Hae
VillaNanna

Yli 30 vuotta kädentaitoja

Minulla on yli 30 vuotta kädentaitoja takana ja toiset toivottavasti vielä edessä. Kädentaidot on minulle työ, harrastus sekä elämäntapa. Aina se ei sitä ole ollut, ei lähelläkään. Monet asiat olen oppinut kun opiskelin alaa ja osan taas olen joutunut opettelemaan itsenäisesti, yksin. Nykyään neulontaa on helppo oppia kun on youtube, silloin kun itse opettelin, ei sellaista ollut vaan kirjaston kirjojen kuvista opettelin neulomista.

Yli 30 vuotta kädentaitoja

En hallitse kaikkea ja koko ajan opettelen lisää. Kädentaidot on niin laaja ympäristö, että aina löytää jotakin erittäin mielenkiintoista, jota haluaa kokeilla ja opetella. Käsitöillä on myös terveyttä edistävä puoli. Se rentouttaa sekä jumppaa aivoja. Hidastaa siis aivojen rappeutumista. Kädentaidot nostaa myös itsetuntoa kun saat jonkin työn valmiiksi.

Itse aloin neuloa kun odotin esikoistani. Halusin niitä kaikkia ihania nuttuja, joita käsityölehdet oli pullollaan, en halunnut kaupan sillä kaikilla oli sellaisia. Halusin erilaisia ja ei auttanut muu kuin opetella. Pikku hiljaa aloin uskaltaa tekemään monimutkaisempia töitä ja upeita ihanuuksia tulikin tehtyä paljon. Villasukatkin opettelin tekemään itse kun meidän sukittaja, isoäitini ei kyennyt sukkia enää tekemään. Näin ei auttanut kuin avata Novitan lehti ja käydä kuvaohjeet läpi, miten se kantapää tehdäänkään. Silloin minulla ei ollut vielä olemassa tietokonetta, eikä videoita juuri ollut muutoinkaan.

Yli 30 vuotta kädentaitoja

Varasto täynnä käsitöitä

Kun poikani keväällä muutti pois kotoa, niin käytiin penkomassa meidän varastoa, purin kaikki laatikot ja pussit. Etsin myös vaunumme eri osia, sillä vaunut oli menossa kiertoon. Löysin toinen toistaan ihania töitä, joita olen tehnyt lähinnä esikoiselleni. Mutta myös pojille. Osan töistä olin jo kokonaan unohtanut, mutta osaa en. Muistan miten olen katsonut telkkarista ohjelmia ja neulonut tai käsin kirjaillut. Aika mieletöntä miten olen saanut omin pikku kätösin aikaiseksi sellaisia.

Pakkohan minun oli parista työstä ottaa kuvia. Kuvan toinen työ on neule, jonka olen tehnyt puuvillasta. Taaperolle tarkoitettu puuvillaneule. Neule osuus oli helppo mutta sen jälkeen ompelin käsin kuviot neuleeseen. Iso homma. Farkkuihin taas helmikirjailin kukkia, tarkoitu oli ommella kirjailla molemmat lahkeet, mutta en jaksanut enempää, tosin alkoi helmetkin olla lopussa. Lopputulos on silti oikein ihanan.

Seuraavat 30 vuotta kädentaitoja

Minulla on tarkoitus elää kädentaitojen keskellä vielä seuraavat 30 vuotta, toki tähän suunnitelmaan ei kuulu sairastumiset tai muutkaan, jotka estää kädentaitojen tekemisen. Suunnitelma on siis pelkästään se, että voin elää rakkaan harrastuksen kanssa ihan koko elämäni. En tiedä tuleeko tulevaisuudessa miten paljon ommeltua, mutta uskon neulovani sukkia lopun elämäni. Minusta tuli meidän perheen sukittaja, joten se titteli on pidettävä niin pitkään kuin henki pihisee. Kuka lapsista sitten ottaa sen roolin itselleen, on toinen juttu…

Kaikille lapsille olen ommellut aikanaan paljon vaatteita ja ison osan olet säästänyt muistoksi menneestä elämästä. Osa on myyty tai annettu pois. On mahtava nähdä miten muoti on muuttunut ja miten erilaisia töitä tuli lapsille tehtyä aikanaan. Toki olen säästänyt myös omia lempivaatteita ihan siitäkin syystä, että jos vaikka joskus mahtuisin niihin uudelleen. Mutta sitä ei voi tietää. Tästä on hyvä jatkaa kädentaitojen maailmassa.

Ihanaa päivää kaikille!

Seuraa minua: InstagramFacebookBloglovinBlogit.fi

2 kommenttia

  1. Jael kirjoitti:

    Sä olet kyllä niin taitava, eikä ihme kun olet jo noin kauan tehnyt käsitöitä:) Hyvää loppuviikkoa Melissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *