Hae
VillaNanna

Vinkit joulunajan ruokailuihin

Joulun aikana ruokailu ravintoloissa on hankalaa, siksi julkaisen vinkit joulunajan ruokailuihin. Ravintoloita toki on auki jouluna, mutta useisiin paikkoihin on pitkät jonot ja tietenkin torilta voi ostaa kaikenlaisia herkkuja, jos ei ole niin väliä mitä syö. Sieltä saa useina vuosina myös latkeseja kojusta. Joten kyllä joulutorin herkuilla selviää oikein hyvin. Tosin 25.12 on puolalisille tärkeä päivä ja joulutori on niin täynnä, että silloinkin joutuu ruokaa odottamaan todella pitkään.

Vinkit joulunajan ruokailuihin

Kannattaa siis jo ennen matkaa suunnitella kolmeksi päiväksi tarkka ajatus siitä mitä halutaan ja missä. Ottaa yhteys ravintolaan, onko avoinna 24-26 päivinä. Yleensä kaikissa avoimissa ravintoloissa tarjoillaan jouluaattona maistelumenu, joka vaihtelee pääkokista riippuen. Kun valinta on tehty, kannattaa varata pöytä, niin kuin sanoin jouluillallisille on pitkät jonot ja me saimme todistaa monasti, että ihmisiä käännytettiin ovelta, sillä kaikki pöydät oli varattuja. Muina päivinä on käytössä myös tavallinen menu.

Toisin sanoen siis:

 • Valitse ravintola
 • Ota yhteys, varmista onko avoinna joulun ajan
 • Varaa aina pöytä

Minulle on valtavan tärkeää joulun ja hanukkan aikaan, että syödään hyvin ja kiireettömästi, paremmin ja hienommin, siksi meille ei tullut mieleenkään syödä missä sattuu mitä sattuu ja jäädä sen armoille, että joudutaan jonottamaan ja juoksemaan monessa paikassa, että päästään pöytään. Tämä oli niin helppoa, kun vain ilmestyy paikalle ja istuu pöytään, joka on nimetty meidän mukaan.

Oli kyllä hauskaa katsella kun tarjoilijat koittivat epätoivoisesti etsiä meidän sukunimeä pöydästä ja jankkasivat ja tavasivat miten sukunimi tavataan. Lopulta me itse löysimme oikean pöydän. Vain Sasiedzissa oli varattu lappu, kahdessa muussa oli meidän nimellä. Mutta oli hauska kuitenkin osallistua ja olihan se vähän kuin aarteen etsintää…

*****

Meidän valinnat

24.12 Szeroka 12

Szeroka 12 sijaitsee Szerokakadulla, Hotel Rubinsteinin kellarikerroksessa. Hotelli Rubinstein on kosmetiikka moguli helena Rubinesteinin syntymätalo ja se toimii nykyään hotellina, sekä fine dining -ravintolana. Hotelli sekä ravintola on Kazimierzin kalleimpia. Se myös näkyy monessa asiassa.

Jouluaaton illallinen oli ns. maistelumenu ja se oli kaikkein järkevin menu kun kävimme kaikkien avoinna olevien ravintoloiden joulun maistelumenut läpi. Menu oli sekoitus puolalaista, juutalaista sekä eurooppalaista ruokaa. Tämän menuun sisältöön voi käydä tutustumassa täältä.

Tämä oli sellainen illallinen, joka maksettiin etukäteen. Vain juomat tuli maksamaan lisäksi. Se oli iso helpotus myös, osa matkasta ja menoista on maksettu ennen matkaa, niin ei tarvitse miettiä rahaa sen enempää.

Vinkit joulunajan ruokailuihin Vinkit joulunajan ruokailuihin Vinkit joulunajan ruokailuihin

25.12 Trzy Rybki

Tämä olikin sitten meidän suosikki monella tavalla. Tämä ravintola ei ollut tuona päivänä edes ihan täyteen buukattu, mitä oli jouluaaton paikkamme. Joulupäivänä päätimme syödä aikaisemmin, sillä se oli myös retkien välipäivä ja ei tarvinnut niin kellon perässä juosta. Tämä ravintola on myös fine dining -ravintola mutta paljon halvempi kuin on Szeroka 12. Tämä ravintola sijaitsee Vanhassa kaupungissa ja on hiukan vaikeasti löydettävä, me kävelimme pari kertaa ravintolan ohi.

Tunnelma oli mahtava ja meidän ryhmä rämä otettiin oikein hyvin vastaan. Vanhempi poikani ohjeisti minua miten maistetaan viiniä ja tarjoilija innostui, kun kuuli, että poikani on kokki. Saatiin sitten oikein viimeisen päälle palvelua ja meistä pidettiin todella hyvää huolta.

Täällä saimmekin itse jo tilata ruokamme, maistelu menu on ainoastaan jouluaaton juttu. Ruoka oli todella hyvää ja maukasta, tarjoilijat eivät juosseet liikaa pöydässä keskeyttämässä meitä. Heillä oli todella silmää sille, milloin kannatti tulla ja milloin olla sivummalla.

Vinkit joulunajan ruokailuihin Vinkit joulunajan ruokailuihin

26.12 Sasiedzi

Tapaninpäivänä iso osa ravintoloista on auki jo mutta jonoa syntyy silti aika paljon, joten kannattaa tosiaan tälle päivälle vielä varata pöytä, jos ei torilla halua syödä. Tai muissa fast food -ravintoloissa. Me haluttiin tosiaan näille kolmelle päivälle hiukan ekstraa ja valita ravintolat tarkkaan minne mennään. Siksi Sasiedzi oli itsestään selvä valinta. Tämähän on minun ja mieheni lempiravintola. Edelleenkin, vaikkei enää heidän kuuluisaa tiramisua tarjoilla. Tästä olin todella surullinen.

Sasiedzi oli muutoinkin muuttunut jälleen toisenlaiseksi ja alakerrassa oli ollut iso remontti. Vessojen paikka muuttunut, sekä myös viinikellarin. Heillä on upea viinikellari alakerrassa, tai siis oli, nyt sitä kellaria ei nää enää samoin kuin ennen, se on hiukan piilossa. Mutta Sasiedzin tunnelma on säilynyt edelleen ja se näkyi myös pojista. Olivat todella rentoutuneita ja innoissaan paikasta. Ja täällä nuorimmainen sai vihdoin latkeseja, joita oli kovasti myös odottanut.

Vinkit joulunajan ruokailuihin Vinkit joulunajan ruokailuihin

Kaikkinensa olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että varasimme näille kolmelle päivälle pöydät. Tosin huomasimme myös, että kun lähestyttiin uutta vuotta, niin ravintolat alkoivat täyttyä ja niihin ravintoloihin, joihin olisimme halunneet mennä silloin kun oli paluu Suomeen, ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä. Tällaisia oli Hamsa sekä Klezmer-Hois. Eli voi joutua varautumaan myös siihen, että varaa muille päiville pöydän myös, jos haluaa jonnekkin tiettyyn paikkaan. Se oli ainut asia mikä vähän jäi harmittamaan, ettemme noihin kahteen päässeet syömään tällä kertaa ollenkaan.

Vinkit joulunajan ruokailuihin kannattaa laittaa talteen ihan vain sen vuoksi, jos lähtee jouluksi Krakovaan. Se on omanlaisensa kokemus ja ihana sellainen vielä kaiken lisäksi. Tuleeko joulufiilis näin? Kyllä, joka puolella on joulua, joten sitä ei pakoon pääse, vaikka ruoka onkin toisenlaista ja vettä sataa niskaan.

*****

Ihanaa päivää kaikille!

10 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itse en olekaan tainnut joulun aikaan käydä ravintolassa syömässä 🙂

  • villananna kirjoitti:

   Me ollaan nyt kahtena jouluna matkustettu ja syöty raflassa. Ollut todella kivaa vaihtelua.

 2. Sorakukka kirjoitti:

  Itsestä tuntuu ajatus niin hupsulta että lähtisimme ulos syömään jouluaikaan. Meillä suunnitellaan tuolloin talviunta ?

  Perheen kanssa saman katon alle aattona ja sitten kotia. Meillä tosin nuo eläimetkin rajoittaa tuota kulkemista.

  • villananna kirjoitti:

   Joo, pari joulua on nyt reissattu ja tää toimii meillä oikein hyvin.

 3. Marjo kirjoitti:

  Olen kerran lähtenyt Tapaninpäivän iltana reissuun muuten joulut menevät kotosalla. En osaa lähteä joulua pois omista nurkista 😀 Ihania kuvia ja nuo ravintolan ruoka-annokset. Niitä syö jo ihan silmillään. Tuo sinun uusi lyhyt tukka on muuten ihan nappi ja sopii! Hyvä päätös pätkäistä se.

  • villananna kirjoitti:

   Kiitos, vähän itse vierastan edelleen tätä lyhyttä mutta enköhän minäkin siihen totu..

 4. tuulanneli kirjoitti:

  Todella kivoja kuvia ja mukava tunnelma! Me olemme aina olleet joulun kotona ja myös ruokailleet kotona. Toisaalta se voisi olla kokemus käydä ulkona syömässä jouluateria.

  • villananna kirjoitti:

   Itse olen tykännyt todella paljon tästä ideoasta, että matkustelemme jouluna.

 5. Jael kirjoitti:

  Herkullisen näköisiä aterioita:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *