Hae
VillaNanna

Never again

Never again kuuluu tuulessa, kun poikani kanssa kävelimme Auschwitzin teillä ja nousimme parakkien rappuja pitkin sisälle parakkeihin. Never again kuului kuiskaus parakista numero 11, joka oli vankila vankilan sisällä, jossa tehtiin ensimmäiset kaasutuskokeilut, järkyttävin lopputuloksin.

Eilen tuli kuluneeksi 75 vuotta Auschwitzin vapautumisesta. Eilen myös näimme miten Turun synagoga vandalisoitiin. Tämä on hyvä esimerkki siitä miten antisemitismi on arkipäivää myös täällä Suomessa. Helsingin juutalainen seurakunta kohtaa päivittäin hyökkäyksiä kouluun, synagogaan sekä kauppaan. Tällä hetkellä hyökkäykset eivät ole kuitenkaan samaa luokkaa, mitä ne ovat Yhdysvalloissa tai Saksassa tai Ranskassa. Mistä tämä antisemitismin nousu sitten kertoo? Miksi juutalaiset ovat joutuneet vuosisatojen aikana vainon kohteiksi, ympäri maailmaa tapahtuneita pogromeja ja lopulta holocaust. Miksi maailma ei koskaan opi, vaan toistaa samoja virheitä jatkuvasti? Näitä ajatuksia poika mietti mielessään kun kävelimme Auschwitz -Birkenaussa ja katselimme äärettöömyyteen ulottuvia parakkijonoja.

Never again

Paljon kysymyksiä mutta onko niihin mihinkään oikeaa vastausta? Voiko olla niin, että maailma voi jälleen niin huonosti, että syyttävä sormi on helppoa laittaa osoittamaan yhteen pieneen määrään ihmisiä kuin juutalaiset? Käyttää samoja saarnoja kuin on käytetty vuosisatoja. Mitä antisemitismi sitten on?

Lyhyesti:

 • Se on tietyllaista suhtautumista juutalaisiin, kuten vihaa.
 • Juutalaisiin, synagogiin tai hautausmaihin liittyviä sanallista tai fyysistä häirintää.
 • Israelin valtio.
 • Juutalaisia syytetään juonnittelusta ihmiskuntaa vastaan.
 • Kristillinen antisemitismi.

Muutama viikko ennen muistopäivää alkaa aina #WeRemember -kampanja. Sen tarkoituksena on ottaa kuva itsestä kädessä on paperi, jossa on kyseinen tagi. Tämä kuva julkaistaan somessa ja käytetään kyseistä tagia. Nämä kuvat pyörii Auschwitzissa isossa monitorissa koko kampanjan ajan ja koko muistopäivän ajan.

Miksi halusin ottaa tämän aiheen esiin nyt? Ihan siitä syystä, että minä en unohda ja haluan, että maailma oppisi tuosta synkästä ajasta, vaikka tuntuu sille, ettei ihmiset olekkaan niin kovin älykkäitä, että oppisivat kunnioittamaan toisiaan. Kaikki lähtee meistä itsestämme ja tärkeää olisi se, ettei enää anneta tällaiselle mahdollisuuksia. Siksi emme saa koskaan unohtaa mitä historiassa on tapahtunut.

Never again

Never again

Mukavaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

Lue myös:

Auschwitz

Kazimierzin kadut

10 kommenttia

 1. Jael kirjoitti:

  Hieno postaus Melissa. Nuo vandalismiteot Suomessa ovat kyllä pelottavia.

  • villananna kirjoitti:

   Kiitos. Nuo kaikki lipun polttamiset ja erilaiset synagogien tahraamiset on pelottavaa…

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Tätä lukiessa nousi ihokarvat pystyyn – hyvällä tavalla. Näistä kauhuista on hyvä ihmisiä muistutella ettei tosiaan enää uudelleen…

 3. Katta /Arki(paska)ruokaa www.arkipaskaruokaa.fi kirjoitti:

  Auschwitz on pysäyttävä paikka. Pelottaa ajatelle, että antisemitismi tai mikä tahansa, ketä tahansa ihmistä kohtaan kohdistuva vaino alkaisi uudelleen. Toivottavasti #weremember nyt ja tulevaisuudessa. -Katta /Arki(paska)ruokaa http://www.arkipaskaruokaa.fi

  • villananna kirjoitti:

   Toivottavasti tästä alettaan myös pikku hiljaa oppia, eikä ketään tapeta enää sen vuoksi mitä edustaa…

 4. Mari kirjoitti:

  Itse en ole tuolla vielä päässyt käymään, mutta kaikessa kauheudessaan se on joskus koettava. Uskon paikan pysäyttävän. En pysty käsittämään, että yhä tänä päivänä noita tekoja tapahtuu ja ihan kotinurkilla..

  • villananna kirjoitti:

   Se tässä onkin käsittämötöntä, ettei ihmiskunta ole mitään tästä oppinut.

 5. Nora kirjoitti:

  Upea postaus! Välillä tuntuu siltä, että ihmiskunta ei opi omista aikaisemmista virheistään. Auschwitzin kaltaisten asioiden muistaminen on tärkeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *