Hae
VillaNanna

Merkkivaatteiden status

Merkkivaatteiden status

Millainen on merkkivaatteiden status? Ovatko merkkivaatteet niin laadukkaita, tai eettisiä, mitä kuvittelemme? Mistä kumpuaa ajatus, että jos lapsella on merkkivaatteita päällä, häntä ei kiusata? Miksi merkkejä ihannoidaan ja niitä nostetaan jalustalle?

Merkkivaatteiden status

Merkkivaatteiden ympärillä pyörii keskustelua jatkuvasti. Niistä puhutaan perheryhmissä sekä köyhyysryhmissä. Toiset ajattelee, että merkkivaatteet pitää kiusaajat loitolla, toinen taas on sitä mieltä, että merkkivaatteet ovat laadukkaita ja eettisiä. Kolmas taas on sitä mieltä, että viime kauden malleja ei kehtaa enää laittaa päälleen. Jälleenmyyntiarvo on niin tärkeä, että unohdetaan kaikki muu, miksi vaatteita käytetään.

On erittäin hyvä, että vaatteita arvostetaan, mutta onko tässä tapauksessa arvostus raha eikä niinkään vaate? Minulle itselleni merkkivaate on vaate siinä missä kaikki muutkin – tosin enemmän arvostan sitä itse tehtyä. Silloin tietää miten paljon vaatteeseen on mennyt aikaa ja vaivaa. Rahallinen arvo on merkityksetön. Samoin näissä merkkivaatteissa. Onko sen oikeasti väliä, jos se lapsi konttaa merkkihaalari päällään? Haalarin tarkoitus on kuitenkin se, että sitä käytetään ja mielellään siinä käytössä mihin se on tehty. On toki erittäin hyvä laittaa kiertoon vaatteet, joita ei tarvita tai ottaa talteen rikkoutuneiden vaatteiden käyttökelpoiset osat. Mutta se, että lapset eivät saisi touhuta merkkivaatteet päällään likastumisen tai rikkoutumisen pelosta, menee ainakin itseltäni hiukan yli hilseen.

Vaate on vaate, vaikka sen voissa paistaisi

Miksi meillä on merkkivaatteita ja miksi pojalla on aina ne Addut? Ei siksi, että pelkään, että poikaa kiusataan vaan ihan sen vuoksi koska meillä nyt sattuu olemaan tuo Addun Outlet tässä vieressä ja niitä verkkareita tarvitaan. Monet verkkarit saa tuolta Outletista halvemmalla kuin ostaisi ne vaikka Prismasta. Tosin, ei pojalla niitä montaa ole. Taitaa nytkin olla yhdet Addun verkkarit ja nekin maksoi 10€. Ja rymytä saa ne jalassa ihan niin paljon kuin tahtoo, jos menee rikki, ne paikataan. Lopuksi niistä tehdään jotakin, jos housut on siinä kunnossa.

Merkkivaatteiden ympärillä pyörii keskustelua jatkuvasti. Niistä puhutaan perheryhmissä sekä köyhyysryhmissä. Toiset ajattelee, että merkkivaatteet pitää kiusaajat loitolla, toinen taas on sitä mieltä, että merkkivaatteet ovat laadukkaita ja eettisiä, kolmas taas on sitä mieltä, että viime kauden malleja ei kehtaa enää laittaa päälleen. Jälleenmyyntiarvo on niin tärkeä, että unohdetaan kaikki muu, miksi vaatteita käytetään.

Mitä tulee vanhoihin malleihin, niin tällä hetkellä ne ovat se juttu. Kirpparit tyhjenee nopeasti juuri kasari ja ysäri vaatteista. Nuoret ostaa nyt 80 -luvun Adidasta mielellään ja ne tangot tyhjenee nopeasti, joissa näitä on. Itse taas teen merkkivaatelöytöni pitkälti ilmaisosastolta.

Jos lapsi kiusaa toista, on syyt ihan muualla kuin merkkivaatteissa ja muissa luksus -tuotteissa. Kiusaajalla voi olla taustalla omia ongelmia, joten sen vuoksi kiusaamiset kannattaa aina viedä eteen päin. Kiusaaja kyllä keksii syyt kiusata, joten merkkivaatettomuus ei ole ainut tie kiusaamiselle. Otetaan siis kiusaaminen päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla tärkeäksi asiaksi ja koitetaan kasvattaa omista lapsistamme parempia katsomalla ensin itseämme peiliin, että olenko minä se todellinen syypää siihen miksi oma lapsi kiusaa! Ja laitetaan asialle stoppi.

Mukavaa päivää kaikille!

Seuraa minua:

Instagram

 Facebook

Bloglovin

Blogit.fi

Twitter

Pinterest

4 kommenttia

 1. Suvi kirjoitti:

  Kiinnostava postaus!
  Itse oon tässä viimeisen vuoden, parin aikana huomannut että vaatteet hajoaa tosi nopeasti, se taas johtaa siihen, että vaatteita pitää ostaa lisää. Itse haluaisin aina käyttää vaatteita mahdollisimman pitkään ja siihen pyrin.

  • villananna kirjoitti:

   Se on totta, että ne hajoaa nopeasti. Laatu on heikentynyt valtavasti vuosien saatossa ja yksi syy on me kuluttajat. Me vaaditaan koko ajan lisää uutta kiihtyvällä tahdilla

 2. Jonna kirjoitti:

  Kyllä, kiusaamisen syyt ovat jossain ihan muualla kuin uhrin pukeutumisessa ja ne jotka vaatteilla yrittää selitellä tilannetta ovat valitettavan ulapalla niistä :s Merkkivaatteeista iso osa tehdään ihan samoissa tehtaissa, samalla ihmisoikeuksiapolkevalla tavalla kuin perus gina trikotit mutta merkki vain maksaa enemmän = jotkut rikastuu enemmän. Sitten on erikseen monia hyviä eettisiä merkkejä. Niistä esim Eetin Rank a Brand listauksessa voi tutustua lisää.
  Itse olen kirjoittanut esim #Lempivaatteeni aiheita kaksi: https://jowisfreelife.blogspot.com/2019/04/lempivaatteeni.html

  • villananna kirjoitti:

   Eetin lempivaatteeni kampanjassa olen ollut mukana monena vuonna. Ja tuo listaus on hyvä, jota kannattaa seurata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *