikävä juttu, Ihanaa viikonloppua Melissa:)

  • villananna kirjoitti:

   Se on todella ikävää :/ Krakovassa on tällä hetkellä mutta ainoastaan yksi päivä oli sellainen, että odottelimme sisätiloissa, että ilmanlaatu paranee. Muutoin oli päivät vihreellä. Yöllä meni sitten ihan lilaksi (vaaralliselle tasolle).

 2. Katja // Valkoisen vuoren rinteillä kirjoitti:

  Voi vitsit miten kaunis kuva tuo toiseksi alin <3 En olekaan koskaan käynyt Krakovassa, joten siellä pitäisi joskus vierailla. Tuo ilmanpuhtaussovellus oli uusi juttu mulle, pitääpäs tsekata. Etenkin näin astmaatikkona tuo kuulostaa hyödylliselle appsille.

  Ihanaa viikonloppua!

  • villananna kirjoitti:

   Suosittelen Krakovaa.Meillä on hengityssuojain täällä Suomessakin käytössä. Helpottaa allergisen ja astmaattisen elämää paljon.

 3. souliina kirjoitti:

  Nyt kun olen lukenut useamman reissupostauksesi, olen ehdottomasti sitä mieltä että Krakova on koettava. Hevoset näyttävät muuten upeilta, toivottavasti niitä kohdellaan hyvin <3

  • villananna kirjoitti:

   Kyllä, Krkaova kannattaa kokea. Ja ei, hevosia ei kohdella kovinkaan hyvin.

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Kiitos hienosta postaussarjastasi! Kyllä Krakova on koettava jossain vaiheessa!

 5. hannamariav kirjoitti:

  Hei kiitos tästä, tosi hyvä postaus! Pitää katsoa nuo sarjan muutkin osat.

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *